Algemeen
Cursus Didactische Workshop (in het engels)
Workshop onderwijsbeleid
Voor (aankomende) leden van Opleidingscommissies, studenten en medewerkers, en andere belangstellenden, wordt door ITBE bij voldoende deelname een workshop georganiseerd over onderwijsbeleid. Data: 9 september (middag) en 10 september hele dag. Inhoud: Wat mag en kan een opleidingscommissie? De opleidingscommissie als bewaker van kwaliteitszorg. Mogelijke werkwijze van een opleidingscommissie. Daarnaast is uitwisseling van ervaringen met andere faculteiten mogelijk. Deelname voor studenten en docenten van de UT is kosteloos.Voor aanmelding, uiterlijk 26 aug, e-mail: [email protected].
Cursus Mentorencursus studiebegeleiding en gespreksvoering
Voor docenten met een mentorfunctie op de UT organiseren Bureau Studentenpsychologen en ITBE een cursus van 3 middagen. Aan alle 3 meedoen is niet noodzakelijk. Doel: deelnemende mentoren zich beter bewust laten worden van wat de mentorfunctie inhoudt en van de eigen mogelijkheden die zij als mentor hebben bij het voeren van gesprekken. Woe. 8 sept. 13.00-17.00 u over Inrichting van het mentoraat en de mentorfunctie, Informatie gesprekssituaties en gespreksvaardigheid, Luistervaardigheid. Woe. 15 sept. 13.00-17.00 u over het Studievoortganggesprek. Woe. 22 en/of 29 sept. 13.00-17.00 u over het Adviesgesprek, Verwijzing en over de Grenzen van het mentoraat. Deelname voor UT-personeel is kosteloos. Aanmelding tot uiterlijk 26 aug. via tel. 5453, e-mail [email protected]. Info: ITBE, E.B. Smuling, tel. 2043, BSP: B. Boeke, tel. 2032.
Seminar Creatieve denktechnieken en kennismanagement
Op vrijdag 17 sept. a.s.organiseert het ITBE voor docenten een seminar over creatief denken, individuele en groepstechnieken voor het vinden van ideeën, omgaan met blokkades, mindmaps, gebruik van denkhoeden, metaforen, de matrix en open space technology. De techieken bleken ook zeer geschikt voor de uitwisseling van kennis en inzicht voor vakgroepen en AIO-overleg. Deze cursus wordt in het Engels gegeven als er Engelstalige deelnemers zijn.
Deelname is voor UT-docenten kosteloos. Meer informatie bij Frank de Mink 053-489(2051) of op Internet (http://www.dinkel.utwente.nl/education/nl/). Aanmelding voor 3 sept. via e-mail (S.Schuite-vanwezel@utwente.nl) of via Internet.
Cursus Onderwijskundige principes en didactiek HO
Deze cursus van het ITBE is voor iedere docent met onderwijstaken en relatief weinig didactische en onderwijskundige kennis e/o vaardigheden m.b.t. het voorbereiden van onderwijsbijeenkomsten e/o cursusonderdelen in het Hoger Onderwijs. Doel: Na afloop van deze cursus kan de deelnemer op beginniveau een onderdeel van een cursus ontwerpen. Inhoud: het ontwerpen van een onderwijsbijeenkomst waarin studenten geactiveerd worden (inclusief de zelfstudie), bijv.college of practicum. Via de belangrijkste algemene onderwijskundige principes en inzichten leert u hoe u zo'n onderwijsbijeenkomst kunt inrichten. Verder maakt u kennis met manieren om studenten problemen te leren aanpakken en oplossen, en om hen actief leerstof te laten verwerken. Studielast ca. 30 u, verdeeld in 5 bijeenkomsten van 4 u en 10 u zelfstudie.
Data: 16 sept. (middag), 23 sept. (ochtend), 30 sept. en 7 okt. (ochtend) 2004. Opgeven tot uiterlijk 26 aug. via [email protected]. Info bij Wim Weenk (2048 / [email protected]).
Prijs voor vrouwelijke ondernemer
De Stichting Universiteitsfonds Twente heeft een schenking ontvangen van mevrouw dr.ir. M.A. van Damme-Van Weele met als doel het instellen van een prijs voor een startende vrouwelijke ondernemer uit de kring van de UT. Deze `Marina van Damme-prijs' bestaat uit een award en een bedrag van EUR 4500 en wordt in november a.s. voor de tweede keer uitgereikt. Criteria om voor de prijs in aanmerking te komen: de prijs wordt toegekend aan een startende vrouwelijke ondernemer voor een door haar opgesteld ondernemersplan, de in dit plan beoogde onderneming moet gevestigd zijn in Nederland (bij voorkeur in Twente), er moet een aanwijsbare binding zijn tussen de startende vrouwelijke ondernemer en de UT, het ondernemingsplan dient aannemelijk te maken dat de beoogde onderneming technisch en economisch levensvatbaar is, originaliteit is geen vereist criterium voor de toekenning, maar kan wel meegewogen worden. Kent u zo'n startende vrouwelijke ondernemer die u wilt voordragen, doe dat dan voor 8 okt. a.s. Voordracht zenden naar: Stichting Universiteitsfonds Twente, Spiegel 102A, Postbus 217, 7500 AE Enschede, T.a.v. mevrouw T. Kamst, Tel. 053-4894534; e-mail: [email protected].
Viertal projecten wetenschapswinkel UT
1) Verkeerscentrum in Hart van Zuid: Sichting Vice Versa wil een Centrum voor Verkeer en Vervoer realiseren als onderdeel van Techniekmuseum Heim in het nieuw te bouwen Hart van Zuid in Hengelo. Techniekmuseum Heim heeft al veel contacten met basisscholen in de regio. Met een enquête en/of telefonische interviews moet gemeten worden of de scholen een verkeerscentrum zien als een verrijking van het aanbod van Techniekmuseum Heim en moet gekeken worden naar inhoudelijke ideeën vanuit de scholen m.b.t. dit project.
2) Sponsorplan voor museumregio: Sigma M uit Denekamp werkt aan een sponsor- en subsidieplan voor meer samenwerking in de regio tussen musea en maatschappelijke organisaties ter plaatse. Speciale aandachtsgebieden daarbij zijn onderwijs en toerisme. Welke student wil zich in de mogelijkheden verdiepen, inhoudelijke en communicatietechnische aanbevelingen doen, suggesties geven langs welke weg deze samenwerking het best tot stand kan komen en aangeven welke subsidies en sponsoractiviteiten hiervoor het best aangewend kunnen worden?
3) Kwaliteitssysteem voortgezet onderwijs: Hooghuislyceum uit Oss wil een kwaliteitssysteem opzetten voor de gehele school. Bedoeling is om de voortgang van diverse processen binnen de acht verschillende schoollocaties en die van de centrale dienst te kunnen aansturen, implementeren, bewaken en evalueren. Gedacht wordt hierbij aan een betaalde stageplaats.
4) Historisch kwartaalblad beter in de markt: Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker wil de geschiedenis van beide plaatsen levendig houden door onderzoek en publiciteit via een eigen historisch kwartaalblad. Welke publiciteitsbewuste TCW-student wil onderzoeken hoe de Stichting dat het best kan doen?
CD-Uitleen
Een Lowlands-special. Te leen in de CD-Uitleen en te zien op Lowlands (20/21/22 augustus): 1. Snow Patrol - Final Straw (rijkgeschakeerde altrock) 2. The Streets - A Grand Don't Come For Free (cockney-hiphop) 3. Archive - Noise (triphop/sfeerpop) 4. Dillenger Escape Plan - Miss Machine (mathcore) 5. El Gran Silencio - Super Riddim Internacional! Vol. 1 (Mexicaanse
smeltkroesfeestmuziek) 6. Keane - Hopes And Fears (britpop) 7. Mintzkov Luna - M For Means L For Love (ideeenrijke Belgo-altpop) 8. Tokyo Ska Paradise Orchestra - Full Tension Beaters (top-ska uit Japan) 9. Ricardo Villalobos - Alcachofa (microhouse) 10. Zutons - Who Killed The Zutons (psychedelische poprock). Deze en nog 50.000 andere titels te leen op de eerste etage van de Centrale Bibliotheek. Meer info: www.cd-uitleen.nl.
Bedrijfsport UT
Het sportcentrum gaat dit najaar van start met een nieuw concept: bedrijfssport. Bij bedrijfssport kunnen UT-medewerkers zich inschrijven voor een interne competitie (verschillende sporten) of op de inlooptijden langskomen en meedoen. De inschrijving voor de interne competitie sluit 25 Augustus. Bedrijfssport start in de week van maandag 6 september (week 37). Meer informatie kunt u vinden op www.utwente.nl/sportcentrum/ of door een mail sturen naar [email protected].
SPE
Het SPe voor discussies over kennis en ethiek, moderne filosofie, kritische economie, allerlei religies, je eigen leven. Ook is er gelegenheid voor stilte, meditatie. Je kunt altijd met een activiteit meedoen. Vieringen: zo. 22 augustus, ochtendgebed, vg. Kees Kuyvenhoven, 10.30 u, Vrijhof, Audiozaal. Zo. 22 augustus Taizéviering: jongerenviering voor en door studenten. In de viering staan stilte en zang centraal. Er wordt een bijbeltekst gelezen. Het geheel wordt ondersteund door een klein koor en enkele muzikanten.19.30 u, Vrijhof, Amphitheater. Voor meer informatie SPe-UT: Vrijhof 203, 053 4892369 (secretariaat), [email protected]. SPe-SHE: 053 4871927 , Kortenaerstraat 59, 1e verd. Hier vinden alle SPe-SHE aktiviteiten plaats. Voor een overzicht van alle SPe activiteiten: www.utwente.nl/spe.
Alle faculteiten
Promoties
ir. R.J. Slagter (EWI) over `Dynamic Groupware Services: Modular design of tailorable groupware', 26 augustus 2004, 15.00 uur, De Spiegel.
L.T. Nguyen M. SC. (EWI) over `Sputtered thin films of high density tape recording', 27 augustus 2004, 13.15 uur, De Spiegel.
mw. drs. E. Annevelink (GW) over `Class size - Linking teaching and learning', 27 augustus 2004, 15.00 uur, De Spiegel.
Integrand
Integrand is een bemiddelingsorganisatie die passende stages zoekt voor studenten in heel Nederland. Daar zijn natuurlijk ook enthousiaste bestuursleden voor nodig. Lijkt het je leuk ons gezellige team voor een jaar te versterken en wil je ervaring op doen met het bedrijfsleven? Je kunt in september beginnen, naast het zoeken van stages heb je ook een eigen functie. Kijk naar de mogelijkheden op www.integrand.nl! Je kunt voor vragen altijd langskomen in Bastille kamer 314! Of tel: 053-489 39 09 / e-mail: [email protected].
BBT
Colloquia BSK
Paul van der Graft over `EDemocracy verklaard: een verklarend onderzoek naar de factoren die van invloed kunnen zijn op de keuze van eDemocracy door gemeenten', 20 augustus 2004, 15.45 u, SP 4.
Ronald Slomp over `ICT voor de partners in de rampenbestrijding: naar een succesvolle implementatie van het Internet Materieelbeheer Systeem', 24 augustus 2004, 13.30 u, SP 7.
Lian Haas over `Het Europese verbod op staatssteun. Een onderzoek naar het Europese verbod op staatssteun bij grondtransacties en steun aan noodlijdende en startende ondernemingen', 24 augustus 2004, 14.00 u, SP6.
Nienke Klerk over `Rollenspel: improvisatie? Een onderzoek naar de rolverdeling tussen de stadsdeelmanagers en de gemeentelijke diensten op het gebied van het procesmanagement van de brede school', 24 augustus 2004, 16.00 u, SP 7.
Natascha Moerkoert over `Kan de RvE beter hoofdzaken van bijzaken onderscheiden? Een beschrijving van de visies van de lidstaten van de RvE op de toekomstige kerntaken van de RvE en een aanbeveling voor de te volgen Nederlandse strategie', 25 augustus 2004, 11.00 u, SP 7.
Vincent Pfeil over `Sociaal veilig met de metro onderweg: een onderzoek naar de sociale veiligheid in de Amsterdamse metro en maatregelen die genomen kunnen worden ter verbetering hiervan', 25 augustus 2004, 15.45 u, SP 7.
Jurgen Schutte over `Retour Den Haag? Een verkenning van de mogelijke instrumenten die de overheid kan inzetten om een meer doelmatige inzet van het maatschappelijk gebonden vermogen van woningcorporaties te bevorderen', 26 augustus 2004, 15.45 u, SP 5.
Mark van den Boogaard over `Tariefmaatregelen in het OV, een goed idee? Een onderzoek naar de succes- en faalfactoren van tariefmaatregelen in het openbaar vervoer', 27 augustus 2004, 12.00 u, SP6.
Janke Rademaker over `Werkend leren integreren: een vergelijkend onderzoek naar onderwijsniveau en uitval in het algemeen secundair onderwijs en de participatie aan het leerlingwezen van allochtone / buitenlandse leerlingen in Nederland en Duitsland, 27 augustus 2004, 13.00 uur, SP 7.
Rachella Janki over `Onbekend en... onbenut: een onderzoek naar de oorzaken van de lage overlevingskansen van startende immigrantenondernemers in Twente', 27 augustus 2004, 15.45 u, SP 3.
Dick Smorenberg over `Risicomanagement in de publieke sector: een onderzoek naar de financiële waardering van risico's van Nederlandse gemeenten', 30 augustus 2004, 15.45 u, SP 5.
Stage-/werkopdracht
Voor TBK/BK. De postkantoren in Nederland zijn in handen van TPG, de Postbank en een aantal derden. Voor deze `derden' (zoals Ticket-Box) kun jij onderzoek gaan doen naar een mogelijke New Business. De student moet vanuit de sterkte/zwakte analyse van Postkantoren en de daaraan gerelateerde merkwaarden onze marktkansen in beeld brengen. Daartoe brengt hij de markt in beeld en geeft aan op welke (deel)segmenten voor welke potentiële businesspartners Postkantoren welke rol zou kunnen spelen. We praten in dit geval over B2B markten, waarbij de eindgebruiker (die immers het postkantoor bezoekt) leading is. Je kunt beginnen in september en de opdracht als stage of werkopdracht uitvoeren. Schrijf je in op www.integrand.nl of kom langs bij Bastille kamer 314.
Masterclass
Voor TBK. Zie mededelingen GW.
Gezocht student-assistent
Voor BSK D2/D3. De Sectie Beleidswetenschap van de Faculteit BBT zoekt voor het hele academische jaar 2004-2005 een vaardige en productieve student-assistent. Je zult worden betrokken bij het voorbereiden van nieuw onderwijs (m.n. een nieuwe inleiding tot het hele vakgebied) en de ondersteuning van lopende onderzoeksprojecten van de sectie (veelal over de raakvlakken tussen beleid, technologie en wetenschap). Je werkzaamheden zullen enerzijds bestaan uit dienstverlening aan docenten/onderzoekers op het vlak van het beschikbaar maken van boeken, artikelen, beleidsnota's en dergelijke; en anderzijds desk- en computer-research ten behoeve van kleinere onderzoeks- en onderwijstaken. Om in aanmerking te komen voor deze functie ben je een 3de of 4de jaars bestuurskundestudent met behoorlijke studieresultaten; liefst met een voorkeur voor de beleidsaspecten van de bestuurskunde. Aanmeldingen bij prof. dr. R. Hoppe ([email protected], of telefonisch 489 4684, of schriftelijk). De bedoeling is om het student-assistentschqap zo spoedig mogelijk na de zomervakantie te laten ingaan.
Informatie bijeenkomsten.
Voor TBK G-stroom, bestemd voor alle G&M-studenten. Prof.dr. W. van Rossum, 1 en 2 september 2004, SPIEGEL 6 / 7. Agenda: 1 september, 12.30 - 14.00, Sp 6: Inleiding 12.30 - 13.00:Prof. Dr.Wouter van Rossum zal een overzicht geven van de verschillende veranderingen en mogelijkheden voor de G&M studenten in de verschillende stadia van hun studie;Vragenuur 13.00 - 14.00 uur: Bedoeld voor vragen van algemene aard. 2 september, 12.30 - 13.30, Sp 7:Inloopspreekuur:Bedoeld voor individuele vragen.
SPSS - practicum voor TBK (196045)
Voor TBK. Het SPSS - practicum voor TBK wordt in het studiejaar 2004-2005 voor het laatst gegeven en wel in het eerste en tweede kwartiel. Het is de bedoeling dat men voor een groot deel zelfstandig de stof doorwerkt. Op de maandagmiddagen 20 september en 4 oktober zijn er twee practica-zittingen waarna op 11 oktober een eindtoets zal worden afgenomen. De herkansing zal op 25 oktober plaatsvinden Voor het tweede kwartiel zijn de practica-zittingen op maandagmiddagen 29 november en 13 december met de eindtoets op 20 december. De allerlaatste herkansing is op 17 januari 2005.De zittingen zijn op maandagmiddag in het studielandschap (Cubicus). Voor deelname aan dit practicum dient men zich schriftelijk in te tekenen bij W.M.M. Tielen (Cubicus-B217). De intekenperiode loopt van maandag 6 september t/m vrijdag 17 september 2004. Bij het practicum hoort een practicumhandleiding SPSS - Practicum voor TBK. Deze is te downloaden en/of te printen via http://teletopb.civ.utwente.nl/04196045.nsf/ De te gebruiken datafiles en uitwerkingen zijn hier ook op te downloaden. Verder wordt bij dit practicum gebruik gemaakt van het boek van E. Huizingh, Inleiding SPSS 11.0 voor Windows en Data Entry, Academic Service, ISBN 90 395 1687 1. Voor meer informatie: W.M.M. Tielen tel. 4585 ([email protected]).
Colloquia Master Business Administration (BBT)
Robert B. Leusink over `De R&D procesmonitor'. De ontwikkeling van een prestatiemeetsysteem voor R&D bij de Hartman Groep B.V., 30 augustus 2004, 15.45 uur, SP 3.
Sjors J.W. de Kruiff en Vincent B. Woolderink over `Empirisch onderzoek naar de ervaringen met prestatiemeting van de medewerkers van de logistieke afdeling van een Nederlandse Bierbrouwerij en een bijdrage aan de verbetering van het toegepaste systeem van prestatiemeting', 31 augustus 2004, 13.45 uur, SP4.
Colloquia TBK
Erik van der Sluis over `De mogelijkheden voor NedTrain Consulting op de onderhoudsmarkt van rollend materieel in de U.K.', 20 augustus 2004, 13.45 uur, SP 7.
Dieuwke Sijtema over `Waarom het product WaTch-legio tot nu toe niet succesvol is geweest en wat de marketing strategische mogelijkheden zijn hier alsnog een succes van te maken. Tevens worden de marketing strategische mogelijkheden voor het bedrijf IACS International, de ontwikkelaar van WaTch-legio, besproken', 20 augustus 2004, 15.45 uur, SP 7.
Marc Bulte over `Procesverbetering van de investeringsprocessen binnen Medisch Spectrum Twente', 23 augustus 2004, 15.45 uur, SP 6.
Pieter Willem Louis Hendriks over `Het creëren van een geünificeerde project management methodiek voor Business Intelligence en Performance Management projecten', 23 augustus 2004, 15.45 u, LA 1812.
Jelle Elbers over `Argilex, een nieuwe nabehandeling voor thermisch verzinkte producten die de levensduur van de zinklaag verlengd', 24 augustus 2004, 15.45 uur, Zilverling U1.
Jochum Stienstra over `Duurzaamheid als meter voor innovatie: inzicht geven in het duurzamer produceren van derivaten door het productieproces te innoveren', 25 augustus 2004, 13.45 uur, SP 7.
Marcel Schalken over `Quality Maintenance in relatie tot Foreign Bodies', 25 augustus 2004, 15.45 uur, Cubicus C238.
Wolter Siemons over `GAMBIT-Feasibility study on the automation of the assembly line for PTCA catheters at Cordis in Roden', 26 augustus 2004, 16.00 uur, SP 7.
Coriet Klooster over `Het verhogen van de benutting van de capaciteit van de knakworstlijn van Unilever Bestfoods Nederland', 27 augustus 2004, 13.45 uur, SP 6.
Marloes Roetgerink over `The quantitative investigation of Elsevier's Engineering Village 2 clients and methods to improve Elsevier's knowledge of digital database clients in general', 27 augustus 2004, 13.45 u, LA 1812.
Gábor Huszar over `Innovations on the Slovenian labour market', 27 augustus 2004, 15.45 uur, SP 7.
Benjamin Wouter Nicolasen over `De ontwikkeling en implementatie van een systeem waarmee Burg Fabriek van Wegtransportmiddelen haar productie op basis van capaciteit op middellange termijn kan plannen', 27 augustus 2004, 15.45 uur, WA 4.
F.G. Gervedink Nijhuis & L. Slagboom over `De ontwikkeling van ondersteuning voor Innovatiemanagement-consulting bij Reden B.V.', 27 augustus 2004, 15.45 uur, LA 2520.
Marjanne Jagt over `De inrichting en besturing van het kennisopbouwproces binnen TNO-FEL', 30 augustus 2004, 15.45 u, SP 4.
Eduard E. Bouma over `Budget lost - control regained: an analysis of the limitations and problems associated with the budget system at Rabobank International and suggestions for improvement', 30 augustus 2004, 15.45 u, SP 6.
Marjolijn Kostelijk over `Een kink in de kabel bij TKF: een analyse naar de veiligheidsvoorraden van de voorraad gereed product bij B.V. Twentsche Kabelfabriek te Lochem', 31 augustus 2004, 15.45 uur, CU C238.
Gijs Manintveld over `Kostprijsberekening en orderselectie bij Gestel Printing Company',
31 augustus 2004, 16.00 uur, SP 5.
Henk Koelewijn over `Poka-Yoke: instrument of filosofie? Een onderzoek naar de toepasbaarheid van Poka-Yoke binnen het beheersen van de kwaliteit bij Scania Nederland B.V.', 3 september 2004, 10.40 uur, LA 1814.
Ferdie Kok over `Liquidity risk and the consequences of a liquidity crisis for Rabobank Group', 3 september 2004, 15.45 uur, SP 6.
CTW
Afstudeercolloquia WB
B. Mulder (BW) over `Force controlled pneumatic actuation: for the gait rehabilitation robot LOPES', 19 augustus 2004, 11.00 u, N.109.
M. de Vrijer (BW) over `Identification of reflexive and intrinsic mechanisms in human balance control', 19 augustus 2004, 14.00 u, N.109.
A.H. Diphoorn (WA) over `The influence of geometric errors of the robot model on sensor guided laser welding', 20 augustus 2004, 11.00 u, HR N.109.
EWI
Aanmelding propedeuse
Studenten die hun propedeuse hebben afgerond en voor een diploma in aanmerking willen komen dienen zich de laatste 10 werkdagen van augustus aan te melden voor de examenvergadering in augustus, bij Bureau Onderwijszaken Elektrotechniek (HO-B1228).
Doctoraalvoordrachten EL
Thiemo E. van Engelen over `Real Time Linux and CTC++ demonstrated on JIWY', 24 augustus 2004, 11.00 uur, HO T-4.
Marcel A. Groothuis over `Distributed HIL simulation for Bode-RC', 24 augustus 2004, 15.00 uur, HO B1232.
Gaurav Bahadur Nucche Pradhan over `Design of a Tunable Matching Network', 24 augustus 2004, 16.00, HO T-4.
Steven T. Heezen over `Bluetooth Equalizer for Signal defined Radio test-bed', 25 augustus 2004, 14.00, HO T-4.
Marijn C. Damstra over `Path search algorithms for application in W-CDMA systems', 25 augustus 2004, 16.00, HO T-4.
Doekle R. Yntema over `Three dimensional sound source localization with microflowns', 26 augustus 2004, 11.00, HO T-4.
Niels A. Moseley over `Radio resource discovery for Wireless Ad-hoc Networks', 26 augustus 2004, 14.00, HO T-4.
Eric Hoekstra over `Random Telegraph Noise in MOSFETS; Time domain analysis under transient conditions', 26 augustus 2004, 16.00, HO T-4.
Jan J. de Vries over `Power Awareness Routing in a Mobile Ad-hoc Network', 27 augustus 2004, 10.30, Zilverling U-1.
Jan Wietse Balkema over `Implementation of a GHZ Microwave radio link applying ultra large processing gain through frequency offset', 27 augustus 2004, 15.00, Vrijhof Amphitheater.
GW
Masterclass marketing
Voor TCW. Zie mededelingen BBT.
Afstudeercolloquia TO
Luitenant ter Zee Agelink over `Het ontwerp van een Community of Learners voor het Koninklijk Instituut voor de Marine', 25 augustus 2004, 16.00 u, SP 6.
Jan Cromwijk over `Tijdwijs, Adaptieve courseware ter ondersteuning van het geschiedenisonderwijs in groep 6, 26 augustus 2004, 14.30 u, LA1814.
Tessa Hanevelt over `Het ontwikkelen van een digitaal portfolio voor het voortgezet onderwijs', 27 augustus 2004, 15.00 u, Cursuszaal, Vrijhof.
Amber Walraven over `Predictief meten van metacognitieve vaardigheden bij samenwerkend ontdekkend leren', vrijdag 27 augustus 2004, 15.00 uur, SP4 (voorheen BB4).
Tentamen Inleiding statistiek (196208)
Voor: B1 PSY, TCW en EDMM (TO). Alle studenten van de opleidingen PSY, TCW en EDMM kunnen zich voor 29 juli a.s. via TAST aanmelden voor het hertentamen in augustus.
Tentamen Data-analyse 1 (196209)
Voor: B1 PSY, TCW en EDMM (TO). Alle studenten van de opleidingen PSY, TCW en EDMM kunnen zich voor 29 juli a.s. via TAST aanmelden voor het hertentamen in augustus.
Tentamen Methoden en Technieken 1: Inleiding empirische cyclus (196206)
Voor: B1 PSY, TCW en EDMM (TO). Alle studenten van de opleidingen PSY, TCW en EDMM kunnen zich voor 29 juli a.s. via TAST aanmelden voor het hertentamen in augustus.
Tentamen Data-analyse 2
Voor: B2 PSY, TCW en EDMM (TO). Alle studenten van de opleidingen PSY, TCW en EDMM kunnen zich voor 29 juli a.s. via TAST aanmelden voor het hertentamen in augustus.
Vakken master differentiatie Corporate communicatie
Voor TCW. M.i.v. 2004/2005 wordt het vak Strategic management in organizational communication (240310) gesplitst in de vakken Strategic management in organizational communication (240310) van 5 ECTS (derde blok) en Opdracht Strategic management in organizational communication (240312) van 5 ECTS (vierde blok). Aan de opdracht (240312) mag alleen deelgenomen worden als het vak Strategic management in organizational communication (240310) is afgerond. Dit is echter niet verplicht. In het vierde blok wordt een extra vak Opdracht Crisis- en risicocommunicatie (240301) aangeboden, waaraan je alleen mag deelnemen als je het vak Crisis- en risicocommunicatie (240300) hebt afgerond. Dit is echter niet verplicht. Studenten die het vak Strategic management in organizational communication (240310) afgelopen studiejaar gevolgd hebben kunnen dit vak in studiejaar 2004/2005 nog afronden voor 10 ECTS. Voor actuele vakbeschrijvingen zie VIST 2004.
Vakken master differentiatie Marketingcommunicatie
Voor TCW. M.i.v. 2004/2005 wordt het vak Reclamewerking (240211)gesplitst in Reclamewerking (240211) van 5 ECTS (eerste blok) en Experimental research in advertising (240240) van 5 ECTS (tweede blok). Aan dit laatste vak mag alleen deelgenomen worden als het vak Reclamewerking is afgerond. Dit is niet verplicht. Studenten die het vak Reclamewerking (240211) afgelopen jaar gevolgd hebben kunnen dit vak in studiejaar 2004/2005 nog afronden voor 10 ECTS. Voor actuele vakbeschrijvingen zie VIST 2004.
Vakken master differentiatie Nieuwe media en communicatietechnologie
Voor TCW. M.i.v. 2004/2005 worden Mediastrategieën (240400) en Telematica voor organisatiecommunicatie (240410) niet meer aangeboden. Daarvoor in de plaats komt een nieuw vak ICT en organisaties (240440) van 5 ECTS (eerste blok). Studenten die dit vak afgerond hebben kunnen in het tweede blok het vervolgvak Opdracht ICT en organisaties (240445) van 5 ECTS volgen. Dit is echter niet verplicht. In het vierde blok wordt een nieuw vak Opdracht ICT, maatschappij en beleid (240435) van 5 ECTS aangeboden. Aan dit vak mag alleen deelgenomen worden als het vak ICT, maatschappij en beleid (240430) is afgerond. Dit is echter niet verplicht. Studenten die het vak Telematica voor organisatiecommunicatie hebben afgerond mogen het vak ICT en organisaties niet volgen.
Studenten die de vakken Mediastrategieën (240400) en Telematica voor organisatiecommunicatie (240410) afgelopen studiejaar gevolgd hebben kunnen deze vakken in studiejaar 2004/2005 nog afronden.Voor actuele vakbeschrijvingen zie VIST 2004.
Roosters TCW 2004-2005
Vanaf heden staan de roosters van TCW op de site:
http://www.tcw.utwente.nl/intern/onderwijs/onderwijslinks/rooster.doc/index.html. De papieren versie kan vanaf week 35 opgehaald worden bij het OSC-GW.
Colloquia TCW
Mariska Giesen over `Verkeerscommunicatie: doorgaan op de ingeslagen weg? Een onderzoek naar de kwaliteit van de communicatie rondom herinrichtings- en reconstructieprojecten bij de afdeling Wegen & Rioleringen van de Gemeente Apeldoorn', 20 augustus 2004, 15.30 u, SP 6.
Danielle de Lange over `Een organisatie de spiegel voorhouden. Een onderzoek naar de mogelijkheden voor het verkleinen van de discrepantie tussen de identiteit en het imago van organisaties', 20 augustus 2004, 16.00 u, SP 5.
Nicole Durr over `Onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van www.postbus51.nl', 23 augustus 2004, 14.00 u, CU C238.
Willemijn Evers over `Studiekeuzegedrag van vmbo-leerlingen', 25 augustus 2004, 13.30 u, CU C238.
Rachel Levi over `De straat, je werkplek. De rol van huiskamerprojecten in de hulpverlening en voorlichting aan straatprostituees', 25 augustus 2004, 16.00 u, CU B209.
Ingrid Szwajcer over `Succes- en faalfactoren van lokale gezondheidsinterventies gericht op het verminderen van psychische ongezondheid', 26 augustus 2004, 11.00 u, CU C238.
Rynke Douwes over `Identificatieprocessen bij de recherche', 26 augustus 2004, 14.00 u, CU B209.
Sanne Betten over `Allochtonen & Bewegen', 26 augustus 2004, 15.00 u, CU C238.
A.M. Lock over `Media en etnische publieksgroepen. Een onderzoek naar het media-aanbod voor etnische publieks- groepen in Nederland en het bereiken van deze groepen via televisie', 26 augustus 2004, 15.30 u, CU B209.
Elmine Wijnia over `Het weblog', 26 augustus 2004, 16.00 u, CU B101.
Patricia van der Beek over `Born in Africa en het belang van een relatie voor het leven. Een onderzoek naar de factoren die van invloed zijn op het aangaan, invullen en voortzetten van een relatie tussen een charitatieve instelling en haar donateurs', 27 augustus 2004, 14.00 u, CU C238.
Inge Joustra over `De relatie tussen communicatieklimaat en identificatie van medewerkers met verschillende onderdelen van een organisatie', 27 augustus 2004, 15.00 u, LA 1345.
Kim van den Heuvel over `Interculturele communicatie in de gezondheidszorg. Onderzoek naar kansen en knelpunten in de interculturele communicatie van gynaecologen en verloskundigen met Somalische vrouwen rondom vrouwenbesnijdenis', 27 augustus 2004, 15.30 u, CU C238.
Anke Voet over `Een groen begin is het halve werk: een onderzoek naar de rol van leiderschapscommunicatie in het bevorderen van de betrokkenheid en de klantgerichtheid van de medewerkers van KPN', 27 augustus 2004, 16.00 u, ZI U1.
Eveline Palmers over `Imago- en reputatieonderzoek. Onderzoek waarbij het imago en de reputatie van een autolakleverancier gelijktijdig zijn gemeten en onderzocht', 30 augustus 2004, 13.30 u, CU C238.
Aanmelding voor de bacheloruitreiking d.d. vrijdag 8 oktober a.s.
De studenten die voor woensdag 1 september 2004 alle vakken van de Bachelor hebben afgerond en op vrijdag 8 oktober a.s. een bachelor-diploma in ontvangst willen nemen kunnen zich uiterlijk tot woensdag 8 september a.s. d.m.v. een aanmeldingsformulier bij BOZ aanmelden.
TNW
Doctoraalvoordrachten TN
Paul M. te Riele over `Growth of Nanoparticles in Pulsed Laser Deposition', 19 augustus 2004, 16.00 u, HO T4.
M. Mulder over `Design and realization of a hybrid electro-optic microring resonator', 20 augustus 2004, 14.00 u, HO B1220.
Joris Timmermans over `Dynamics of coated bubbles shell-rupture and buckling', 23 augustus 2004, 14.00 u, HO T4.
B.van Gelder over `Fingers and cracks in 2D foams', 23 augustus 2004, 16.00 u, HO T4.
Peter Veltman over `Nano-fabrication methods for the realization of a 3D photonic crystal woodpile structure', 25 augustus 2004, 14.00 u, HO T4.
Martijn Pot over `Local probing of the lightflow through photonic crystal defect structures', 25 augustus 2004, 16.00 u, HO B1224.
Karin Overgaag over `Controlling the dynamics of spontaneous emission from quantum dots by photonic crystals', 26 augustus 2004, 11.00 u, HO B1220.
Noortje Vis over `Analysis of heart rate variability in healthy and pathological fetuses', 27 augustus 2004, 15.45 u, SP6.
H.T. (Tamme) Mekkes over `Convertible Bond Valuation, Credit and Fixed divided Models', 27 augustus 2004, 16.00 u, HO T4.
Student Union
Bestuur Student Union
Het Student Union-bestuur wenst alle 1e jaars een fantastische studententijd toe! # Kom naar de UnionBar voor een heerlijk vers broodje Ondersteboven. # Op zoek naar een locatie voor je afstudeerborrel? Dat kan in de UnionBar! Kijk voor de voorwaarden op de website of neem contact op met de projectleider evenementen, Ruud van Buren. # De nieuwe UT-kledinglijn hangt in de rekken van de UnionShop in de Bastille. Ook voor goedkope fusten Grolsch bier kun je terecht in de UnionShop. # Wil je op de hoogte worden gehouden van activiteiten en ontwikkelingen van de Student Union? Meld je dan aan voor de nieuwsmail via de website. # Alle informatie over de Student Union kun je vinden op onze website: www.studentunion.utwente.nl. # Info: Student Union, studentengebouw Bastille kamer 332, tel: 053 489 8006, fax: 053 489 4433, e-mail: [email protected].
Studieverenigingen
W.S.G. Isaac Newton
Wij wensen alle eerstejaars WB studenten veel plezier bij de intro en natuurlijk heel erg veel succes met hun eerste jaar. Tot ziens bij de intro en kom na de intro natuurlijk een keer gezellig op de koffie in de Newtonkamer # Wij zijn nog opzoek naar mensen voor de euroreis en de boekencommissie. Heb je interesse kom dan even langs in de Newtonkamer! Tel. (053-489)2531; [email protected]; www.isaacnewton.utwente.nl.
Stress
Na een welverdiende vakantie is de intro al weer begonnen! Wij verwelkomen alle nieuwe eerstejaars en hopen dat ze een supergave intro hebben! # Even lekker bijkletsen met je vrienden? Dat kan op de gratis -wat heb jij gedaan deze vakantie?- borrel op 31 augustus om 15.30 u # Wil jij een lekkere gratis lunch? Op do. 2 september is er een eerstejaarslunch, hier worden ook de foto's van het kamp vertoond # De periodieke borrel kan natuurlijk ook niet ontbreken! Deze is op do. 2 september om 21.00 uur. Bier, fris en wijn voor EUR 1! # www.stress.utwente.nl.
Pakkerij
Audentis
De IK is in volle gang en er is elke dag van alles te doen op de UT en in de stad. Natuurlijk is er elke avond een spetterend feest bij Audentis met verschillende optredens, zoals onze eigen band Trammelam en Ronald Molendijk ft. MC Nova. Er zijn elke dag tal van activiteiten: de SHE race, de silent disco, het cabaret, de hypnotiseur etc. Wij wensen iedereen heel veel plezier toe deze week en hopen jullie te zien op onze sociëteit of op het Audentis terras! Als je nog vragen hebt of informatie wilt over Audentis, wilt weten hoe je je kunt inschrijven of iets wilt weten over de IK, kijk dan op www.audentis.nl of bel de Senaat: 053-4354514.
A.S.V. Taste
De Taste IK is druk bezig geweest om er een spetterende intro van te maken. Na een welverdiende vakantie is het tijd voor gave feesten, vroege college-uren, studentenverenigingen en grootse activiteiten! # Vandaag wordt er op Sociëteit Antigoon gelasergamed, waarna de kroeg locatie wordt voor het Pakkerij's Paradise feest: dit wil je niet missen, sleur je doegroep-papa's mee naar Taste!! # Zaterdag organiseert Taste een echt studentikoze avond in het openluchttheater. Woensdag is er de `Red Bull Blacklight Party' # Wil je ook een gave tijd bij Taste en heb je interesse om lid te worden? Kom langs bij de Taste caravan of op onze sociëteit in de stad # Voor al je vragen aan het nieuwe bestuur bel (053-4326238) of mail ([email protected]).
Diversen
KIVI-NIRIA
Kivi-Niria Oost organiseert op woensdag 8 sept. a.s. vanaf 20.00 u. het halfjaarlijks Ingenieurscafé. Dit is in eerste plaats bedoeld als ontmoetingsavond voor (aankomend) ingenieurs. Doelstelling is de onderlinge contacten en het netwerken tussen de leden te bevorderen. Voor deze avond is Willem Lenselink van STODT (kenniscentrum gespecialiseerd in bedrijfsopleidingen, meer info op www.stodt.nl) uitgenodigd. De bijeenkomst vindt plaats in de E-room van Syntens, Hengelosestraat 585 (Ondernemingshuis, t.o. UT). De sfeervolle E-lounge nodigt uit tot een gezellig en informeel samenzijn om de discussie voort te zetten of gewoon na te praten. Deelname is gratis.Aanmelden bij Elfride Dijkstra-ten Dam, [email protected], tel. 053 489 4097. Meer info op www.kivi.nl.
Internationaal
International Office (DiSC)
International Office is located in Bastille rooms 320-323. Contact IO at Bastille room 322, tel. 4895424, e-mail: [email protected]. Het IO ondersteunt je bij je oriëntatie op en voorbereiding voor een studieverblijf in het buitenland. Kijk voor het stappenplan en (beurs)informatie op intoffice.utwente.nl of kom tijdens het IK inschrijffestival langs bij onze stand! # 24-26 September is het International Weekend aan de UT! Meer info op www.pits.utwente.nl # Nieuwe beursinfo voor studeren in het buitenland vind je het eerst op www.wilweg.nl en in de infotheek van de Bastille (1ste verdieping) # For PhD students, an agreement with the SAB of the ITC has been reached so that you can join them in their activities. Enschede also has two support groups for international female students/employees and female partners of students and employees who would like to expand their social contacts. Interested in visiting a coffee morning or other activities? Please contact the IO ([email protected]).
AIESEC
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Een unieke stage beleven in het buitenland? Kom voor meer informatie langs op onze eerst volgende informatielunch op donderdag 2 september om 12.30 in vergaderzaal 4 van de Bastille. Ook kun je kijken op onze website: www.aiesec.nl, langskomen op ons kantoor (kamer 319 in de Bastille) of bellen naar: 053-4893959.
Sport
D.R.V. Euros
Volg vrijblijvend de NIKE introductiecursus van 2 sept. t/m 7 okt. 2004. Meer info en inschrijving via www.drv-euros.nl of mail [email protected] of bel 053-434 1136 # Euros is meer dan sporten alleen. Elke week zijn er legio activiteiten in sociëteit De Sevende Camer. Iedere donderdag kun je hier bijv. een overheerlijke maaltijd nuttigen # Naast gezelligheid wordt er uiteraard veel geroeid, van recreatief tot op het hoogste niveau. Meerdere malen zijn Euros roeiers naar de Olympische Spelen geweest, en niet zonder succes! Ook dit jaar heeft Euros weer diverse uitzendingen naar internationale wedstrijden in de wacht gesleept door vooraan te varen in de nationale competitie. Zo zal de ouderejaars Lichte vier zonder stuurman in sept. de eer van Drienerlo hoog houden op het Studenten WK in Frankrijk.
Atletiekvereniging Kronos
4 sept Kronolympics, geef je op! # 18 sept. Lustrum, Kronos wordt 40 jaar!! # Een keer Atletiek proberen? Werpen, springen, sprinten of duurloopje? Kom eens langs op de atletiekbaan op de UT, dinsdag om 18:00 u. # Voor meer info over Kronos kun je mailen naar [email protected], of bel Daniël (0651636630). Kijk ook eens op www.kronos.nl.
UT-Catering
DAGMENU'S
Maandag 23 augustus
Steak tartaar met uiensaus of
Twee kaaskrokantjes
Gebakken aardappelen
Pikante witte kool
Rauwkostsalade
Dinsdag 24 augustus
Blinde vink met vleessaus of
Vegetarische Hawaïburger
Aardappelpuree
Tuinboontjes met spekjes
Rauwkostsalade
Woensdag 25 augustus
Runderhamburger of
Vegetarische Hamburger
Pommes frites met fritesaus
Spinazie
Rauwkostsalade
Donderdag 26 augustus
Mexicaanse stoofschotel of
Vegetarische Mexicaanse stoofschotel
Gebakken rijst met paprika en ui
Gemengde groente
Rauwkostsalade
Vrijdag 27 augustus
Varkenslapje met champignonssaus of
Vegetarische omelet met champignons
Gebakken aardappelen
Hollandse snijbonen
Rauwkostsalade
Zaterdag 28 augustus
Babi Katjang of
Vegetarische Soja Katjang
Nasi Goreng
Kroepoek
Atjar Tjampoer
Zondag 29 augustus
Kipfilet met pepersaus of
Escaloppe Salsa
Pommes kroket
Wortelen
Rauwkostsalade
Dag soepen
Maandag 23 augustus
Uiensoep
Dinsdag 24 augustus
Rundvleessoep
Woensdag 25 augustus
Courgettesoep
Donderdag 26 augustus
Mexicaanse bonensoep
Vrijdag 27 augustus
Groentesoep
Zaterdag 28 augustus
Soep v/d chef
Zondag 29 augustus
Soep v/d chef
DE STEK
Hap aan de Tap
Maandag 23 augustus t/m vrijdag 27 augustus
Hollandse biefstuk met pepersaus , friet en saladebar
Visgratin met duchesse aardappeltjes