Het honk in, op eigen kracht.

| Redactie

Het Sportcentrum werd enkele jaren geleden al gerenoveerd, waarbij het krachthonk en de fitnesszaal werden voorzien van gloednieuwe apparatuur. Als het aan sportinstructeur medewerker Job van Regteren ligt volgt binnenkort een nieuwe verbouwing: beide zalen samenvoegen op de locatie van de huidige fitnesszaal, verdeeld over twee verdiepingen. `We moeten mee in de EURkt,' vindt hij.


Met een aanwas van 700 nieuwe pashouders dit jaar heeft bijna de helft van de 3300 Union Plus kaarthouders nu een kracht/fitness pas. De twee zaaltjes zijn te klein voor deze groeiende individuele sportbeleving. Een stoplicht-systeem bij het krachthonk moet nieuwe bezoekers waarschuwen dat het echt te druk is. UT-Nieuws bezocht het krachthonk en de fitness-zaal en sprak met lieden die zich daar ongans in het zweet werken.

Donderdagavond, de bonkende beats hoor je al van ver. Het krachthonk gonst van de energie. Een man of dertig bezetten de toestellen; vrouwen zijn er vanavond niet. `Ik heb ze hier nog nooit gezien', lacht Vico Beerepoot. `Ze vinden het vast niet leuk'. De vijfdejaars electrotechniek is nog bezig met zijn warming up en gebruikt daarvoor een simpele halter. Even later worden er wel gewichten op geschoven. `Maar ik heb niet het doel om breder te worden'. Is hij misschien lid van Hercules, de twee jaar geleden opgerichte krachtsportvereniging? `Nee, hun verenigingsuur op woensdagavond komt mij niet goed uit. Ik zie de meerwaarde er ook niet van.'

Ook Dennis Sluismans is geen lid: `Ik ben nog niet gevraagd', antwoordt hij lachend. Toch is hij voor zichzelf serieus met krachtsport bezig. Al op zijn veertiende kwam hij er mee in aanraking, maar pas het laatste half jaar is hij weer fanatiek bezig. Niek Kerklaan zit wel bij Hercules, maar is los daarvan al drie jaar lang elke doordeweeksedag in het krachthonk te vinden. `Ik zorg dat ik genoeg slaap en gezond eet. En veel: 14 boterhammen per dag en veel fruit.' Verder leest hij krachtsportbladen voor achtergrondinformatie en de laatste nieuwtjes.

Erik Mekkert is een van de acht fitness-coaches die dagelijks tussen 19 en 21:00 uur zijn te vinden in zowel het krachthonk als de fitness-zaal. Hij vertelt over het dagelijkse thema-uur van zes tot zeven. `Elke dag een ander thema: spelsport, duursport, krachtsport.' Sicco Jansen, voorzitter van Hercules, betreurt dat er slechts drie van de vijftig leden vrouw zijn. `Ze gaan liever naar fitness! Daar willen we in de toekomst op inspelen'.

In de fitnesszaal werkt Birg

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.