Terugblikkend sprak De Jong van een raar, bizar jaar waarin de UT opkrabbelde na de Grote Brand, alle ellende vandien overwon en bovenmaats presteerde. Er werd gestart met technische geneeskunde, gezondheidswetenschappen en een brede bachelor - 'op beperkte schaal maar wel als eerste in Nederland' en er werd stevig gescoord bij het verwerven van Europese gelden en andere fondsen. Bovendien staat de UT - op basis van gegevens van de European Research Council - op een zesde plaats in Europa vóór vierduizend andere universitaire instellingen. 'We danken dat aan onze ondernemendheid. Niet voor niets vinden studenten ons de beste universiteit', aldus De Jong, verwijzend naar de Keuzegids en Elsevier. In dit rare wereldje is het 'product' onderwijs en alles daaromheen enorm in discussie, zo stelde hij.
Veel turbulentie verwacht het CvB-lid ook van het nieuwe jaar. In willekeurige volgorde: er zit een een nieuw HOOP aan te komen waarin de minister ontvouwt wat hij met het universitaire onderwijs en onderzoek wil, het Innovatieplatform (met Frans van Vught in de gelederen) komt ongetwijfeld met onorthodoxe ideeën, de eindversie van het Sectorplan Techniek rolt begin februari van de persen (daarin staat aangegeven hoe en in welke mate de drie TU's hun onderwijs en onderzoek op elkaar gaan afstemmen), nieuw UT-personeelsbeleid zal gestalte krijgen evenals een nieuw UT-instellingsplan dat stapsgewijs in discussie zal worden gebracht. Kennisutilisatie zal ook in 2004 opgeld doen, aldus De Jong, die daarnaast de inzet en rol van het UT-managementteam en die van de U-raad prees.
Al met al ziet de UT weer allerlei veranderingen op zich afkomen en daar zal het personeel flink voor aan de bak moeten. 'Maar', zo stelde hij zijn gehoor gerust, 'we zijn meer dan welke universiteit ook gewend aan veranderingen. Dat maakt ons collectief zo sterk. De UT straalt eensgezindheid uit en die zullen we nog hard nodig hebben om Europees overeind te blijven'.