Nieuwe innovatie-cultuur bepleit

| Redactie

Bij de introduktie van nieuwe technologie ontbreekt het vaak aan voldoende maatschappelijk draagvlak. Dat komt omdat die invoering via een tweesporenaanpak verloopt. Aan de ene kant streven bedrijfsleven en overheid actief een snelle technologische vernieuwing na. Aan de andere kant moet die overheid wel steeds bijspringen om onbedoelde neveneffecten te verhelpen. Nodig is een 'nieuwe innovatiecul

Bij de introduktie van nieuwe technologie ontbreekt het vaak aan voldoende maatschappelijk draagvlak. Dat komt omdat die invoering via een tweesporenaanpak verloopt. Aan de ene kant streven bedrijfsleven en overheid actief een snelle technologische vernieuwing na. Aan de andere kant moet die overheid wel steeds bijspringen om onbedoelde neveneffecten te verhelpen. Nodig is een 'nieuwe innovatiecultuur' - in de vorm van een 'constructive technology assessment' die stimulering en regulering integreert.

Dit pleidooi staat 19 september a.s. centraal tijdens een debat over de omgang met nieuwe technologie dat plaatsvindt in politiek-cultureel centrum De Balie in Amsterdam. Aanleiding voor het debat is de recente verschijning van 'Managing Technology in Society. The Approach of Constructive Technology Assessment', waaraan bovenstaande benadering ook werd ontleend. Deze bundel werd geredigeerd door Arie Rip, Thom Misa en Johan Schot (WMW).

Johan Schot en Arie Rip verzorgen zelf een korte inleiding over de politieke dilemma's en praktische problemen die de huidige omgang met nieuwe technologie met zich meebrengt. Chris Freeman (University of Sussex) geeft commentaar. Daarna vindt discussie plaats onder leiding van Ruud Smits (TNO Studiecentrum voor Technologie en Beleid) en met medewerking van José van Eijndhoven (Rathenau Instituut) en Gerard van Beynum (Gene Pharming).

Plaats: De Balie, Amsterdam. Tijd: 19 september, 18.00 uur.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.