De OV-studentenkaart is in de nachtbus niet geldig. In de bus moet een kaartje à twee gulden vijftig worden gekocht. Als het experiment slaagt wordt de kaartverkoop wellicht verplaatst naar een aantal café's en discotheken.
De Nightrider is een initiatief van de Centrale Bewonersraad (CBR) naar aanleiding van het woonsatisfactieonderzoek onder bewoners van de campus. Veel respondenten vonden dat de campus dichterbij de stad zou moeten liggen, vooral na een gezellig avondje stappen. Een nachtelijke fietstocht wordt vaak vermeden wegens een gevoel van onveiligheid. Daarnaast hoopt men dat nachtelijke vernielingen op de campus afnemen door de feestvierders 'voor de deur' af te zetten.
Aanvankelijk heeft de CBR onderzocht of het mogelijk was een eigen busdienst te onderhouden. Dit bleek echter niet haalbaar. Daarna is in samenwerking met de UT en de Stichting Studentenhuisvesting Drienerlo (SSHD) besloten naar de TET te stappen. Deze heeft een dochteronderneming bereid gevonden de proef op de som te nemen. De SSHD 'huurt' de busdienst in. Met het experiment is een bedrag van zo'n zesduizend gulden gemoeid. Dat betekent dat gemiddeld per donderdagnacht 140 kaartjes moeten worden verkocht. 'Op de campus wonen tweeduizend studenten, dus dat moet lukken', meent Mirjam Heutink van de CBR.
Het is overigens voorlopig niet mogelijk op de campus op te stappen en mee terug te rijden naar de stad.