'Wij begrijpen niet waar dat getal drie vandaan komt', vertelt voorzitter Karen Jakschtow van de studentenvakbond. 'Je zou bijna denken dat het College ons te lastig vindt. We hebben ook helemaal geen argumentatie te horen gekregen.'
De overige geselecteerde bestuursfuncties zijn wel conform het voorstel van de voorbereidende werkgroep. Het betreft studentleden van de universiteitsraad (maximaal acht), de voorzitter van de Raad voor de Campusvoorzieningen, bestuursleden van de Sportraad (maximaal zes) en de twee student-bestuursleden van de faculteitsbesturen van Bestuurskunde en Technische Bedrijfskunde.
De bestuursbeurzen zijn grosso modo gelijk aan de studiefinanciering via de IB-Groep, al moeten de studenten hun OV-kaart missen. Daarvoor krijgen ze slechts 91 gulden per maand, de prijs die de IB-Groep formeel voor de kaart rekent. Voorheen konden deze studentbestuurders vier maanden auditorensteun krijgen als het hen niet lukte op tijd af te studeren.
Secretaris Aart Boer van de Sportraad vindt het een 'hartstikke mooie regeling'. 'Wij zijn er zeker op vooruitgegaan. Het is een geruststelling dat de UT bestuurswerk blijkbaar belangrijk vindt. Op deze manier is het toch nog mogelijk voldoende goede bestuursleden te vinden.' De dertig uur per week die zijn functie gemiddeld opeist is in combinatie met de temponorm een hoge drempel voor veel studenten.
De klacht van Jackschtow vindt hij terecht. 'Dat aantal is eigenlijk heel arbitrair.' Voor de Sportraad doet zich het probleem voor dat juist dit jaar is gestart met een halfjaarlijks wisselsysteem. Studenten die halverwege het jaar hun studiefinanciering opzeggen of weer in laten gaan, moeten van minister Ritzen echter gewoon aan de temponorm voldoen. Hierop moet de Sportraad nog wat verzinnen.