Voor het beheer van het pand wordt waarschijnlijk een exploitatiestichting opgericht. De omstreden huismeester is daarmee uit beeld verdwenen. Een punt van overleg is nog de invloed van het campusbestuur op het beheer van het pand. Het College van Bestuur (CvB) komt medio september met een voorstel over de beheersstructuur.
Namens het Campuscollege toont Alfred Griffioen, portefeuillehouder financiën en accommodatie zich een voorstander van beheer door de campus. 'Er zal jaarlijks twee ton van de universiteit bij het pand moeten. Wij vinden dat de afweging van die investering daar moet plaatsvinden waar ook andere afwegingen over investeringen in studentenvoorzieningen worden gemaakt. Datzelfde geldt voor wie er als huurder inkomt. Wij willen voorkomen dat een splitsing in de studentenvoorzieningen ontstaat: een deel dat onder de campus valt en een deel dat onder het CvB en de universiteitsraad valt.'
Rossinant denkt hier echter anders over. 'Wij zijn er resoluut op tegen het beheer bij de campus onder te brengen, zodat zij bijvoorbeeld beslissen welke vereniging er bij ons in het pand komt', reageert voorzitter Peter Hoijtink. Tom Nagel, voorzitter van Taste, is positiever: 'Het Campuscollege heeft duidelijk gemaakt dat het zich niet met de dagelijkse gang van zaken wil bemoeien. In dat geval sta ik er niet afwijzend tegenover. Het pand is een studentenvoorziening. Dan kan ik mij indenken dat ze over de investeringen op lange termijn willen meepraten.' Ook Hans Aikema, penningmeester van Alpha, ziet weinig problemen. 'Wij hebben er niet zoveel moeite mee als het pand onder het campusbestuur komt, zolang er maar twee ton naar het Polaroidpand blijft gaan. Uiteindelijk loop je toch van de universiteit te huren, of je nu onder het CvB valt of onder het Campuscollege.'
De verenigingen betalen samen jaarlijks 85 duizend gulden huur. Deze week ontvangen zij van ing. F.J. Lassche van het Facilitair Bedrijf de concept-huurcontracten. Over de hoogte van de huren wensen zij zich niet uit te laten. Wel is duidelijk dat de meeste verenigingen meer zullen moeten betalen dan dat zij nu doen. De universiteit heeft het pand gekocht voor zeven ton, de verbouwing zal naar schatting 2,6 miljoen gulden kosten.
Over de indeling van het pand zijn de meeste verenigingen tevreden. Bij de meerderheid heerst de verwachting dat de leden in september probleemloos akkoord gaan met de plannen. Alleen praeses Edward Ammerlaan van Cheiron meent dat zijn vereniging erop achteruit gaat: 'Wij hebben nu een veel betere ruimte die bovendien ons eigendom is. Daarom ben ik niet zo enthousiast over het Polaroidpand. Wel hebben we nogal wat problemen met vergunningen wegens geluidsoverlast voor onze huidige sociëteit.' Vandaar dat de verhuizing voor Cheiron toch bespreekbaar is. Belangstelling voor de huidige behuizing in de Walstraat is er inmiddels al. Zo is de Stichting Studenten Huisvesting Drienerlo aan het onderzoeken of er 25 tot 30 studenteneenheden in het gebouw kunnen worden gevestigd.
Het Polaroidpand aan de Grote Markt