TWICE, het Twente Institute for Comparative Education, moet een kenniscentrum worden op het gebied van internationaal onderwijs en onderwijsbeleid. Daaraan is behoefte, meent het College van Bestuur, omdat in veel Europese landen dezelfde onderwijsproblematiek speelt. Die mening is ook het ministerie toegedaan. Het wil 450.000 gulden bijleggen voor het opstarten van het instituut.
TWICE gaat deel uitmaken van een Europees netwerk van organisaties die informatie kunnen uitwisselen. Het instituut wordt geen zuivere onderzoeksinstelling. TWICE vergaart kennis en laat het onderzoek dat daarvoor nodig is uitvoeren door het Twentse Centrum voor Studies van het Hoger Onderwijs Beleid (CSHOB) en de faculteit Toegepaste Onderwijskunde.
Vorige week was er nog sprake van dat er snel een beslissing over de oprichting van TWICE moest komen. Nu het ministerie daarmee wil wachten, tilt ook het College de plannen over de zomer. Volgens Popma wil het ministerie opnieuw kijken naar de organisatie van het instituut, maar ook naar de inhoudelijke kant ervan. Op beide punten leverde de u-raad onlangs kritiek. Een aantal leden vindt een vierkoppige directie voor het instituut (verdeeld over een governing board en een executive board) teveel van het goede. Daarnaast is er twijfel over de status van TWICE als onderzoeksinstituut. Het is vooral opgezet als 'loket' om onderzoeksopdrachten te vergaren voor het CSHOB en TO, terwijl een aantal leden van de u-raad het instituut graag ziet uitgroeien tot een zelfstandige onderzoeksinstelling.