Prestatiebeurs

| Redactie

'Schandalig'. Zo kwalificeert studentendecaan drs. Jan Ham de besluitvorming rond de Prestatiebeurs. 'Het is erg dat de besluitvorming van voor studenten zulke belangrijke zaken moet afhangen van politieke spelletjes', vindt hij over het met één stem verschil verwerpen van de Ritzenplannen door de Eerste Kamer.

Ook dr.ir. F. Schutte, lid van het College van Bestuur, vindt dat de besluitvorming rond de plannen geen schoonheidsprijs verdient. Maar de financiële man van het CvB is er niet rouwig om dat de plannen het niet gehaald hebben. De voorzitter van het College, prof.dr.ir. B. Veltman, spreekt van een 'verrassend' besluit. De studentenvakbond SRD is blij met het Senaatsbesluit, maar blijft zorgen houden over de toekomst.

Ham vindt tot nu toe nog geen enkele bezuinigingsmaatregel goed. 'De regelingen zijn niet ingegeven om iets te regelen, alleen maar om te bezuinigen', vindt hij. Hij vindt dat soort plannenmakerij 'beneden het niveau van de parlementaire democratie'.

De SRD is van mening dat er voldoende goede plannen voor de studiefinanciering zijn te bedenken. Bestuursleden Karin Jakschtow en Dennis Dierikx noemen in hun reactie als voorbeeld de academicibelasting. In dit plan van de Landelijke Studenten Vakbond betalen mensen, die gestudeerd hebben, wat meer belasting. De SRD hoopt dat minister Ritzen nu in ieder geval de al in september toegezegde fundamentele discussie over het studiefinancieringsstelsel zal starten.

Door het afblazen van de Prestatiebeurs loopt minister Ritzen een fikse bezuiniging mis. Schutte en Veltman gaan er van uit dat het ontstane gat door het kabinet gevuld zal worden. 'De UT zal er dus weinig van merken', denkt Schutte. De SRD stelt dat het opschorten van de Prestatiebeurs slechts even adempauze zal bieden. 'Als je het komende jaar gaat studeren, weet je niet hoe de situatie het jaar daarna er uit ziet'.

De studentenvakbond verwacht niet dat het uitblijven van de Prestatiebeurs nog voor een 'aanmeldingshausse' zal zorgen. 'De meeste studenten hebben hun definitieve keuze waarschijnlijk al gemaakt'. Schutte gaat uit van een lichte stijging. 'Ik houd het er op dat we per 1 december toch nog zo'n 1400 eerstejaars kunnen tellen en blijf dus gematigd optimistisch'. Op dit moment heeft een kleine 1300 scholieren zich voor een studie aan de UT aangemeld. Dat zijn er ruim driehonderd minder dan vorig jaar.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.