Hypnose: ter Genezing ende Vermaeck

| Redactie

Hypnose: de één past het toe bij patiënten met traumatische ervaringen, zoals overvallen, verkeersongelukken, mishandeling en incest. De ander vermaakt het publiek ermee. Weer anderen vinden het maar een gevaarlijk fenomeen. Volop reden voor debat dus, tussen de één: klinisch psycholoog en hypnotherapeut drs. C. Koopmans en de ander: showhypnotiseur Mister Black. Donderdag 16 maart nemen zij het t

Hypnose: de één past het toe bij patiënten met traumatische ervaringen, zoals overvallen, verkeersongelukken, mishandeling en incest. De ander vermaakt het publiek ermee. Weer anderen vinden het maar een gevaarlijk fenomeen. Volop reden voor debat dus, tussen de één: klinisch psycholoog en hypnotherapeut drs. C. Koopmans en de ander: showhypnotiseur Mister Black.

Donderdag 16 maart nemen zij het tegen elkaar op in 'De Grote Hypnose Show, ter Genezing ende Vermaeck' georganiseerd door Studium Generale in Debat. Maar eerst kunnen toeschouwers aan den lijve ervaren hoe het voelt onder hypnose te zijn.

'Heerlijk, het is een prettige gemoedstoestand', verzekert Mister Black. 'Door schade en schande', heeft de voormalig dieetkok en amateur-goochelaar, het vak van showhypnotiseur onder de knie gekregen. De techniek is een koud kunstje, maar niet iedereen laat zich hypnotiseren. 'Je hoeft er niet in te geloven, maar je moet je er niet tegen verzetten.' Vrijwilligers die al alcoholische versnaperingen hebben genuttigd of bepaalde medicijnen gebruiken kan hij evenmin gebruiken.

'Ik vind het belangrijk dat de vrijwilligers uit het publiek het prettig vinden dat ze hebben meegedaan.' De show en de reputatie van de entertainer zijn immers van hen afhankelijk. 'Op een feestje in stijl moet je gasten niet over de grond laten kruipen. Alles wat ik op het podium laat zien heb ik eerst op mijzelf geprobeerd.' Een vrijwilliger hoeft daarom niet bang te zijn voor vragen over het geloof of opmerkingen van seksuele aard. Hoewel normaal gesproken geen taboe voor Mister Black, bleek hij die onderwerpen onder hypnose onplezierig te vinden.

Vernauwd

Klinisch psycholoog Koopmans beschrijft de gemoedstoestand van iemand onder hypnose als een waarbij de relatie met de buitenwereld is vervaagd en die met de binnenwereld is versterkt, een vorm van verhoogde, vernauwde concentratie. 'Het geheugen is wat meer toegankelijk. De achtergrond van iemands angsten zijn soms niet duidelijk te krijgen in een gewoon gesprek. Dan breng je iemand door hypnose in een toestand waarbij het geheugen rond de kern van de beangstigende situatie wat is toegenomen.' Zo gebruikt hij de techniek als een diagnostisch instrument.

Daarnaast leert hij patiënten via zelfhypnose positieve gevoelens op te wekken die angst afremmen zodat die hanteerbaar wordt. Zij voelen zich hierdoor onafhankelijker, krijgen meer zelfcontrole en hebben dan soms minder medicijnen nodig.

Koopmans is gespecialiseerd in patiënten met angstgevoelens. Meestal zijn traumatische, soms zelfs levensbedreigende ervaringen, hiervan de oorzaak. Andere therapeuten passen hypnose toe om mensen van een verslaving af te helpen of (psychosomatische) pijn te verminderen. 'Maar', verzekert hij, 'hypnotherapie op zichzelf is onzin, je moet het wel inbedden in een reguliere therapie, zoals gedragstherapie of psychodynamische therapie.'

Gevaren

Naar hypnoseshows kijkt hij nooit, hij is er zelfs tegenstander van. 'Zij bergen een aantal gevaren in zich die niet goed kunnen worden opgevangen. Bovendien laten ze de toeschouwer geloven dat het om iets zeer bijzonders, iets mythisch gaat, hoewel het eigenlijk een natuurlijk fenomeen is.' Het achterste van zijn tong laat hij nog niet zien, dat bewaart hij voor hetdebat.

Mister Black weet dat de meeste psychotherapeuten tegenstander van showavonden zijn. Onterecht, vindt hij, zolang iedere schoenmaker maar bij zijn leest blijft. Een arts moet zich verre van de showbusiness houden, hij heeft wel geleerd zich niet met gezondheidsproblemen te bemoeien.

'In het begin wilde ik indruk maken door pijn weg te nemen bij een reumapatiënt. Hij zei dat dat werkte. Sindsdien werd ik achtervolgd door een steeds grotere groep mensen met pijnklachten, tot zondagochtend een bus met invaliden voor de deur stond. Ja, er hebben wat gekken achter mij aangelopen.'

'Vergelijk mij met een buikspreker, een goochelaar', onschuldig vermaak dus, vindt Mister Black. Een ieder die hem op zijn vijftienjarige broodwinning aanvalt kan een gepeperd weerwoord verwachten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.