In Overijssel werd vroeger op kerstavond worstpannenkoeken en op eerste kerstdag stamppot snijbonen/witte bonen met Jan in de zak toe gegeten, maar daar zullen niet veel mensen zich nu nog aan wagen. Devies tijdens kerst lijkt vooral de gerechten zo uitheems mogelijk te maken en vooral prijzig. Het eten van al deze ongewone lekkernijen vraagt om handigheid. Om nog maar niet te spreken hoe wijs te worden uit de vele messen en vorken die aan beide kanten van het bord liggen. En wat te doen met de drie glazen boven aan het bord. Welke is voor water? Moet rode wijn in de kleine kelk of juist in de grote?
Ander groot vraagstuk, maar dat is vooral de zorg van de gastvrouw of -heer, is de tafelschikking. De overlevering vertelt dat koning Arthur daarom zijn ronde tafel in gebruik nam. Zo was er geen 'hoofd van de tafel' en kon niemand zich gepasseerd voelen. Want, niet naar rang en stand aan tafel mogen zitten was een grote belediging.
De gouden tip voor het nuttigen van een copieuze maaltijd in exquis gezelschap is deze: kijk vooral goed wat de buurman doet. Wanneer deze ervaren is, weet hij hoe het moet. Is dat niet het geval, dan vallen blunders niet eens op.
Smakelijk eten!