Contramime is de laatste jaren een rijzende ster onder de culturele verenigingen van de campus. Steeds vaker worden de cabaretiers gevraagd voor allerlei optredens. En ook voor de Oudejaarsconference bestaat veel animo. Maar liefst vijf try-outs door het hele land staan op de agenda alvorens de voorstelling in de Vrijhof te bewonderen is. De Contramimers Mariken Stoutmeijer, Rob Koops, Victor Croes en Wilfred Kleinjan schreven zelf eerst alle teksten van het cabaret. De tekst diende als een concept, dat in de repetities en de try-outs in- en aangevuld werd. Vooral het oefenen met publiek is van wezenlijk belang. Rob: 'Het gaat bij cabaret om de spanning tussen rust en snelheid, maar het tempo moet er steeds in blijven zitten. En de fijne afstemming van de conference kun je alleen maar oefenen met publiek.'
In tegenstelling tot gewone oudejaarsconferences is de voorstelling niet opgehangen aan het nieuws. Uiteraard passeren een paar mondiale en UT-specifieke Grote Gebeurtenissen van het afgelopen jaar de revue, maar de meeste onderwerpen van het cabaret worden ontleend aan student-specifieke situaties, zoals het treinen en het kamerzoeken. De humor staat steeds centraal in de voorstelling. 'Het is in de richting van de lachers geschreven', aldus Wilfred. De andere drie haasten zich dit beeld te nuanceren. Rob: 'Het publiek lacht om heel veel dingen, maar er zitten wel degelijk diepere gedachten in.' Victor vult hem aan: 'Ik was eigenlijk verbaasd dat het publiek die diepere gedachten er uit haalde.'
Bij een interne try-out voor de vereniging vonden serieuze en doorgewinterde cabaretiers dat het 'piemel-gehalte' wel hoog was. Victor begrijpt deze kritiek wel. 'Maar de meeste studenten waarderen het wel als er niet al te zware kost opgediend wordt.' En niet alleen studenten, zo bleek voor een try-out bij het KIVI. De voor het merendeel grijsharige ingenieurs konden naar hartelust lachen om de grappen en grollen van de studenten. Sketches, die favoriet zijn bij de groep, worden afgewisseld met conferences en liedjes, waarbij Mariken piano speelt. Het was wel wat lastig om een programma voor vier mensen te schrijven. 'We staan niet continu met z'n vieren op de planken', aldus Mariken. 'Vooral de vierde persoon is moeilijk onder te brengen in situaties. Die heeft dan vaak een wat ongedefinieerde rol', vertelt Rob, die de eer heeft zelf deze rol van overtollige vierde persoon te vervullen. Als het aan Contramime ligt mag het verdwijnen van Nederland gevierd worden. Als het Hollandse cabaret maar blijft. Want dat specifieke, humoristische, subtiele cabaret van vaderlandse bodem kent zijn weerga niet.
'Nederland verdwijnt', 8 en 9 januari, Amphitheater Vrijhof, 20.15 uur. Entree f 7,50/f 4,- (CK/CJP). Reserveren is mogelijk bij de portier van de Vrijhof (4898002).
De vier Contramimers op een bouwterrein achter Station Drienerlo, een verdwijnend stukje authentiek Nederland, van links af Wilfred Kleinjan, Mariken Stoutmeijer, Victor Croes en Rob Koops.