Verhuisvergoeding te laag, flat dreigt naar de rechter te stappen

| Redactie

Calslaan, zondagmiddag. Vanaf de sportvelden komt er gejuich om een hockey-doelpunt. Hier en daar staat een radio nadrukkelijk aan. In enkele huiskamers zitten studenten gezellig met elkaar rond TV of theepot. De leus op het ruit van Calslaan 52 herinnert aan afgelopen donderdag toen de verwarming een hele streng flats, van nummer 44a tot en met 56b, in de kou zette. Op mysterieuze wijze staat een rode auto op zijn zijkant geparkeerd. Verder is alles rustig aan het woonfront, zo lijkt het. Maar dat kan vlot veranderen. Alle bewoners van de flats 44 tot en met 56 moeten, vanwege renovatiewerkzaamheden, tijdelijk verkassen naar elders. Dat lukt aardig. Maar de bescheiden verhuiskosten staat vooral de bewoners van flat 46 helemaal niet aan. Ze willen meer dan de geboden f 300 en denken een hoger bedrag desnoods via de rechter af te kunnen dwingen. Een reportage.

Na acht jaar campus is Marco N. van flat 46 zijn spullen op een aanhanger aan het laden. Als afgestudeerd EL-er gaat hij een eigen woning betrekken. 'Ik heb hier een fantastische tijd gehad en er heel veel vrienden aan overgehouden. Het is best moeilijk om dat nu in één keer af te sluiten.' De lakenservice van een paar jaar geleden en het vaste, verplichte campusmeubilair liggen hem nog vers in het geheugen. Marco N. had zeker nog langer op de campus willen wonen. Maar zijn teleurstelling over de hele gang van zaken rond de renovatieplannen is zo hoog opgelopen, dat hij alsnog heeft besloten te vertrekken. 'We hebben inmiddels via de SRD inlichtingen ingewonnen bij een advocaat', zegt huisgenoot Marco B.: 'We wilden als flat in zijn geheel verhuizen en toen zijn we door studentenhuisvesting tot december aan het lijntje gehouden. Op allerlei voorstellen zijn ze niet ingegaan. Nu gaan we schadevergoeding eisen. Als de zaak niet naar tevredenheid wordt opgelost, dan stappen we naar de rechter.'

Alle studenten van Calslaan 44 tot en met 56 moeten vóór 2 januari 1997 hun kamer hebben verlaten. Stichting Studenten Huisvesting Drienerlo (SSHD) gaat op 6 januari beginnen met de renovatie van de Calslaan-Nieuw. Streng voor streng zullen alle flats worden aangepast aan de eisen van deze tijd. Een enquête onder bewoners wees eertijds uit dat er behoefte was aan kleinere wooneenheden en grotere kamers.

Ambitieus

De plannen zien er ambitieus uit. Elke flat wordt opgedeeld in drie zelfstandige wooneenheden voor vijf tot zes studenten. Van de huidige 127 kamers worden er acht opgeofferd voor nieuwe, algemene ruimten. De flats worden naar beide kanten (voor en achter) in totaal 3,5 meter uitgebouwd en voorzien van dubbele beglazing en isolatie, de fameuze open trappenhuizen worden afgesloten. De operatie gaat al met al zo'n zes maanden in beslag nemen en zolang moeten de huidige bewoners bivakkeren in een ander onderkomen.

Marco N.: 'Het liefst hadden we met z'n twintigen een andere flat betrokken, maar dat lukte niet. We hebben een hele hechte groep en dat willen we niet zonder meer opgeven.' Huisgenoot Sjoerd knikt. 'We hebben als flat aan de Bata meegedaan, aan het KSKR-toernooi en we diverse flatfeesten georganiseerd.'

Als geheel heeft flat 46 zich nogal verzet tegen alle renovatieplannen. 'We kregen containers aangeboden om onze huisraad in op te slaan en die waren niet eens verzekerd. Studentenhuisvesting vond dat kennelijk niet nodig. Daar hebben wij gelukkig nog een stokje voor kunnen steken,' beweert Marco N.

Oprotpremie

Maar het gaat toch vooral om de verhuisvergoeding. Flat 46 is er helemaal niet over te spreken. 'Honderdvijftig gulden voor als je weggaat en hetzelfde bedrag voor als je terugkeert naar de gerenoveerde flat. Dat is bij lange na niet voldoende. Je kan er misschien net van verhuizen op de campus, maar als je dan terugkomt kom je wel in een kaal huis. Kan je dat een beetje aankleden voor dat geld? Je hebt er nog niet eens een couponnetje vloerbedekking of wat gordijnen voor. We hebben gehoord dat er in Groningen wel f1500 oprotpremie is gegeven.' Flat 46 laat het er dan ook niet bij laten zitten, verzekeren ze. Best leerzaam ook zo'n rechtszaak, denken ze.

J. Sombekke, projectleider van de renovatie en hoofd technische dienst van studentenhuisvesting, is wèl erg tevreden over de hele gang van zaken: 'In januari vorig jaar zijn we al gaan overleggen met de bewonersraad. Daar zijn goede suggesties uit naar voren gekomen. In overleg hebben we geprobeerd de plannen aan te passen aan de wensen van de bewoners.' Sombekke verwacht dan ook geen problemen de komende dagen: 'Vanaf 1 oktober konden de mensen verhuizen, maar het is studenten eigen om dat soort dingen tot het laatste moment uit te stellen'.

Maandag vond er een gesprek plaats tussen Mario en Marco B. van flat 46 en directeur studentenhuisvesting A.J. Bokhove. De schikking die is voorgesteld door Bokhove houdt in dat de verhuisvergoeding met f50,- per persoon verhoogd wordt (zowel bij vertrek als ook bij terugkomst naar de gerenoveerde flat). Deze kosten zouden anders gemaakt worden om een groep bewoners zonodig te dwingen de op te knappen flats te verlaten.

Nerd

Bewoners van andere flats zeggen zich er niet zo druk over te maken. Jaap van 44A woont er nog maar enkele maanden: 'Toen ik hier kwam was me wel gezegd dat er gerenoveerd zou gaan worden, maar dat leek toen nog zo ver weg.' Huisgenoot Egbert-Jan (EJ) keek er precies zo tegenaan. Pogingen om bij een andere campusflat onder dak te komen, hadden geen succes. Misschien dat het deze week lukt. Het liefst op de Calslaan omdat hij actief is bij de Calslaankabel (VCK). Maar als EL-nerd (naar eigen zeggen) valt dat bepaald niet mee. Lukt het hem niet deze week nog een kamer te vinden dan zal hij door studentenhuisvesting in overleg geplaatst worden in een andere flat. 'En misschien bevalt het me daar wel zo goed dat ik van de zomer besluit om niet meer terug te komen naar hier.'

Bij studentenhuisvesting denken ze dat er voor uiteindelijk 20 tot 30 bewoners bemiddeld zal moeten worden. Dat zal dan wel snel moeten gebeuren want tussen Kerst en Nieuwjaar is Huisvesting, net als de rest van de UT, gesloten en al op 6 januari gaat de sloper aan de slag met het binnenwerk.

Wichert van nummer 48 kan het allemaal niet zoveel schelen. Samen met twee huisgenoten vertrekt hij naar een andere flat op de campus. Joris van 54 heeft minder geluk. De stad lijkt hem wel wat, samen met twee huisgenoten, maar dat lukt niet voor 2 januari. Het wordt dus twee keer verhuizen in korte tijd. De kat van flat 52 gaat met z'n baasje mee. Wat er met de jonkies gebeurt moet nog benader bekeken worden.

Bieravond

Maandagavond op Calslaan 46. Na een flatvergadering wordt van het statiegeld dat over is van de bierkas, een bierproefavond gehouden. De aanleiding is het zojuist genomen besluit niet in te gaan op de schikking en de rechter in te schakelen om een hogere verhuisvergoeding af te dwingen van Studentenhuisvesting. Jammer misschien voor de bewoners van de andere terenoveren flats. Voor hen zou die f50,- verhuisvergoeding een leuk extratje zijn geweest. Maar ook voor de SSHT kan het besluit grote gevolgen hebben. Beslist de rechter daadwerkelijk dat een hogere vergoeding rechtvaardig is ( f1000,- is vaker toegewezen in dit soort rechtzaken), dan is het precedent geschapen en zal dat gevolgen kunnen hebben voor de renovatie van de overige flats op de Calslaan.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.