Geen relatie tussen TWRC-gebouw en kanker

| Redactie

Er bestaat geen verband tussen het aantal kankergevallen in het TWRC-gebouw en het gebouw zelf. Ook is dit aantal niet onevenredig groot. Dit zeggen deskundigen in reactie op het voorpaginabericht van de Twentsche Courant/Dagblad Tubantia van vorige week. Hierin wordt gemeld dat een opvallend aantal kankergevallen in het TWRC-gebouw tot onrust onder het personeel zou leiden.

Gemiddeld krijgen ieder jaar vijf van de duizend mensen kanker in Nederland. Bovendien zijn de kankergevallen onder werknemers in het TWRC-gebouw te divers en is er in het artikel geen rekening gehouden met factoren als leeftijd en geslacht. Zo krijgt één op de tien vrouwen in haar leven te maken met borstkanker.

Toch heeft het College van Bestuur besloten een extern onderzoek in te stellen, om de opgelaaide ongerustheid te beteugelen.

'Grosso modo heeft slechts 1 à 2 procent van het aantal kankergevallen met werkomstandigheden te maken. Vieze beroepen, zoals werken in smelterijen of mijnen, zijn daarbij inbegrepen. Het zou mij verbazen wanneer aan een universiteit risicofactoren aanwezig zijn', aldus dr. J. Coebergh, verbonden aan het Instituut Epidemiologie van de Erasmus Universiteit. 'De belangrijkste factor bij het ontstaan van kanker is roken. Daarna komt er een hele tijd niets en vervolgens spelen alcohol en hele slechte voeding een rol.'

Faculteitsdirecteur van Toegepaste Wiskunde Frits Lagendijk schrijft in een memo aan het personeel: 'Ik heb gemeend desgevraagd geen zakelijke informatie achter te moeten houden en van mijn kant heb ik mijn persoonlijke zorg geuit over elke zieke collega, ongeacht de oorzaak. Verder is er op geen enkele manier aangegeven dat er van ons uit een verband wordt vermoed met de werkomstandigheden in het TWRC-gebouw. Elke statisticus zal kunnen vertellen dat dat, gegeven de beschikbare informatie, ook een vrijwel onmogelijke opgave inhoudt.'

UT-bedrijfsarts Eugène van Leer vindt de getallen evenmin verontrustend. 'Het gaat in het TWRC-gebouw om zeven verschillende soorten kanker. De gemiddelde leeftijd ligt ongeveer gemiddeld achter in de veertig. Dat maakt dat wij ons geen zorgen maken.' Van het aangekondigde onderzoek verwacht Van Leer niet veel: 'We hebben contacten gehad met de GGD regio Twente, die vaak dit soort onderzoeken uitvoert. Maar ik denk dat het cijfermateriaal te klein is om er werkelijk iets mee te doen. Belangrijker is dat we voorlichting geven over het ontstaan van kanker en de risicofactoren, die in het TWRC-gebouw niet aanwezig zijn. Dat bleek ook al uit het onderzoek dat we twee jaar geleden hebben uitgevoerd op basis van patiëntendossiers. Daaruit kwam geen oorzakelijk verband met de arbeidsomstandigheden in het gebouw naar voren.' De GGD komt nog deze week met een onderzoeksvoorstel en zal dit zo spoedig mogelijk uitvoeren.

Van Leer noem het heel spijtig dat de ziektegevallen in het TWRC-gebouw op deze manier naar buiten zijn gekomen: 'Dat geeft heel veel onrust bij de mensen. Vooral bij degene die ziek zijn.'

Coebergh spreekt in dit geval over 'de psychologie van de cijfers'. Relatief gezonde mensen krijgen schijnbaar ineens een zeldzame ernstige ziekte. Ze werken op een fatsoenlijke werkplek en wonen in een betere buurt. Ze zijn vergeten dat er ernstige aandoeningen zijn. 'Het is het verhaal van de 'reincultuur'', zegt Coebergh. 'Ze hebben lange tijd zonder narigheid geleefd en dan worden in hun omgeving ineens een aantal mensen in de leeftijd van veertig tot vijftig jaar ziek. Dat kan hard aankomen en dan ontstaan er angstgevoelens. Heel begrijpelijk, maar nergens op gebaseerd.' Het beloofde onderzoek is volgens Coubergh 'een bezweringsritueel'.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.