Talkshow over talkshows

| Redactie

Talkshows. Je kunt geen dag of tijdstip bedenken of er is er wel een op de beeldbuis te vinden. Ricki Lake, Catherine, noem maar op. Geen onderwerp dat niet ter sprake kan komen. En de kijkcijfers liegen er niet om: talkshows zijn heel populair. Reden genoeg voor Studium Generale in Debat om samen met BCC een talkshow te organiseren over...talkshows. Waar komt die media-mania toch vandaan? De tall

Talkshows. Je kunt geen dag of tijdstip bedenken of er is er wel een op de beeldbuis te vinden. Ricki Lake, Catherine, noem maar op. Geen onderwerp dat niet ter sprake kan komen. En de kijkcijfers liegen er niet om: talkshows zijn heel populair. Reden genoeg voor Studium Generale in Debat om samen met BCC een talkshow te organiseren over...talkshows.

Waar komt die media-mania toch vandaan? De talloze praatprogramma's wekken heftige emoties, zowel bij de mensen in de zaal als bij de kijkers. De onderwerpen van de praatprogramma's worden het liefst zo controversieel mogelijk gekozen. De gasten vertellen maar al te graag de meest intieme of walgelijke dingen en van het publiek wordt verwacht dat het commentaar levert en het liefst een zo groot mogelijke bek opzet. Er zijn altijd wel grote voorstanders en fervente tegenstanders van het een of ander te vinden, die dan als 'gast' of 'deskundige' op mogen treden. Gecombineerd met een stokende presentatrice (of, minder waarschijnlijk, presentator) levert het geheel al snel een smeuïg uurtje op. De talkshows zijn echter meer dan oppervlakkig vermaak. Volgens positieve critici van talkshows houdt een talkshow de mensen een spiegel voor, waarin ze problemen van zichzelf kunnen herkennen. De kijker zal zich hierdoor bezinnen op hoe hij of zij in een bepaalde situatie zal handelen. In onze jachtige samenleving, waarin we ons ook op zondagmorgen niet meer bezinnen, biedt de talkshow een nieuw forum voor bezinning. En is de kerk veelal dogmatisch, bij de talkshows bestaan geen taboes. En aan taboes schijnt de moderne mens geen behoefte te hebben.

Een bezinning op het verschijnsel talkshows lijkt dan ook niet beter vorm gegeven te kunnen worden dan door een talkshow. Vanavond presenteren Studium Generale in Debat en BCC de talkshow 'Lief en ander Leed, de talkshow over de talkshows'. Alle noodzakelijke ingrediënten voor een talkshow zijn aanwezig: Drie gasten, een presentatrice, 'commercial breaks' en een publiek dat zich in de strijd dient te werpen. De meest prominente gast is wel Maja Eksteen, bekend van de RTL4-talkshow 'Lief en Leed'. Kan ze in haar talkshow, belust op zoveel mogelijk sensatie, lekker stoken onder de gasten, vanavond mag ze het wat en vooral het waarom van haar programma uit komen leggen. Presentatrice Christa Hooijer, lid van de studentenwerkgroep Studium Generale in Debat, zal flink haar best moeten doen de media-maniakale Eksteen uit de tent te lokken en tot krasse uitspraken te verleiden. De twee andere gasten zijn media-deskundigen, de ene uit de wetenschap en de andere uit de journalistiek. Maarten Reesink heeft een eigen media-bureau en doet wetenschappelijk onderzoek naar media en is een groot liefhebber van talkshows. Ben Siemerink is hoofd Media van de Twentse Courant en is nogal kritisch ten aanzien van talkshows. Een echte 'talkshow-hater' is hij echter ook weer niet. Volgens Gitta Montanus van Studium Generale blijken echte 'haters' nogal moeilijk te vinden te zijn, maar ze verwacht zeker dat die wel in het publiek zullen zitten, evenals de 'Maja-fans'. Het publiek, waarvan verwacht wordt dat het niet als een televisiekijker in de stoel achterover hangt maar aktief meedoet, wordt ook gevraagd collectief een mening te geven over bepaalde stellingen. Met behulp van stemknopjes die in de collegezaal aanwezig zijn, is de uitslag van de stemming à la moment bekend.

Hoewel de talkshow over de talkshows wellicht enigszins ironisch zal zijn, is de opzet wel serieus. "Het moet een showavond worden", vertelt Winfred Voordendag van BCC, "maar gasten en publiek moeten wel in alle ernst hun verhaal kwijt kunnen. Dat is een voorwaarde voor een geslaagde talkshow." Onlosmakelijk met talkshows verbonden zijn de 'commercial breaks'. Deze zullen door cabaretvereniging Contramime verzorgd worden en kunnen nogal wat hilariteit veroorzaken.

Dus, talkshowliefhebbers en -haters, dit is de kans om met elkaar in debat te gaan en om elkaar te overtuigen is alles, nou ja bijna alles geoorloofd.

'Lief en ander Leed' vindt vanavond plaats in het collegezalencomplex zaal 2, aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.