Het College van Bestuur heeft vorige week donderdag drie nieuwe beroepsdecanen benoemd, te weten de hoogleraren J. van Amerongen (decaan faculteit Elektrotechniek), P. Apers (decaan Informatica) en P. Boorsma (Bestuurskunde). Eerder deze maand werden J. van der Linden (Chemische Technologie), H. Grootenboer (Werktuigbouwkunde), E. Seydel (Wijsbegeerte en Maatschappijwetenschappen) en J. de Smit (Toegepaste Wiskunde) al aangesteld. Komende week donderdag staat de benoeming van J. Pieters (decaan Toegepaste Onderwijskunde) op de rol. Daarna resteren nog slechts twee faculteiten: Technische Natuurkunde en Technologie & Management. Beurzen voor CT'ers
De aanvraagtermijn voor een beurs van tweeduizend gulden van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is verlengd tot 7 november. In aanmerking komen 'excellente' tweedejaars studenten chemie of chemische technologie die in één jaar hun propedeuse hebben behaald met een gemiddelde van minimaal een 7,5. Daarnaast wordt bij de toekenning rekening gehouden met eventuele (chemische) nevenactiviteiten. In het geval van bijzondere prestaties mag de beoordelingscommissie de beurs verdubbelen tot vierduizend gulden. De beurzen worden dit jaar voor het eerst ter beschikking gesteld. Reden is de sterke daling van het aantal studenten scheikunde in de afgelopen jaren. Aan de UT daalde het aantal eerstejaars CT van 158 in 1992 tot 58 dit jaar.
Informatie kan worden aangevraagd bij het VNCI-secretariaat, 070-3378726.
Harry Janssen voorzitter UT kring'Er wordt te weinig feestgevierd en te veel vergaderd.' Met die woorden nam professor Harry Janssen (Technologie & Management) maandag het voorzitterschap van de UT kring over van Derk Bosker. Janssen kreeg een soeplepel, de 'voorzittershamer' die hij ook tijdens zijn eerdere voorzitterschap vijftien jaar geleden placht te hanteren.
In zijn 'aanvaardingsrede' noemde de nieuwe voorzitter zijn terugkeer 'de grootste comeback sinds Lazarus'. Hij zegde toe voort te zullen gaan op de weg die door het vorige bestuur is ingeslagen. De grappenmakerij van Janssen vormde een welkome afwisseling voor een voor het overige plichtmatige algemene ledenvergadering. Slechts 25 van de ruim vijftienhonderd leden hadden de moeite genomen naar het TWRC-gebouw te komen.
De vergadering nam met een warm applaus afscheid van scheidend commissaris algemeen Diny Hulsbeek. Zij wordt opgevolgd door Jeanet Luyerink. Anneke Aarten trad tot het bestuur toe als commissaris publiciteit. Zij volgt Josée Wesseler op. Voor de maandag afgetreden vice-voorzitter Pim Fij is nog geen opvolger gevonden.
Wetenschappelijke kalender'Wat is het geheim van een goede sneeuwbal?' 'Hoe oud is zand?' 'Hoe werkt een uitlaatgaskatalysator?' Voor 365 wetenschappelijke en opmerkelijkewetenswaardigheden, citaten, tests, recepten en gebeurtenissen is voor komend jaar voor de tweede keer een Wetenschappelijke Scheurkalender te koop. De Wetenschappelijke Scheurkalender '98 verdeelt het jaar in themaweken, zoals de ijsweek, de logicaweek, de supercomputerweek en de vetweek. Iedere dag wordt een vraag op het gebied van de natuurwetenschappen gesteld en beantwoord. Daarnaast zijn in de kalender geboortedata opgenomen van een select gezelschap wetenschappers. De scheurkalender is een uitgave van het maandblad Natuur & Techniek en kost 29,50 gulden.
StudenteninkomenStudenten komen net uit met hun inkomen. Daarvoor moeten zij wel gemiddeld driehonderd gulden per maand bijverdienen met een baantje. Lenen doen zij bijna niet. Dat blijkt uit een enquête onder zo'n 570 studenten aan de Katholieke Universiteit Brabant. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Tilburgse studentenorganisatie SAM.
Volgens het onderzoek komt een op kamers wonende KUB-student rond van een bedrag van gemiddeld 1195 gulden per maand. Dat is een paar tientjes meer dan de normen van de huidige wet op de studiefinanciering voorschrijft. Studenten die thuiswonen hebben minder te besteden dan het normbedrag. Volgens de wet zouden zij ongeveer 810 gulden moeten krijgen, maar in werkelijkheid krijgen ze maar 675 gulden. Toch houden zij volgens het Tilburgse onderzoek nog zestig gulden per maand over.
Tilburgse studenten komen dus wel rond, maar zij hebben andere bronnen van inkomsten dan minister Ritzen bedoeld heeft. Eén op de vijf moet het zonder steun van zijn ouders redden. Slechts één op de tien doet voor zijn inkomen een beroep op een lening. Daar staat tegenover dat bijna driekwart van de studenten een baantje heeft. Zo verdienen ze gemiddeld driehonderd gulden per maand. Dat kost hen een dag per week. Ongeveer een derde van deze bijklussende studenten zegt dat hun werk de studie belemmert.
Ongeveer de helft van de ondervraagden was eerstejaars en viel dus onder de prestatiebeurs. Zij krijgen meer geld van hun ouders, maar besteden minder tijd aan baantjes, uit angst dat zij de prestatienorm niet halen, zegt SAM. 'De druk van het prestatiebeurssysteem lijkt hier debet aan.'
De studentenbudgetten uit het SAM-onderzoek komen duidelijk lager uit dan de bedragen van de landelijke studentenbond ISO. Die berekende vorig jaar dat studenten zo'n 1500 gulden nodig hebben om rond te komen. ISO-voorzitter Erik van Buiten heeft echter twijfels over de vragenlijsten van SAM. 'En van de kamerhuur die SAM opvoert, kun je in andere steden niet eens een bezemkast huren.'