'Eet een waterput', heet de actie van de Vereniging van Gereformeerde Studenten Twente (VGST) en de Reformatorische Studentenkring (RSK). Een wat absurdistische kreet, vinden ook Jowieke Lourens en Hilde Beugelink, twee TCW-studentes die zich met de pr bezighouden. Maar hij geeft wel weer waar het om gaat in de drie weken dat het tijdelijke restaurant open zal zijn.
In de Happietaria mogen de gasten zelf weten wat ze betalen voor hun maaltijd, met een minimum van acht gulden vijftig. De opbrengst wordt besteed aan waterputten voor twee dorpjes in Zimbabwe. Het streefbedrag is twintigduizend gulden. Dat moet haalbaar zijn, menen Jowieke en Hilde. Een Amsterdamse Happietaria haalde twee jaar geleden in vier weken tijd veertigduizend gulden binnen voor het goede doel.
Het idee voor een Happietaria is in 1993 uit Engeland overgewaaid naar Rotterdam. Hieruit is de landelijke stichting Happy Gift ontstaan. Dit jaar zullen ook in Delft, Groningen en Utrecht tijdelijke restaurants voor het goede doel hun deuren openen.
Wat er in Enschede op het menu komt te staan is nog niet bekend. De organisatoren zijn naarstig op zoek naar professionele koks die om niet een paar avonden in de keuken van de Happietaria de scepter willen zwaaien. Uiteraard zullen ook de nodige vrijwilligers van de verenigingen met het schort voor aan de slag moeten. Bedoeling is de maaltijden te omlijsten met live-muziek. Opening en sluiting moeten spectaculaire festijnen worden.
Een geschikte locatie heeft de organisatie al weten te regelen: IJssalon La Venezia in de Lipperkerkstraat. In de wintermaanden sluit de eigenaar de deuren en hij was best bereid zijn zaak voor een schappelijk prijsje te verhuren. De herinrichting van ijssalon tot restaurant moet te doen zijn, verwachten Jowieke en Hilde. Gehoopt wordt dat de Edon bereid zal zijn om de energie- en waterlasten kwijt te schelden.
Happietaria's proberen zo veel mogelijk benodigdheden via sponsoring binnen te krijgen, in natura of cash. Onder meer de Hogeschool Enschede en de Rabobank hebben al een bijdrage toegezegd.
Wie straks een vorkje wil prikken voor het goede doel, moet er wel op tijd bij zijn. In het restaurant is slechts plaats voor 35 gasten. Bij voorkeur de hoogste bieders.