Geknipt uit de bladen

| Redactie

Zijn we maar net bekomen van het plagiaat gepleegd door René Diekstra, dreigt er weer een bekende Nederlander ontmaskerd te worden. Fysisch antropologe Machteld Roede, docent gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht, beticht dè Piet Vroon van jatwerk. Observant diept de affaire paginagroot uit. Zes van de acht tekeningen uit Vroons laatste werkje, 'Prutswerk, veertig klachten aan de schepper', zijn zonder toestemming en zelfs zonder bronvermelding overgenomen uit 'The Aquatic Ape: Fact or Fiction', waarvan Roede een van de auteurs en redacteur was. De twee resterende plaatjes kopieerde hij uit een recent boek van de Vlaming Marc Verhaegen. Vroon zou zich ook rijkelijk en zonder correcte bronvermelding hebben bediend van de ideeën of soms zelfs teksten van Roede en Verhaegen. De hoogleraar psychologie stelt dat hij de uitgever op de auteursrechten van de afbeeldingen heeft gewezen. Verder wast hij zijn handen in onschuld. Zelfs mailt hij aan Roede haar kinderachtig te vinden. 'Ik heb uw boek uiterst zorgvuldig gebruikt en er vele malen naar verwezen. Indertijd sprong u een gat in de lucht toen ik er een stukje over in de Volkskrant schreef, maar deze reclame zegt u kennelijk niets.' Gelukkig voor Vroon steekt de uitgever de hand in eigen boezem. De behandelend redacteur heeft de kwestie laten liggen. Vroon had de ellende overigens voorzien. 'Dit boekje is onder tijdsdruk tot stand gekomen. Ik maak derhalve mijn excuus voor blunders en andere onvolkomenheden', schreef hij boven de voetnoten.

Plagiaat Vroon?

Vastgeketend

De Delfte civiel techniekstudent Tjerk Joustra heeft, aldus Delta, vorige week tien uur vastgeketend gezeten aan een 'comfortabel' bankje in een doolhof in het Achterhoekse plaatsje Ruurlo. Zijn jaarclubgenoten hadden overigens wel een sleuteltje bij hem in de buurt achtergelaten. Maar toen hij dat na veel pijn en moeite bemachtigd had, bleek het niet te passen. De actie was een afstraffing van zijn maatjes van Virgiel-jaarclub Labyrinth. Waarom? De derdejaars stopt een jaar met zijn studie.

Versierder

'Van alle trouweloze, leugenachtige, overvloedig testosteron producerende en aan bindingsangst of een andere smoes lijdende mannen uit de wereldgeschiedenis, is er één die alle andere rokkenjagers achter zich laat: Don Juan Tenorio, de meesterverleider uit Sevilla', schrijft KU Nieuws. Wiskundeleraar Dick van der Steen promoveerde vorige week in Nijmegen op de legendarische womanizer. In 1630 verscheen de eerste publicatie over de meesterveroveraar, een dolle komedie, en daarna volgden naar schatting meer dan driehonderd bewerkingen, van opera (Mozarts Don Giovanni) tot poppenspel. Van oudsher liep het slecht af met de schuinsmarcheerder. Hij ging naar de hel of werd getroffen door de bliksem. Rond 1800 werd hij meer mens en minder verwerpelijk. Van der Steen bestudeerde de Don Juan ten tijde van de romantiek. Daarin hoort een volbloed hedonist niet thuis. Seks kòn niet zijn enige motivatie zijn. De wiskundeleraar vindt dat de grote versierder in de vier verhalen die hij bestudeerde een heldenrol speelt. 'Hij is een gigant, een held die het aandurft vragen te stellen. Bestaat het absolute?Is het zinvol daarnaar te streven? Is er meer dan het hier en nu of is het hiermee afgelopen?' Rond 1900 verandert Don Juan opnieuw ruw van gedaante. 'Hij bekeert zich, wordt gered door een vrouw of verandert juist van een jager in de prooi van een vrouw.' Ook de psycho-analyse gaat met de arme man aan de haal. 'Dan is hij iemand die het uiteindelijk het liefst met zijn moeder wil doen en zijn vader wil vermoorden. ... Of hij is latent homoseksueel en zijn veroveringsgedrag is er alleen maar op gericht om te bewijzen dat hij dat juist niet is', vertelt Van der Steen.

Drie maal cum laude

De 24-jarige Michiel van Noordt heeft vorige week drie bullen in ontvangst mogen nemen van de Universiteit Utrecht. Alledrie versierd met cum laude. Van Noordt rondde in vijf jaar tijd de studies experimentele natuurkunde, algemene sterrenkunde en meteorologie & fysische oceanografie af. Het is, zegt hij tegen het U-blad, 'gewoon' zo gelopen. 'Oorspronkelijk ging ik natuurkunde studeren. Dat was een logische voortzetting van mijn hobby's; ik repareerde al televisies en zo. Ik deed extra keuzevakken voor zover mijn rooster dat toeliet en na twee jaar bleek dat ik alles van die drie studies gehaald had. Toen vond ik het zonde om er niet mee door te gaan.' Extreem hard heeft hij niet hoeven werken. Hij volgde de hele dag colleges maar deed thuis niets meer. Overigens had hij er ook wel scheikunde bij willen doen, maar daarvoor ontbrak hem de tijd. Vijf jaar studeren vond hij ook wel genoeg. Binnenkort vertrekt hij voor vier maanden naar NASA. Daarna gaat hij naar Australië met een bollebozenbeurs van minister Ritzen. Daarmee kan hij het eerste jaar van zijn promotiestudie astrofysica aan de universiteit van Sydney financieren. Over de studiemogelijkheden in Utrecht is hij tevreden, maar: 'Het is wel jammer dat sommige studenten met twee linker handen zich óók experimenteel fysicus mogen noemen.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.