Toegepaste Wiskunde wil een afstudeerspecialisatie 'financial engineering' opzetten. Een voorstel daartoe is afgelopen vrijdag door de Beleidscommissie Onderwijs (BCO) van TW uitvoerig besproken. De faculteit denkt dat de afstudeerrichting ook bij TBK en BIT ingevoerd zou kunnen worden. Bedrijfskunde heeft al belangstelling getoond.
De financiële markt wordt hoe langer hoe groter en complexer. Beslissers leunen daarom meer en meer op wiskundige analyses en instrumenten. Dit is het werkterrein van de 'financial engineers'. In de Verenigde Staten bestaat de studie al langer, Engeland is recentelijk gevolgd.
Binnen de Nederlandse wiskunde worden de mogelijkheden van 'finance' volgens TW-decaan prof.dr. A. Bagchi nog onvoldoende benut, al vindt binnen de econometrie wel een sterke ontwikkeling in die richting plaats. Belangstelling is er wel. Zo koos de Stichting Wiskunde Onderzoek Nederland (SWON) financiële wiskunde als jaarthema voor een vijftal lezingendagen.
TW is vooral geïnteresseerd in de stroming 'Capital Market Track'. Deze houdt zich bezig met het ontwikkelen van modellen voor de analyse van complexe financiële producten, handelsstrategieën en beleggingsmogelijkheden. De faculteit hoopt hiervoor op samenwerking met de opleiding TBK.
Het idee is voor beide opleidingen afstudeerspecialisaties in te stellen. Zij moeten voldoende gemeenschappelijke onderdelen hebben, zodat de afstudeerders van beide studies de titel 'financial engineer' verdienen. Bagchi is hierover in gesprek met TBK-hoogleraar B. Bruggink, die een hoofdaanstelling bij de Rabobank heeft. Op termijn zou ook BIT zich kunnen aansluiten, als de opleiding dat wil.
De faculteitsraad van TW moet het voorstel voor een nieuwe afstudeerrichting nog goedkeuren. Eerder heeft de raad wel met de intentie ingestemd. Bagchi hoopt volgend jaar al met de afstudeerrichting de voorlichting in te kunnen.
Eén van de lezingendagen van de SWON vindt komende vrijdag op de UT plaats. De dag staat in het teken van 'interest rate models and interest rate derivatives'. 's Ochtends spreekt Tomas Björk, deskundige op het gebied van rentemodellen van de Stockholm School of Management. 's Middags volgen Antoon Pelsser, specialist op het gebied van rentederivaten en werkzaam bij zowel de ABN AMRO als de Erasmusuniversiteit, en Wolfgang Runggaldier, hoogleraar wiskundige systeemtheorie aan de universiteit van Padua.
De lezingen vinden plaats in TW/RC B-209 en beginnen om 10.45 uur. De toegang is gratis. Voor meer informatie: Carla Hassing, tel. 3400.