Geweldchip populair

| Redactie

Kinderen die gewelddadige computerspelletjes spelen, vertonen beduidend meer agressie dan kinderen die niet-gewelddadige spelletjes doen. Dit concludeert de vakgroep Psychologie van de UT uit een experiment met 510 kinderen uit de hoogste klassen van de basisschool. Uit een ander onderzoek van de vakgroep blijkt dat een meerderheid van de bevolking van mening is dat ook het kijken naar gewelddadig

Kinderen die gewelddadige computerspelletjes spelen, vertonen beduidend meer agressie dan kinderen die niet-gewelddadige spelletjes doen. Dit concludeert de vakgroep Psychologie van de UT uit een experiment met 510 kinderen uit de hoogste klassen van de basisschool. Uit een ander onderzoek van de vakgroep blijkt dat een meerderheid van de bevolking van mening is dat ook het kijken naar gewelddadige televisieprogramma's een slechte invloed heeft op de kindergeest. De ondervraagden voelden dan ook wel voor het gebruik van een geweldchip.

Veel ouders gaven aan dat zij hun kinderen wel eens verboden naar gewelddadige programma's te kijken. Gewelddadige programma's zouden pas na elf uur 's avonds, of zelfs helemaal niet, mogen worden uitgezonden, vinden veel respondenten. Ook discriminatie, pornografie en grof taalgebruik worden als schadelijk beschouwd. Seksueel geweld spant hierbij de kroon. De ondervraagden zijn van mening dat televisiegeweld in de laatste vijf jaar fors is toegenomen.

Zij vinden dat alle mediaproducten - als televisieprogramma's, videofilms, computerspelletjes en nieuwe media - een keuring moeten krijgen. Die keuring dient in handen te zijn van een onafhankelijke keuringsinstantie bestaande uit mediadeskundigen en opvoedkundigen.

Hoewel nog niet iedereen van het bestaan van de geweldchip afweet, wordt deze chip wel als een mogelijke oplossing voor het terugdringen van geweld op televisie gezien. Het grootste deel van de ondervraagden vindt dat de geweldchip in Nederland verkrijgbaar moet zijn. Meer dan de helft van de ondervraagde ouders met jonge kinderen geeft aan dat zij zo'n geweldchip zouden willen gebruiken.

SSHD verliest

De UT krijgt van het ministerie van Defensie geen vier ton extra voor de geluidsisolatie van campusflats. Volgens de Raad van State is die extra subsidie de universiteit terecht geweigerd. Het indienen van een beargumenteerd bezwaarschrift zou te lang op zich hebben laten wachten. De Raad van State heeft dit vorige week besloten. Een tweede, vergelijkbare zaak, over een extra subsidie van bijna vijf ton, loopt nog.

De beroepszaak dateert uit 1992 en draait om de vervanging van de schuifpuien van tweehonderd campusflats. Dit moest gebeuren omdat zij binnen de geluidszone van de Vliegbasis Twenthe liggen. Het ministerie van Defensie gaf de UT hiervoor een subsidie van drie miljoen gulden. Genoeg voor vervanging door draaikiepdeuren, maar ruim vier ton te weinig voor de gewenste, en ook geplaatste, schuifpuien.

Bert Bokhove, directeur van de SSHD, stelt dat met het ministerie destijds is afgesproken de zaak voor te leggen aan de Raad van State. Die vond dat de UT eerst beroep had moeten aantekenen bij de staatssecretaris. Daarbij is volgens Bokhove het ministerie 'heel kort door de bocht gegaan'. Het stelt hem dan ook teleur dat de Raad van State de UT uiteindelijk niet ontvankelijk heeft verklaard. Dit belooft ook weinig goeds voor de tweede zaak. Maar hij is vastbesloten de procedure voort te zetten. 'De energie en kosten die we erin steken wegen zeker op tegen de mogelijke opbrengst.'

'Rising Russia'

Rusland, het grootste land ter wereld, vijftien jaar geleden nog een wereldmacht, lijkt nu een grote zwalkende chaos zonder toekomst. Politieke instabiliteit, constant dreigende burgeroorlogen, inflatie, werkloosheid en niet betaalde lonen. Is dit echter het hele verhaal? AIESEC-Twente probeert op 10 april met het 'Rising Russia'-congres een antwoord te geven op deze vraag.

Na de overgang van een planeconomie naar een vrije markteconomie is er in Rusland veel gebeurd. Ook het Nederlandse bedrijfsleven merkt dit. Er wordt zelfs verwacht dat de Russische economie de komende jaren de grootste groei ter wereld door zal maken.

Het congres, voor studenten en geïnteresseerden uit het bedrijfsleven, gaat in op de ontwikkelingen die er momenteel gaande zijn en op de mogelijkheden voor bedrijven om hierop in te spelen. Door middel van lezingen, parallelsessies en intensieve workshops kunnen de deelnemers kennis nemen van recente economische, sociale en politieke ontwikkelingen.

Sprekers zijn onder meer de directeur van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering en de Senior Editor van The Economist. Daarnaast is er de mogelijkheid workshops bij te wonen van onder andere Procter en Gamble over marketing op een onbekende markt en Deloitte en Touche over etiquette en internationaal onderhandelen.

DPO zoekt studenten

De Drienerlose Pop Organisatie is op zoek naar enthousiaste studenten die willen helpen bij de organisatie van de diverse popconcerten op de UT, maar ook daarbuiten. DPO bestaat uit ongeveer honderd leden en heeft al heel wat concerten verzorgd. John Hiatt, Simply Red, Candy Dulfer, Talk Talk, Tool, de Heideroosjes, Osdorp Posse, Urban Dance Sqaud enz. enz. hebben reeds concerten in de Vrijhof gegeven. Ook buiten de UT is DPO actief. Zo worden wij bij alle concerten in het muziekcentrum in Enschede ingezet. Ook in de Kuip, de Arena, Pink Pop en Low Lands zijn DPO-mensen graag geziene medewerkers. Het hoogtepunt was vorig jaar onze medewerking aan de organisatie van het Bon Jovi concert op het Rutbeek te Enschede. Verwachte concerten dit voorjaar: Osdorp Posse, the Scene, Circus Pop en Van Dik Hout. Bettie Serveert zal in het najaar Enschede aan doen. Wij zoeken mensen voor de ordedienst, voor de bar en een aantal posterplakkers.

Mocht je interesse hebben stuur dan even een briefje naar: DPO-bestuur Vrijhof UT Postbus 217 7500 AE Enschede

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.