Dies natalis in teken van gezondheidszorg

| Redactie

De stormachtige ontwikkelingen in de biomedische technologie stonden vrijdag 27 november centraal op de 37e dies natalis van de UT. Diesrede, een forumdiscussie, een gezondheidszorgbeurs waren aan het thema gwijd. Daarnaast werden de jaarlijkse prijzen uitgereikt. De medische trends en de implicaties daarvan voor het UT-onderzoek en -onderwijs kwamen uitgebreid aan bod in de diesrede van prof. dr.

De stormachtige ontwikkelingen in de biomedische technologie stonden vrijdag 27 november centraal op de 37e dies natalis van de UT. Diesrede, een forumdiscussie, een gezondheidszorgbeurs waren aan het thema gwijd. Daarnaast werden de jaarlijkse prijzen uitgereikt.

De medische trends en de implicaties daarvan voor het UT-onderzoek en -onderwijs kwamen uitgebreid aan bod in de diesrede van prof. dr. J. Feijen, wetenschappelijk directeur van het Biomedisch Instituut (BMTI) en de onderzoeksschool iBME (integrated BioMedical Engineering for restoration of human function). De voortgang in het vakgebied gaat zo snel en grijpt zo diep in, dat de UT zich dient te bezinnen op een eigen faculteit biomedische technologie, aldus Feijen. Zo'n faculteit zou niet alleen de kerngebieden voor onderzoek kunnen vaststellen, maar kan ook de opleiding met diverse hoofdstromen verzorgen. Bijkomend voordeel, volgens Feijen: de biomedisch gerichte groepen werken op één locatie.

Naast de twee combinaties van technische en medische disciplines bij biomechatronica en cel- en weefseltechnologie, streeft de UT er volgens Feijen nog een derde na, in de niet-invasieve diagnostische technologie. Ter versterking van haar contacten met andere groepen van medische faculteiten en instellingen van gezondheidszorg, zoekt de UT samenwerking met biotechnologisch gerichte onderzoekers, om zo componenten van de DNA-technologie in het biomedisch-technologisch onderzoek te integreren. Verder gaan de gedachten uit naar de vestiging van biomedisch gerichte industrieën rondom de centra die deel uitmaken van de iBME-onderzoeksschool.

Ter gelegenheid van de dies werden drie onderscheidingen uitgereikt: de Onderwijsprijs ging naar mr. A.C. van Wageningen, docent bestuurskunde; de Van den Kroonenberg-prijs voor jong ondernemerschap naar ir. F.M. van der Vliet van BBV Software; en de erepenning van de UT naar prof. dr. ir. P.J. Zandbergen, emeritus-hoogleraar en oud-rector magnificus van de UT.


BSK-docent A. van Wageningen ontving op de dies de Onderwijsprijs.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.