De drie aspecten zijn terug te vinden in het programma dat met het oog op de uitwisseling is samengesteld. Deze week vertrok een Twentse delegatie naar Dortmund voor een mix van colleges, een miniproject, bedrijfsexcursies, cultuuruitstapjes en sociale activiteiten. 'Vooral de integratie is een belangrijk aspect van de uitwisseling. Daarom overnachten de deelnemers ook bij de ontvangende studenten thuis,' aldus Marno Panis, voorzitter van de UIT-cie, waarbij 'UIT' staat voor Universitaire Integratie Twente. 'Het grootste deel van de activiteiten zal ook in groepsverband gedaan worden. Op die manier leer je het meest kennen van elkaars leefgewoonten.'
In de tweede week komen de Duitse studenten naar Enschede voor hetzelfde doel, maar dan andersom. De naam van het geheel: 'Connecting People' is dan ook niet uit de lucht komen vallen.
De universiteit van Dortmund maakt deel uit van het door het CvB geïnitieerde netwerk van innovatieve universiteiten in Europa: het European Consortium of International Universities. Naast bestuurlijke samenwerking is de uitwisseling van studenten en medewerkers en het starten van gemeenschappelijke opleidingen en onderzoek, een belangrijke drijfveer. 'Dit initiatief sluit hierbij uitstekend aan,' aldus Ben Kokkeler, de nieuwe directeur van de Graduate School Twente. 'Werktuigbouwkunde is de eerste technische studie die uit zichzelf met een dergelijk idee komt.' De Graduate School Twente houdt zich bezig met het ondersteunen en coördineren van internationale opleidingen en internationale netwerken.
Ook onze oosterburen zijn enthousiast over deze ontwikkelingen, zoals blijkt uit een verhaaltje van Klaus Commer van de Dortmundse universiteit op het Internet. Hij noemt een uitwisseling als deze een goede oefening voor de student met het oog op de globaliseringstrend in het bedrijfsleven.