Dat blijkt uit een enquête die het weekblad Elsevier liet uitvoeren onder 4900 studenten, verspreid over 43 studierichtingen, die vorig jaar hun bul haalden. De studies tandheelkunde, informatica, technische bedrijfskunde en fiscaal recht bieden de meeste kans op een goed betaalde baan.
Een op de drie academici zegt overigens voor hun huidige baan geen universitaire opleidingen nodig te hebben. Nog eens eenderde geeft aan dat zij hun baan ook hadden gekregen als ze indertijd een andere universitaire studie hadden gekozen.
In het Elsevier-onderzoek spannen tandartsen in alle opzichten de kroon: zij komen het snelst aan het werk en verdienen ook nog eens het meest. Hun gemiddelde beginsalaris is 5000 gulden. Alle andere studies komen uit tussen de 2200 en 3400 gulden.
Wie letteren of sociale wetenschappen heeft gestudeerd, heeft veel moeite om een baan te vinden en verdient ook niet zo veel. Toch is de situatie voor studenten Engels en geschiedenis verbeterd. Vonden Anglisten eerder na twintig maanden werk, nu doen zij er acht maanden over. Bij historici is de zoektijd gedaald van 24 naar negen maanden. Wel nemen deze academici eerder genoegen met een baan onder hun niveau.
Wie gezondheidskunde en psychologie heeft gedaan, merkt dat deze studies de afgelopen jaren populair zijn geworden. De afgestudeerden verdringen elkaar voor een baan, die ze respectievelijk na elf en twaalf maanden vinden. Een jaar geleden deden zij daar tussen de zeven en acht maanden over.
Ook opvallend is dat werktuigbouwkundigen erg tegenwoordig langer over doen om werk te vinden. Hun zoektijd steeg van een half jaar naar drie maanden. Werktuigbouwkundigen hebben `tegen' dat zij niet handig zijn met computers. Ze kunnen daardoor niet, zoals andere technici, aan de slag in de overspannen informatica-branche.
Verder blijkt uit het onderzoek dat de salarissen voor de meeste studies sinds vorig jaar niet zijn veranderd. Alleen een groep veelgevraagde diploma's blijkt meer geld waard. Het salaris van beginnende informatici, bedrijfskundigen en econometristen is met 200 tot 300 gulden gestegen.