Goed jaar Wetenschapswinkel

| Redactie

De Wetenschapswinkel rondde in 1997 23 onderzoeken af met een rapport en voorzag 34 aanvragers van advies. Van deze projecten zijn er elf opgenomen in het UT-onderwijs. Er werkten 18 verschillende studenten aan. Bestuurskunde-studente Miriam Wiebering-Losse voerde met haar adviesbureau '% Statistics' drie onderzoeken uit. Voor acht aanvragen zijn de diensten van afgestudeerde UT-ers gebruikt. Zij

De Wetenschapswinkel rondde in 1997 23 onderzoeken af met een rapport en voorzag 34 aanvragers van advies. Van deze projecten zijn er elf opgenomen in het UT-onderwijs. Er werkten 18 verschillende studenten aan.

Bestuurskunde-studente Miriam Wiebering-Losse voerde met haar adviesbureau '% Statistics' drie onderzoeken uit. Voor acht aanvragen zijn de diensten van afgestudeerde UT-ers gebruikt. Zij gebruiken de projecten van de WeWi om praktijkervaring op te doen. De winkel werkt ook samen met ex-studenten die als startende ondernemers beginnen, zoals met het informatiseringsbedrijfje Sightline en het (milieu-)technisch adviesbureau E.co.

De Wetenschapswinkel is er voor non-profitorganisaties, midden- en klein bedrijf, particulieren en actie- en belangengroepen. Het groeiende aantal klanten onderstreept volgens coördinator Dick Schlüter de toegenomen vraag in Overijssel naar kennistransfer. In 1997 kwamen 84 aanvragen voor onderzoek binnen; in de eerste drie maanden van 1998 stond de teller al op 41. Schlüter: 'Behalve dat klanten en studenten de winkel weten te vinden wordt ook het onderzoek door veel mensen op waarde geschat. De Wetenschapswinkel levert daarom een belangrijke bijdrage aan de maatschappelijke dienstverlening van de UT aan de regio.'

Prof. dr. ir. Fred G. Kuper is begin mei benoemd tot buitengewoon hoogleraar Bedrijfszekerheid van Informatietechnische Componenten. Het gaat hierbij ondermeer om IC's (chips) en transducenten. Kuper die in 1983 afstudeerde bij Technische Natuurkunde en in 1987 als wiskundige promoveerde, zal zich richten op het doen van statistische uitspraken omtrent levenduur en bedrijfszekerheid van (onderdelen van) deze componenten.

In vijf plaatsen in Friesland vindt dit jaar van 25 juli tot 1 augustus Simmerbarren 500 plaats. Vijfhonderd jongeren uit heel Europa, van 15 tot 30 jaar, zullen workshops en excursies volgen rond het thema 'werk'. De organisatie van dit evenement is ingegeven door het 500-jarig bestaan van Friesland als 'regio onder centraal beheer'. Het thema 'werk' is ingegeven door de economische achterstand waar de noordelijke regio's van oudsher mee te kampen hebben, en door het belang dat jongeren hechten aan een goede en leuke baan.

Deelname aan dit project staat nog open. Veel deelnemers uit Nederland, Oost-Europa, Scandinavië en Engeland hebben zich al aangemeld. Vooral de mogelijkheden voor jongeren om hun eigen werk te scheppen worden besproken. Er vinden workshops plaats als: 'een eigen bedrijfje opzetten', en 'hoe voer ik een sollicitatiegesprek'. Tentoonstellingen en excursies (ondermeer naar Douwe Egberts) staan ook op het programma. 's Avonds is er ruimte voor zwemmen, fierljeppen, dansen en wat dies meer zij. De deelnamekosten zijn % 200,-.

Meer informatie: Simmerbarren 500, Postbus 536, 8901 BH Leeuwarden, tel. 058 - 2152562, fax 058 - 2165481.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.