Scholieren kunnen vanaf een internetpagina (http:\\www.smc.nl\examen) een chatprogramma downloaden. Volgens ontwerper Tjerk Vonck is het eenvoudig te bedienen. 'Veel scholieren zijn al bekend met mIRC, het chatprogramma dat wij gebruiken. Alle extra's heb ik eruit gehaald. Het is nu erg kaal, maar geschikt voor het praten met eindexamenkandidaten. Het enige probleem dat overblijft is de scheikundige formule. Bijzonder tekens invoeren kan niet. Ook schetsen is onmogelijk.'
Alle gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden worden opgeslagen in het geheugen van een computer op de UT. Voordat een scholier een student raadpleegt, kan hij eerst het archief doorlopen op zoek naar een antwoord op zijn vraag. Wordt het probleem er niet behandelt, dan staat een team van studenten voor hem klaar. Elke avond zitten twintig 'actievelingen', twee per vak, achter een computer. De laatste drie dagen voor een examen nemen docenten van het Stedelijk Lyceum, het Jacobus College en het Ichtus College het van de UT-studenten over.
De initiatiefnemers, Otto Sanders, Mick Boekhuizen en Jeroen de Kok, verwachten dat de meeste vragen over de exacte vakken gaan. 'Ook zullen er vragen over emotionele vragen komen. Hoe bereid je je voor? Zenuwen spelen bij het eindexamen immers een grote rol. Ook daarop zullen de studenten een antwoord moeten geven. Komen ze er niet uit, dan loopt er altijd genoeg begeleiding rond om te helpen', aldus Sanders van Bureau SMC, dat onder andere ruimte op Internet ter beschikking stelt voor het eindexamenactiviteiten.