Opmerkelijk

| Redactie

De inkomensverschillen in ons land worden steeds groter. Een derde van de bevolking zag in de afgelopen tien jaar de koopkracht afnemen. Ouderen en arbeidsongeschikten het meest. Daarentegen steeg voor een kwart van de bevolking in dezelfde tijd de koopkracht met 50 procent of meer. Inmiddels bezit de rijkste helft van Nederland 99,8 procent van de totale rijkdom. De armste 10 procent van de bevol

De inkomensverschillen in ons land worden steeds groter. Een derde van de bevolking zag in de afgelopen tien jaar de koopkracht afnemen. Ouderen en arbeidsongeschikten het meest. Daarentegen steeg voor een kwart van de bevolking in dezelfde tijd de koopkracht met 50 procent of meer.

Inmiddels bezit de rijkste helft van Nederland 99,8 procent van de totale rijkdom. De armste 10 procent van de bevolking heeft gemiddeld een schuld van 29.000 gulden. De vermogende 10 procent bezit gemiddeld 778.000 gulden. Samen zijn die 10 procent rijken goed voor 60 procent van alle rijkdom in Nederland.

Tussen 1980 en 1995 stegen de huren met 84 procent terwijl de inflatie slechts 40 procent bedroeg. Via hypotheekrenteaftrek subsidieert de overheid eigen-woningbezitters jaarlijks met 12 miljard gulden. Aan huursubsidie keert diezelfde overheid 2,5 tot 3 miljard gulden uit.

De cijfers komen van het CBS en de betreffende ministeries.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.