One flew over the Cuckoo's Nest

| Redactie

Nest waagt weer eens wat. Het brengt een stuk op de planken van een beroemd boek waarover een nog beroemdere film is gemaakt met Jack Nicholson in de hoofdrol. Maar het blijft niet bij toneel alleen. Alsof het decor van een psychiatrische inrichting nog niet genoeg is, staat er ook een band op het podium die covers van de maffe Talking Heads speelt.

Ken Kesey's meesterwerk 'One flew over the Cuckoo's Nest', in het Nederlands vertaald als 'En eentje zag ze vliegen' deed bij verschijnen een paar decennia geleden, heel wat stof opwaaien. Door de kilte en de gekte in een psychiatrische inrichting te tonen wilde de hippe Kesey de samenleving een spiegel voorhouden.

In het boek wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van een doofstomme chief. 'In het toneelstuk is dat echter niet vol te houden', aldus productiecoördinator Hanneke Nijland. Er zijn wel meer veranderingen doorgevoerd in de bewerking door regisseur Walter Supèr en zijn muzikale compaan Tom Meulman, zoals de grote hoeveelheid aan vrouwelijke rollen. De ontwikkelingen in het toneelstuk zijn evenwel vrijwel identiek als die in boek en film. Een psychiatrische inrichting is het constante decor. Aanvankelijk heerst er een betrekkelijke rust, totdat Bobby Cohen op het toneel verschijnt. Bobby (in boek en film McMurphy) komt uit de gevangenis waar ze gek is verklaard, waardoor ze naar de inrichting mag. Bobby ontwikkelt zich tot de centrale figuur, die in alle rust mensen razend weet te maken en door haar razernijen mensen aan het denken zet. Ten opzichte van de vele stereotype gekken en tyrannieke verpleegsters is Bobby een intrigerend, niet te pakken te krijgen karakter.

Voor regisseur Walter Supèr, werkzaam bij Theaterwerkplaats 'In de Steigers', is dit de eerste productie die hij maakt met Nest. Supèr kiest ervoor de acteurs zoveel mogelijk zelf invulling te laten geven aan hun rol. 'Je moet zo weinig mogelijk vantevoren bedenken, maar het op het hier en nu aan laten komen. Dan ontstaat geloofwaardig spel. Als regisseur houd ik de spelers alleen een spiegel voor en zeg ik wat wel en wat niet werkt. Het mooiste spel is dat spel dat je gewoon kunt laten gebeuren en waarbij je je als regisseur terug kunt trekken.'

In zijn voorstellingen werkt Supèr veelvuldig samen met musicus Tom Meulman, die binnen en buiten Nest op zoek ging naar leden voor een band. De band, die de heerlijke idiote muziek van de Talking Heads speelt, versterkt momenten in de voorstelling, maar vormt soms juist een contrast met de beelden en de sfeer op het toneel. Ook hebben de bandleden de rollen van verplegend personeel, waardoor band en muziek daadwerkelijk in het spel geïntegreerd worden.

Nest speelt One flew over the Cuckoo's Nest op dinsdag 21, woensdag 22 en donderdag 23 april om 20.15 uur in de Agora van de Vrijhof. Kaarten kosten f. 7,50/f4 (CJP/CK/EP/REL) en zijn te reserveren bij de portier van de Vrijhof (4898002).


Scène tijdens de repetitie van One flew over the Cuckoo's Nest.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.