Ronald Giphart en bisschop Muskens, historie en actualiteit, filosofie en sprookjes, opera en virtual reality, Studium Generale biedt dit voorjaar weer een keur aan gasten en onderwerpen. Belangstellenden kunnen luisteren, leren en op reis. De activiteiten kosten weinig tot niets.
'Ter lering ende vermaeck' opent Studium Generale het nieuwe jaar met lezingen en demonstraties over de leuke, verraderlijke en nuttige kanten van virtual reality. Het programma wordt georganiseerd in samenwerking met studievereniging Inter-Actief van Informatica.
De eerste avond, dinsdag 20 januari, wordt vooral ingegaan op de mogelijkheden van virtual reality in de wereld van het amusement. Bart Mellenbergh, senior account-manager Education & Research van Silicon Graphics houdt een lezing over 'De flitsende stand van zaken'. Algemeen manager ir. J.R. Kuipers van Green Dino verhaalt over de mogelijkheden die virtual reality in de communicatie biedt. Ter afsluiting laat Giel Swager, directeur van CrossWorlds, zien hoe de techniek het publiek om de tuin kan leiden.
Tijdens de tweede avond, op 27 januari, staan de nuttige kanten van virtual reality centraal. Dr.ir. F.A. Gerritsens, medewerker van Philips Medical Systems, zal zijn licht laten schijnen over toepassingen in de medische wereld. Ing. W.A.H. Roelen van het Calibre Institute & Building Information Technology van de Technische Universiteit Eindhoven laat de mogelijkheden van de virtuele wereld voor de consument de revue passeren. Tot slot spreekt dr.Ph. P.A.E. Breij van de faculteit WMW van de UT over de gevolgen en effecten van virtual reality op de maatschappij.
Ter aanvulling op de lezingen is er op 27 januari in de Vrijhof veel virtual reality te zien. In de Agora van de Vrijhof worden dan tussen één en zes de nieuwste ontwikkelingen gedemonstreerd. De lezingen beginnen om half acht en vinden plaats in het Amfitheater in de Vrijhof. Toegang is gratis.
Wegens succes geprolongeerd is de cursus Opera, die 26 januari begint. Tijdens het vijfdelige programma komen onder meer Mozarts meesterwerk 'Don Giovanni' en Wagners 'Tristan und Isolde' aan bod. Cursusleider is operakenner, dramaturg en publicist Willem Bruls. Het laatste werk dat hij behandelt, 'Katja Kabanova' van Leos Janácek, staat komend voorjaar op het programma van de Nationale Reisopera. Cursisten kunnen op woensdag 1 april de generale repetitie bijwonen. Op maandagmiddag 23 februari treedt het kleinste Nederlandse professionele operagezelschap op in de Vrijhof met de voorstelling 'Rozengeur en Vrouwenleed'. Hierin worden delen van opera's verbonden door een overkoepelend verhaal.
Actueel is Studium Generale met het symposion 'Indonesië in brand' op vrijdagavond 30 en zaterdagmorgen 31 januari. Afgelopen najaar stond een groot deel van het eilandenrijk letterlijk in brand. Maar ook op het politieke en economische vlak lijkt het land licht ontvlambaar. Extra spannend is de situatie wegens de verkiezingen in maart. Het symposion wordt verzorgd door UT-docent en Indonesië-kenner dr. N.G. Schulte Nordholt.
In februari start een trio lezingen over sprookjes. Op 5 maart vindt alsnog het symposion 'Vrijheid, blijheid' plaats met Ronald Giphart en Jacob van Duijn, dat eind vorig jaar moest worden afgelast wegens ziekte. Verder deze maand aandacht voor de vrede van Münster, die driehonderdvijftig jaar geleden werd getekend. Ook is het in maart mogelijk een cursus 'Denkgereedschappen' te volgen. Hierin wordt aandacht besteed aan manieren die de filosofie biedt om problemen te ordenen en aan te pakken. Op 13 en 14 maart vindt nog een symposion plaats over Canada.
De onvermoede kanten van macht komen aan de orde in een cyclus die eind maart begint. Onder meer gaat prof.dr. J. Tennekes, hoogleraar culturele antropologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, in op macht in informele en vrijwilligersorganisaties.
Bisschop Muskens van Breda, die het thema armoede op de Haagse politieke agenda heeft weten te krijgen, houdt op vrijdag 3 april in de Grote Kerk in Enschede een lezing over de voortschrijdende tweedeling binnen 'welvaartsstaat' Nederland. Een Albanese en een Indonesische studente vertellen op 21 april hun dromen over Nederland en hun visie op de realiteit die ze inmiddels hebben leren kennen.
Eind april staat een vijfdaagse reis naar Berlijn op het programma. Tijdens het bezoek wordt aandacht besteed aan architectuur, geschiedenis en politiek in deze verscheurde stad. Het jaar wordt afgesloten met een cyclus over individualisering, een algemeen geaccepteerd fenomeen in het laatste decennium. Omarmd omdat zij ons vrijheid biedt, maar verguisd omdat daarmee solidariteit en saamhorigheid verloren lijken. Deze cyclus zoekt de nuance tussen die beide extremen.
Studium Generale verzorgt bovendien cursussen Frans, Duits, Spaans en Engels. De nieuwe serie begint in week 7 en duurt tien weken.