Ontspannen kennis maken met techniek

| Redactie

De UT wil komende zomer vakantiekampen gaan organiseren voor middelbare scholieren. Het gaat om een multimediakamp, een bijspijkerkamp en een internationaal kamp voor hoogbegaafden. Volgens Jeroen de Kok, die een haalbaarheidsstudie uitvoerde naar het idee van de zomerkampen, organiseren in Engeland en de Verenigde Staten vrijwel alle universiteiten met een campus vakantiekampen voor middelbare sc

De UT wil komende zomer vakantiekampen gaan organiseren voor middelbare scholieren. Het gaat om een multimediakamp, een bijspijkerkamp en een internationaal kamp voor hoogbegaafden.

Volgens Jeroen de Kok, die een haalbaarheidsstudie uitvoerde naar het idee van de zomerkampen, organiseren in Engeland en de Verenigde Staten vrijwel alle universiteiten met een campus vakantiekampen voor middelbare scholieren. Voor Nederland is het initiatief, voorzover is na te gaan, uniek te noemen. Het college van bestuur moet de plannen nog wel formeel goedkeuren.

In het multimediakamp maken de scholieren op een ontspannen manier kennis met techniek. Ze leren hun eigen videoclip te ontwerpen en mogen die ook op hun eigen website zetten. Verder brengen ze vanuit de UT een bezoek aan Warner Bros Movie World in Oberhausen en kunnen ze sporten, acteren of regisseren.

Het bijspijkerkamp biedt jongeren die op de middelbare school een achterstand hebben opgelopen de kans lessen te volgen in bepaalde vakken. De UT werkt hiervoor samen met de Vereniging Anderwijs, die al jaren dergelijke kampen organiseert. Voor de begeleiding wordt hoofdzakelijk gedacht aan studenten.

Zowel het multimediakamp als het bijspijkerkamp zullen maximaal vijftig deelnemers tellen. De Kok heeft geen uitgebreid marktonderzoek verricht naar de belangstelling van scholieren voor dit soort kampen. 'Dat is moeilijk omdat het fenomeen in Nederland nog niet bekend is. Maar er zijn veel jongeren die naar ponykampen of zeilweekeinden gaan.'

Aan het kamp voor hoogbegaafden, het 'Twente Ability Programme', kunnen vijftig scholieren uit Nederland, Duitsland en België deelnemen. Zij mogen twee weken lang werken aan opdrachten met complexe probleemstellingen. Hiervoor zullen ook wetenschappelijk medewerkers worden ingeschakeld. De deelnemers worden geselecteerd op hun rapportcijfers en nevenactiviteiten. Pas als ze gemiddeld ten minste een acht op hun cijferlijst hebben, wiskunde in hun pakket hebben en geen 'wereldvreemde types' zijn, maken ze een kans.

Het Twente Ability Programme vindt plaats onder auspiciën van de Stichting Talent Support. Hierbij is emeritus-hoogleraar Pieter Span betrokken, een deskundige op het gebied van hoogbegaafden. Volgens hem wordt in Nederland voor heel slimme mensen te weinig gedaan. Dit kan leiden tot onderprestatie en psychologische problemen.

De Erasmusuniversiteit in Rotterdam heeft afgelopen twee jaar al zomerkampen voor hoogbegaafden georganiseerd. De Kok stelt dat die succesvol waren. Volgens hem heeft de universiteit wegens de kosten besloten met de kampen te stoppen. De UT zou voordeliger uit zijn dankzij de faciliteiten die de campus biedt. Hij schat dat met de drie kampen in totaal een bedrag van één à anderhalve ton is gemoeid.

Het Twente Ability Programme kost de deelnemers 1495 gulden all in. Zij overnachten in Logica. Voor het bijspijkerkamp moet 495 gulden worden neergeteld en voor het multimediakamp 595 gulden. In beide gevallen slapen de scholieren in tenten. In de nabije toekomst worden wellicht ook hoogwaardige summer schools georganiseerd voor medewerkers van bedrijven en universiteiten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.