Prof. dr. C.D. van der Vijver, hoogleraar politiestudies bij het Internationale Politie-Instituut Twente (IPIT): 'Het kan nooit zolang duren eer de politie ingrijpt.'
Zijn er structurele problemen bij de politie?
'Er is een groot verschil tussen de gebeurtenissen in bijvoorbeeld Arnemuiden en in Groningen. In het eerste geval is er sprake van een direct conflict tussen burgers en politie.
'In Groningen echter gaat het om de primaire taak de burger te beschermen wanneer dat nodig is. Het optreden van de politie is daar inadequaat geweest. Voor veel bewoners is het zonder twijfel een traumatische ervaring, waarvan de gevolgen nog lang merkbaar zullen zijn'.
Wat had de politie dan moeten doen?
'Het kan nooit zolang duren eer de politie ingrijpt. Vooral niet omdat er vooraf hele duidelijke signalen waren. De politie had voorbereidingen moeten en kunnen treffen.
'Ik kan me voorstellen dat de politie zich bij een enorme overmacht terugtrekt, en zich een poosje afzijdig houdt om de gang van zaken enige tijd te observeren. Een houding zoals in Groningen kan de politie zich maar heel af en toe permitteren omdat anders het gezag onaanvaardbaar afbrokkelt.'
Moet er dus meer blauw komen op straat?
'De conflicten vonden plaats in krimpregio's als Groningen, Drente en Zeeland. De sanering gaat vaak ten koste van politietaken op wijkniveau.
'De conclusie dat er meer blauw op straat moet komen is te kort door de bocht. De politie is in een eerdere fase tekort geschoten.
'Het is landelijk beleid om de bindingen met de wijk weer meer aan te halen. Ook ik ben ervan overtuigd dat van persoonlijke contacten op wijkniveau een belangrijke preventieve werking kan uitgaan waardoor de kans op conflicten afneemt.
'In de toekomst moet de politie hoe dan ook meer informatie halen uit deze wijkcontacten, en mag men zich niet meer laten verrassen. Een modern politiekorps moet de problemen vóór zijn. Blijkbaar moet daaraan nog hard worden gewerkt.'