Paul van Veggel
Volgens Pieter Siedsma, een medewerker bij de SNT-helpdesk, groeit het aantal aansluitingen nog wekelijks. Sinds december 1994 is de voorziening aanwezig op de campus en de UT gebruikt haar in de studentenwerving. Collega Auke van Slooten, eveneens werkzaam bij de helpdesk van het SNT, zegt zeker te weten, dat er zonder deze voorziening een stuk meer leegstand op de campus zou zijn. Omdat de netwerkaansluiting weinig kost (f15 per maand) is het de vraag of de voorziening hier en daar leidt tot 'Internetverslaving'. Siedsma en Van Slooten denken van wel. Siedsma kent zelfs een eerstejaarsstudent, wiens bureau-met-computer, afhankelijk van de zonnestand, elke dag op een andere plaats staat. Maar aangezien er dit vaak maar één is op een groep van ongeveer 15, zal de invloed hiervan op de flatsfeer niet zo zeer te merken zijn. Bovendien lijkt het erop, dat de lol er voor de meeste studenten na een paar maanden wel af is en dat het netwerk daarna puur voor de handigheid wordt gebruikt.
Maar is het internetgebruik op een campusflat dan niet af en toe storend is voor mede-bewoners? Volgens Jeroen, een bewoner van WBW-383-2, is de invloed van Internet niet zo groot op zijn flat. Af en toe een beetje rond kijken is wel leuk, maar veel tijd besteedt hij er niet aan. Chatten is ook niets voor Jeroen, dat vindt hij maar zielig.
'Af en toe teletekst op Internet bekijken en natuurlijk de krant van Brabant lezen!', schalkt een van z'n huisgenoten. 'Nou', zegt medebewoonster Maartje, 'soms zitten we hier met z'n zessen en dan ineens roept er één: 'effe een Quakie aanzetten!', dan zit je daar ineens in je eentje in de woonkamer!'. 'Maar dat zijn spelletjes', zegt Jeroen, 'die zijn niet individueel'. 'Ja, maar het is toch veel gezelliger om met z'n allen te Mens Erger Je Nietten, ofzo', stelt Maartje. Iedereen is het wel met elkaar eens, dat op deze relatief grote flat van 15 mensen de invloed waarschijnlijk wel kleiner is dan in kleinere flats. Dat er een aantal eerstejaars Internet als hobby bij hun Sinterklaas-verlanglijstje hebben genoteerd kan Maartje maar niet begrijpen. 'Internet als hobby, dat is toch van de zotte!' Bij de buren op WBW-385L lijkt de Internet-invloed minder. Ikina heeft wel een Internetaansluiting, maar gebruikt die niet zo veel. Ze zal er toch aan moeten geloven, een vak van haar studie BIT wordt immers gegeven via Internet. Ze had de tekst echter liever gewoon op schrift gehad. 'Dat leest veel makkelijker'. Haar huisgenoot Joost durft toe te geven, dat de Internetaansluiting wel één vande redenen was om op de campus te wonen. 'Een beetje een hobby is het wel, maar je bent er snel op afgeknapt, op een gegeven moment is het gewoon veel minder leuk, dan heb je het wel gezien...'
Op Campuslaan 63 hebben niet zo veel mensen een aansluiting en dan nog alleen voor 'puur voor de handigheid'. Wel maakt iedereen gebruik van de paar aansluitingen die er zijn. 'Iedereen kan worden voorzien van mail, maar verder is het tweederangs ontspanning', zegt Djim, 'we vermaken liever elkaar!% De controle daarbij op kamerzoekers is dan ook erg scherp: als iemand op de campus wil komen wonen voor de Internetaansluiting, wordt 'ie zonder pardon afgewezen. Richard denkt dat eerstejaars die gaan wonen op flats waar veel geïnternet wordt, vanzelf worden meegetrokken op de digitale snelweg. 'Ga maar eens kijken op de Calslaan!', vult Djim hem aan, 'daar zijn echt flats waar de hele dag gequaked wordt, dat is echt niet normaal'.
Op Calslaan 36 is vooral Campusnet populair. Er worden regelmatig mp3-tjes vanaf geplukt. Jan-Willem studeert informatica en kan mooi z'n practica thuis uitvoeren dankzij het net. Fenno speelt synthesizer en krijgt via e-mail regelmatig handige Internet adressen, waarop de laatste ontdekkingen over zijn instrument uit de doeken worden gedaan. Volgens huisgenoot Jeroen kun je vanuit je luie stoel ontzettend veel informatie krijgen. Als je wilt weten welke films er draaien, weet je dat dankzij Internet binnen een paar minuten. 'Eigenlijk veel te veel informatie', zegt Jan-Willem. 'Het houdt gewoon niet op'. Chatten is erg populair op deze flat; voorzichtig wordt gesteld, dat sommige bewoners enige verslavingskenmerken vertonen. Met trots wordt de heuse flat-PC getoond, waarop wel 5 à 6 uur per avond gechat wordt. 'Maar dat is in de woonkamer, dus da's toch gezellig. En we zijn niet de enige hoor! Meer flats hebben dat. Er worden zelfs afspraken gemaakt op het Internet, dus je bent min of meer verplicht de volgende avond weer aanwezig te zijn in de chat-groep', zegt Jan-Willem.
Af en toe zijn er periodes waarin intensief spelletjes over het net worden gespeeld, dan is het wat rustiger in de woonkamer, maar over het algemeen wordt hier de invloed van het net als niet zo storend ervaren. 'Soms heeft iemand een nieuwe computer en dan is het wel even rustig, maar dat gaat altijd weer snel over'. Toch denken de bewoners van Calslaan 36, dat het netwerk ook een bron van sociale contacten kan zijn. Laatst ontmoette Jan-Willem nog iemand, waarmee hij via het Campusnet in contact is gekomen. Ook op deze flat bestaat er wat onbegrip over campusbewoners, die de hele dag achter hun computer zitten. 'Dan kun je toch net zo goed in je eentje gaan wonen'. Door de bewoners van Calslaan 9-2 ('Club 9-2') wordt snel duidelijk gemaakt, dat de gezelligheid veel belangrijker is dan Internet. Toch heeft bijna iedereen een netwerkaansluiting voor de handigheid. Volgens Ton staan er best een boel nuttige dingen op Internet. 'Sollicitatieprocedures van bedrijven bijvoorbeeld. Maar ook alle bibliotheken hangen aan het netwerk, zodat je snel kunt zien of ze ergens een boek hebben dat je nodig hebt. Als het er niet is, kun je het bestellen via het net en dan kun je het week later ophalen'.
Voetbal is een grote hobby van de flat, er worden vele Internetpagina's over voetbal afgestruind. De bouwtekeningen vanhet nieuwe FC-Twentestadion op het net kregen meteen de aandacht van de bewoners. Andere sporten worden ook interessant gevonden; na aanschaf van een pingpong-tafel, waren de spelregels snel gevonden op het Internet. Eén van de flatgenoten houdt de flathomepage bij. Hierop staat de hele flathistorie vanaf 1970, een 'Virtual Bar Tour', waarop met trots de eigen bar van de flat wordt getoond, foto's van flatbarbecues en ook teksten uit het 'schijtschrift' van de toilet ontbreken niet. 'Alle ins en outs van de flat staan er eigenlijk op', zegt bewoner Sjoerd. Jan vertelt, dat er vele prijsvragen op het Internet zijn gewonnen door de flat. 'Door de snelle verbinding hier, maken campusbewoners veel meer kans. Verschillende flatgenoten hebben al reisjes gewonnen naar het buitenland'.
Het lijkt erop, dat de meeste campusbewoners weinig last hebben van overmatig Internetgebruik door flatgenoten. De meeste flats zijn groot genoeg, zodat iemand die de hele dag achter z'n computer zit, nauwelijks gemist wordt. De campusflats waar weinig sporen van Internet zijn te vinden, denken dat er echte nerdflats zijn, waar de woonkamer de hele dag leeg is. Dat lijkt mee te vallen. De bewoners van zulke flats storen zich niet echt regelmatig aan elkaar; het netwerk hoort gewoon bij het dagelijkse leven op de campus en er zijn bijna geen studenten meer die terugverlangen naar de tijd zonder Internet. Wie zou er nu nog zonder televisie kunnen?
Op Calslaan 36 is vooral Campusnet populair.