Geld speelt geen rol bij studiekeus

| Redactie

Minister Hermans voelt er niets voor om studenten naar bepaalde studies te lokken met een hoge basisbeurs. Onderzoek geeft hem gelijk: zo'n financiële prikkel heeft nauwelijks effect. Hermans was afgelopen najaar om een onderzoek gevraagd door de Tweede Kamer. Die wilde de personeelstekorten in het onderwijs en de gezondheidszorg terugdringen met financiële prikkels. Het aantal studenten in die se

Minister Hermans voelt er niets voor om studenten naar bepaalde studies te lokken met een hoge basisbeurs. Onderzoek geeft hem gelijk: zo'n financiële prikkel heeft nauwelijks effect.

Hermans was afgelopen najaar om een onderzoek gevraagd door de Tweede Kamer. Die wilde de personeelstekorten in het onderwijs en de gezondheidszorg terugdringen met financiële prikkels. Het aantal studenten in die sectoren zou verhoogd moeten worden, dacht de Kamer, door iedereen die een opleiding voor onderwijs of zorg volgt een hogere basisbeurs of een lager collegegeld te bieden.

Eerder onderzoek riep al het vermoeden op dat zulke prikkels weinig effect hebben. Maar op verzoek van de Kamer liet Hermans dat nog eens uitzoeken door onderzoeksinstituut SEO. Dat bevestigt nu Hermans' mening. De kansen op ontplooiing en uitzicht op een goede baan zijn voor aankomende studenten een veel belangrijker motief bij hun studiekeus dan geld.

Als er al extra studenten getrokken kunnen worden met geld, zo vond het SEO-onderzoek uit, dan is het nog maar de vraag of die hun studie ook afmaken. Vooral aan de lerarenopleidingen in het hbo stappen veel studenten halverwege over naar een andere hbo-studie.

Studiefinanciering is er om studenten van een inkomen te voorzien, niet om bepaalde studiekeuzes te stimuleren, concludeert Hermans nu in een brief aan de Tweede Kamer. Wie meer studenten wil trekken, kan beter zorgen voor goed onderwijs en kansen op prettig werk.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.