In het hoofdstuk 'Van nylonkous tot gsm' beschrijft professor J. Schuijer, oud-decaan van de faculteit CT, de ontstaansgeschiedenis van de nylonvariant 4.6. Deze nieuwe, extra sterke kunststof werd in de jaren zeventig en tachtig in de vakgroep Organische Materiaalkunde van de UT ontwikkeld door dr. Reinoud Gaymans. Belangrijkste eigenschappen van het materiaal zijn een veel hogere smelttemperatuur en treksterkte.
Chemie-gigant DSM toonde in het begin van de jaren tachtig belangstelling. Na een aantal geslaagde tests besloot DSM tot forse investeringen in een grootschalig onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma, gericht op de commerciële productie van het materiaal. In 1986 verrees in Geleen een proeffabriek met een jaarcapaciteit van 150 ton, in 1990 gevolgd door een fabriek voor 20.000 ton per jaar. Sindsdien brengt DSM het nylon 4.6 op de markt onder de naam Stanyl. Toegepast wordt het materiaal onder meer in consumentenelektronica als pc's, gsm's en laptops, en als metaalvervanger in bijvoorbeeld auto-onderdelen.
De KNCV en KNAW produceerden het boek 'Chemie achter de dijken' naar aanleiding van het feit dat de Nederlander Van 't Hoff honderd jaar geleden de eerste Nobelprijs voor de scheikunde ontving. Het boek is bedoeld om 'primair een jong en breed publiek' (waaronder leerlingen uit het middelbaar onderwijs) inzicht te geven in de toepassingen van chemische technologie 'van high-tech tot huis-tuin-en-keuken.' De eindredactie was in handen van wetenschapsjournalist Simon Roozendaal.
CT-medewerker dr. Reinoud Gaymans toont zich buitengewoon verguld met de vermelding van zijn vinding in het boek. 'DSM heeft een dusdanige octrooipositie opgebouwd, dat het de enige producent ter wereld is van dit polymeer. De productie groeit met 20 procent per jaar. Het is duidelijk dat het een bijzondere vinding is geweest, met grote economische gevolgen. Dat universitair onderzoek dit tot gevolg heeft is uniek.'
DSM toonde in het begin van de jaren tachtig belangstelling voor de UT-vinding. Binnen tien jaar kwam nylon 4,6 op de markt onder de naam stanyl.