UT: niet al te breed, of twee keer zo groot?

| Redactie

De eerste dag van het door Stress in de Vier Jaargetijden georganiseerd lustrumcongres werd dinsdag afgesloten met een levendige paneldiscussie. De UT-hoogleraren Wouter van Rossum en Huub de Jong, TBK-student Joost Berkers en de bestuursvoorzitter van de Saxion Hogeschool in Enschede Cor Boom, waren het voornamelijk oneens met elkaar. En zo hoort het ook in een discussie.

Inzet was de toekomst van de UT anno 2020. Aan de hand van een aantal stellingen speelde oud-UT-studente Marijke van Hees, tegenwoordig directeur van het Telematica Instituut, het viertal aardig tegen elkaar uit. Vooral de kwestie of de UT moet kiezen voor een stevige verbreding van haar opleidingsaanbod en moet streven naar twee keer zoveel studenten als nu, óf dat ze relatief klein maar fijn wil blijven, die kwestie hield de gemoederen -ook die van de honderd studenten in de zaal- redelijk bezig. Cor Boom zou het wel weten als het aan hem lag. 'De UT is nu klein en smal. Ze draagt, blijkens onderzoek, niet zoveel bij aan de economische ontwikkeling van Twente, die niet onderdoet voor die van Oost-Groningen. Ze zal fors moeten verbreden en samenwerking moeten zoeken met anderen, niet alleen regionaal met het HBO, maar ook nationaal en internationaal. De komst van een geneeskunde-opleiding is niet genoeg om de zaak in balans te brengen. De UT moet meer doen om marginalisering op termijn te voorkomen'.

De zaal, voornamelijk gevuld met UT-studenten met Joost Berkens als exponent, was het daarmee geheel oneens. Huib de Jong, in het dagelijks leven lid van het college van bestuur van de UT, zag ook niet zoveel in een grote universiteit, die na een samensmelting met de Saxion Hogeschool nog groter wordt. 'Het leven van de UT moeten we niet geheel en al ophangen aan de studentenaantallen.' Nee, geen fusie met de hogeschool tot een instelling van zo'n twintigduizend studenten in alle soorten en maten. Wél een verder streven naar een duidelijk eigen profiel, met een 'relatief gering aantal studenten', maar toch ook gericht op een 'normatieve' verbreding van haar wetenschappelijke opleidingen. Hoe groot/ klein of breed/ smal, dat is volgens De Jong nu nog moeilijk te zeggen en hangt van allerlei factoren af. In elk geval op basis van de missie van de UT. 'Op de campus', voegde hij er veelbetekenend aan toe en dus niet samen met de hogeschool. Met andere woorden, groei ja, zij het beheerst, want kwaliteit staat voorop. En die heeft zijn prijs al zou De Jong er tegen zijn om een beduidend hoger collegegeld te gaan heffen. 'In principe kan de universiteit zich in deze setting enmet dit opleidingspakket prima redden'.

Wouter van Rossum, de dubbeldecaan van Technologie & Management en Bestuurskunde, schaarde zich achter de opvattingen van Boom: 'Ik merk dat de verschillen tussen het wetenschappelijk onderwijs en het HBO steeds kleiner worden.' Hij ziet het juist wél gebeuren dat UT en Saxion Hogeschool over een aantal jaren samenklonteren tot één grote instelling met voor ieder wat wils.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.