Oud papier

| Redactie

VESTINGBAR.' Eigenlijk zijn we een woordje van dank verschuldigd aan de rest van de Bastille of zeg maar het management van de Restauratieve Voorzieningen.' Aan het woord is de erevoorzitter van de Vestingbar, Ronald Scholten, over het vijftienjarig bestaan van dit studentenfenomeen. Hij plukt aan zijn snor en trekt zijn mond in een scheve lach. Zijn zin is dan ook nog niet af: 'De Bastille heeft ons in al die vijftien jaar namelijk wel zodanig permanente tegenwerking gegeven dat de extra inspanning die ons dat steeds gekost heeft, uiteindelijk misschien wel de meest constante drijvende kracht geweest is voor het voortbestaan van de bar.'

Hij legt verder uit: 'Als je hier op de THT als student iets wil, dan kan er veel. Dat is ook de opzet van de campus. Wil je een nieuwe sport introduceren, dan ga je naar het hoofd Sport en die begint direct van alles voor je uit te zoeken. Wil je een toneelstukje doen, dan zal het hoofd Culturele Zaken als blijk van inzet zelfs nog een figurantenrol voor je vervullen. Maar zodra je hier in de restauratieve sfeer wat wilt, dan ontbreekt onmiddellijk elk enthousiasme. Sterker nog, dan wordt het je gewoon onmogelijk gemaakt.'

Tegenwerking of niet, de Vestingbar mag ondertussen best een begrip genoemd worden op de campus. Het zou lang zoeken zijn naar de eerste student die de bar niet van binnen kent. Verder is het van alle studentenactiviteiteten er een die in de meest strikte zin het 'voor en door studenten' behelst. Temidden van studentenlustrumactiviteiten die deze week zijn losgebrand, wordt ook het Vestingbarlustrum gevierd. (...)

De Vestingbar is dit jaar vijftien jaar oud. Goed beschouwd is de Vestingbar weliswaar niet helemaal in 1969 opgericht, maar functioneerde toen al wel als zodanig onder de naam BC-bar. Piet Blom, de architect van de Bastille, had deze zuidoostkant wél meteen Vestingbar genoemd. Maar omdat het beheer van de bar bij de studenten van de Bastille-Commissie (BC) lag, heette het in de wandeling de eerste drie jaar de BC-bar. (...)

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.