De lezing van Pieper, zelf summa cum laude afgestudeerd in Delft, viel onder het kopje 'onderwijs & ondernemerschap' dat de organisatie aan de ondernemersavond had geschonken. Ruim driehonderd aanwezigen, waarvan ongeveer 275 ondernemers, luisterden verder naar Henny van der Most, topondernemer met de lagere school als hoogste opleiding, en Jan Timmer, oud-topman van Philips, die ooit als boekhouder begon bij het elektronicaconcern.
Avondvoorzitter Marijke van Hees, zakelijk directeur van het Telematica instituut, begon de avond door direct de vraagstelling neer te zetten of ondernemen nu in je bloed moet zitten of dat juist kennis en onderwijs de belangrijkste ingrediënten voor de ondernemer vormen. Gezien de diverse achtergronden van de sprekers en het imago van de UT als ondernemende kennisinstelling begreep Timmer dat hij er verstandig aan zou doen om 'het juiste evenwicht tussen de rationelen en de intuïtieven' voor een organisatie als doelstelling neer te zetten.
Deze weinig verrassende conclusie werkte hij onder meer uit met het voorbeeld van marktonderzoek. 'Aan de ene kant is het bij sommige beslissinggen verstandig om marktonderzoek te doen. Aan de andere kant moet je als ondernemer ook gevoel hebben voor het gat in de markt, daar waar juist nog geen onderzoek naar gedaan is.'
Henny van der Most, de man van De Bonte Wever en Kernwasser Wunderland, besloot hier niet inhoudelijk op in te gaan. Op een bijzonder aansprekende en eigen manier vertelde hij 'gewoon' zijn eigen ondernemersgeschiedenis. Begonnen als lasser van een paardenstal, bracht hij het ene 'paradepaardje' na de andere te berde. Zijn accent, gebaren en hele indruk brachten de diepere boodschap over: jongens in die mooie pakken, blijf vooral jezelf.
Roel Pieper, een van de hoogstgeschoolde ondernemers van de avond, had toch ontdekt dat hij voor het ondernemen een bepaalde kennisbasis nodig had. 'Je komt van de universiteit en je kunt wat met je kennis!'
Kernpunt van Piepers lezing was de ingrijpende verandering die het ondernemen met het begrip 'netwerk' de laatste vijf jaar heeft doorgemaakt. 'De afhankelijkheid onder elkaar is ontzettend omhooggegaan, meer dan we zelf beseffen. Een produkt moet nu samen met andere bedrijven/groepen geproduceerd worden.' Volgens de UT-hoogleraar moet er, met name in de kleine markt, meer met de concurrent samengewerkt worden. Universiteiten zouden ook meer met die 'netwerkmogelijkheden' moeten doen, zowel richting bedrijfsleven dichtbij als met bijna identieke onderzoeksinstituten elders.
Pieper (links) en Timmer hebben er wel schik in, zo te zien.