Alweer voor de zesde keer vindt aanstaande maandag de jaarlijkse jazzdag op de UT plaats. Een middag-en een avondconcert, georganiseerd door het JazzPodium Drienerlo (JPD) en Vrijhof Cultuurcentrum.
De jazzdag is ontstaan in 1996, toen het al jaren bestaande JPD uit het slop werd gehaald. Het eerste initiatief was destijds het opstarten van de jazzdag. Samen met Cultuurcentrum Vrijhof besloot het JPD om eens per jaar de maandagprogrammering in te vullen. Zowel tussen de middag als 's avonds kan men genieten van een jazzconcert. Inmiddels is de jazzdag een van de hoogtepunten van de programmering van JazzPodium Drienerlo.
In de middagpauze is 'TiffNoiZe' Silent Moves & Violent Grooves te beluisteren. Voorzitter Anton Leemhuis van JPD, legt uit wat deze groep bijzonder maakt: 'TiffNoiZe maakt muziek met een heftige ritmiek. Een VJ maakt projecties op een groot scherm, die ritmisch overeenkomen met de muziek. De zaal is donker, waardoor het publiek zich er extra bij betrokken voelt.' Dit soort muziek met bijbehorende beelden kan gerekend worden tot de zogenaamde progressieve jazz.
Doordat jazz een vrij jong genre is (immers pas honderd jaar) kunnen omslagen in de muziek makkelijk plaatsvinden. Iedere tien jaar komt er wel een nieuw jazzgenre bij. Dat leidt tot een grote diversiteit. Een ander genre dat deze dag voorbij komt is freejazz. Deze stijl werd in de jaren zestig populair gemaakt door onder andere Ornette Coleman, die de jazz een heel andere richting opstuurde. Het Eric Boeren 4tet, dat het avondprogramma vult, wordt geïnspireerd door deze jazz-avantgardist. Een deel van de nummers van de groep zijn stukken van Coleman, die worden afgewisseld met composities van Boeren zelf. Boeren geeft een geheel eigen signatuur aan Colemans werk. Het is eigentijds en eigen, maar wel in Coleman's geest. Wel is er sprake van een meer melodische inslag. Daardoor is dit kwartet ook leuk voor de niet-geoefende jazzbeluisteraar.
Dat is dan ook de opzet van het JPD. Anton Leemhuis: 'Wij proberen het hele stijlgebied aan jazz aan te bieden. De muziek moet voor een groot publiek toegankelijk zijn. Deze jazzdag is daar een goed voorbeeld van. Kijk maar naar de programmering. 's Middags drum & base, blazers, elektronica en een visueel aspect, 's avonds een moderne frisse variant.'