Decanen en CvB praten binnenskamers verder

| Redactie

De commotie tussen decanen, wetenschappelijk directeuren aan de ene kant en het college van bestuur anderzijds wordt door beide partijen angstvallig binnenskamer gehouden. Decanen en wetenschappelijk directeuren (het managementteam) spraken vorige week nog van een vertrouwenscrisis, die kan leiden tot een vertrouwensbreuk, maar volgens rector magnificus Frans van Vught loopt het allemaal zo'n vaar

De commotie tussen decanen, wetenschappelijk directeuren aan de ene kant en het college van bestuur anderzijds wordt door beide partijen angstvallig binnenskamer gehouden. Decanen en wetenschappelijk directeuren (het managementteam) spraken vorige week nog van een vertrouwenscrisis, die kan leiden tot een vertrouwensbreuk, maar volgens rector magnificus Frans van Vught loopt het allemaal zo'n vaart niet.

Deze week heette het dat het MT, dat vorige week ook niet het CvB vergaderde, het college tien dagen de tijd hebben gegeven om orde op zaken te stellen.

Decanen willen dat Jos de Smit wordt gerehabiliteerd. De triple-decaan is medio deze maand door het college van bestuur gemaand om zijn, wat wordt genoemd 'ondermijnende' activiteiten richting CvB te staken.

Verder is het geen geheim dat decanen en directeuren ontevreden zijn over het functioneren van het college van bestuur. Geen van beide partijen wilde bevestigen of het MT daarbij het aftreden hebben geëist van een van de leden van het CvB. Omdat decanen

steeds hebben verklaard achter hun woordvoerder Jos de Smit te staan, zou het in de rede liggen dat zij hun functie ter beschikking stellen als CvB de triple-decaan niet rehabiliteert.

Volgens rector van Vught valt het echter allemaal erg mee. 'Be-stuurscrisis? Nee hoor. Ik zal niet verhullen dat de spanning wel is opgelopen, ja. We hebben daar intern stevig over vergaderd. Als college beseffen we best dat er wel het een en ander is aan te merken op de wijze waarop we met de bezuinigingen en Berenschot zijn omgegaan. We zijn voor maximale openheid, maar er kan veel beter gecommuniceerd worden met alle partijen. Wat er nu gebeurt kunnen we onszelf ook aanrekenen. Waar het om gaat is te voorkomen dat de zaak verder escaleert. We zijn al weer informeel met decanen in gesprek en ik blijf er bij dat we met z'n allen, dus ook decanen en wetenschappelijk directeuren, com amore aan de slag gaan met de vernieuwingen. We staan aan de vooravond van grote veranderingen: daar moeten we gezamenlijk aan werken. Ik streef ernaar decanen en wd's, mogelijk nog dit weekend bij elkaar te hebben en afspraken te maken hoe we alle rollen en functies in het traject zetten. Daar hoort ook heel nadrukkelijk de universiteitsraad bij', aldus Van Vught.

De rector vindt dat er ten onrechte commotie is ontstaan over wat hij noemt vermeende massa-ontslagen. 'Natuurlijk is er onrust op de werkvloer, maar we zijn met z'n allen nog niet eens het implementatietraject ingegaan. Die honderden ontslagen haalt de pers uit het rapport Berenschot. Maar er staat nog niks vast. De hele operatie Hartslag dreigt overwoekerd te worden door de bevindingen van Berenschot. Het klopt dat we gedwongen ontslagen niet uitsluiten,maar ik heb goede hoop dat we langs de weg van natuurlijk verloop heel veel kunnen oplossen'.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.