Paardebloemen

| Redactie

Iedereen kent ze, maar niemand weet het: Nederland kent twee soorten paardebloemen. Wellustige en kuise. Wellustige planten zich voort door seks, kuise paardebloemen doen het - net als bacteriën en gist - zonder. Het verschil tussen beide soorten zit hem niet in één, maar in meerdere genen, ontdekte een Wageningse promovendus. Kuise paardebloemen hebben geen pollen nodig om zaadjes voort te brenge

Iedereen kent ze, maar niemand weet het: Nederland kent twee soorten paardebloemen. Wellustige en kuise. Wellustige planten zich voort door seks, kuise paardebloemen doen het - net als bacteriën en gist - zonder. Het verschil tussen beide soorten zit hem niet in één, maar in meerdere genen, ontdekte een Wageningse promovendus.

Kuise paardebloemen hebben geen pollen nodig om zaadjes voort te brengen. Het embryo en de placenta, die bij planten 'endosperm' heten, ontwikkelen zich bij hen spontaan. Behalve deze volledig aseksuele variant en de wellustige variant, blijken er nog twee tussenvormen te bestaan. De ene tussenvorm heeft pollen nodig om een embryo te laten ontstaan, maar heeft geen pollen nodig om de placenta te laten ontwikkelen. Bij de andere tussenvorm is het andersom: daar ontwikkelt het embryo zich zonder pollen, maar daar zij de pollen wel weer nodig voor de groei van de placenta. 'Daar kun je uit afleiden dat seksloze voortplanting op meerdere genen zit', concludeert de promovendus in het Wagenings universiteitsblad.

En dat is slecht nieuws voor zaadveredelingsbedrijven, want die branche zit te vlassen op hybride gewassen, die zich ongeslachtelijk kunnen voortplanten, zodat nakomelingen niet vervuild zijn met de eigenschappen van de bijkomende ouder. De industrie hoopte dat je die zou kunnen maken door één nog te ontdekken kuisheidsgen toe te voegen aan het erfelijk materiaal van de hybriden.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.