Thijs van Delden, 24 jaar, is AIO aan de faculteit CT. Hij studeerde een aantal maanden geleden af. Zijn maatje Ubbink moet nog afstuderen, de TN-student hoopt dat eind dit jaar te doen. Hoe het dan verder gaat met het strandvolleybal valt nog te bezien. In ieder geval hebben ze nu al een succesvol seizoen achter de rug. Hun eerste seizoen wel te verstaan en daarin plaatsten Ubbink en Van Delden zich voor de nationale competitie en dus voor de nationale kampioenschappen. Het is meer dan vooraf was gehoopt.
De route naar het NK was een lange, geplaveid met obstakels. Via zes kwalificatietoernooien bleef het tweetal echter fier overeind. Beste prestatie was een zevende plaats op het onlangs gehouden Masterstoernooi in Vlissingen. De bekroning van het seizoen moet dus dit weekend volgen, tijdens het NK dat tevens geldt ter afsluiting van het beachvolleybalseizoen. Met een plaats bij de eerste twaalf zijn Ubbink en Van Delden tevreden.
Van Delden: 'We zijn als twaalfde team geplaatst, maar een top tien klassering zou natuurlijk heel erg leuk zijn. We doen geen gooi naar het nationale kampioenschap. Dat is niet realistisch. Die titel is voor anderen weggelegd. Neem bijvoorbeeld de broertjes Rademaker, die vorig jaar tweede werden. Ongekende talenten, daar komen wij niet meer bij in de buurt.'
Ubbink en Van Delden zijn momenteel volop in training voor het NK. Vier maal in de week trainen ze op het beachvolleybalveld op de campus. De eerste trainingen van het volleybalteam Harambee, die inmiddels hervat zijn, moeten ze noodgedwongen aan hun neus voorbij laten gaan. Van Delden: 'De trainer had daar begrip voor.' Bovendien vereist het een omschakeling. Want volleyballen in de zaal is iets anders dan op het rulle zand. 'Die verschillen zijn legio, neem alleen de weersomstandigheden of het aantal teamleden. Op het strand moeten we het met z'n tweeën doen. Maar dat vind ik juist mooi. Je hebt meer verantwoordelijkheid en je moet een all rounder zijn. Alle facetten van het spel beheersen. Je bent spelverdeler, aanvaller en verdediger tegelijk', aldus Van Delden enthousiast.
Bovendien doet het spel een aanslag op de conditie, maar oogt het ronduit spectaculair. Van Delden: 'Voordeel is dat de regels dit jaar zijn aangepast. Zo is het veld aanmerkelijk kleiner geworden. Dat was eerst 81 vierkante meter en is teruggebracht naar 64. Voordeel daarvan is dat je meer kans hebt een bal te pakken. Maar ik vraag me af of het minder slopend is. Het zand is gewoon zwaar en vooral bij harde wind moet je snel reageren. Ik vind dat wij ons behoorlijk goed kunnen aanpassen aan de weersomstandigheden. Ofschoon we op de campus in relatieve beschutting trainen.' En verder: 'Het mooiste van het spelletje vind ik een aanval van de opponent te verdedigen en gelijk daarna te scoren. Hopelijk zijn we daar komend weekend dan ook vaak toe in staat.'
De sportieve ambitie van het duo hangt af van de maatschappelijke loopbaan van het tweetal. Van Delden: 'Als Paul straks elders een baan krijgt, wordt het misschien moeilijk. Mooiste zou natuurlijk zijn als hij in de buurt kan blijven wonen. Dan gaan we gewoon op dezelfde voet verder en proberen we ons volgend seizoen opnieuw te plaatsen voor de nationale competitie en wellicht de NK.'
DE RACE VAN DE WEEK
De Calslaan op de campus is zaterdag (18 augustus) het decor van een kartrace. Kartvereniging A La Kart neemt de organisatie van deze MotoPortRace 2001 voor zijn rekening. Ruim een half jaar zijn vier leden van A La Kart bij de voorbereidingen van het racespektakel op het UT-terrein betrokken. Arthur Baas, Raymond van den Brink, Dirk Pilat en Koen van Kooij willen het net als vorig jaar een succes laten worden. Volgens Van Kooij, 20-jarige student werktuigbouwkunde, hangt dat succes grotendeels af van het aantal deelnemers aan de wedstrijd en dat zijn er op dit moment nog te weinig.
Van Kooij: 'We mikken op zo'n veertig deelnemers, nu zijn dat er - schrik niet - zestien. Er moet dus nog wel iets gebeuren. Mochten we het gewenste aantal niet halen, dan proberen we dat te compenseren door het publiek aan de wedstrijd te laten deelnemen. Zij kunnen zich ter plekke inschrijven. Toch gaan we ervan uit de zaak financieel rond te krijgen. Ik verwacht dat dat geen problemen oplevert. Bovendien is de publieke belangstelling altijd groot voor de races op de weg. Vorig jaar trokken we vijftienhonderd bezoekers, maar ik verwacht er dit jaar meer. Enige smet op de race van vorig jaar waren de strobalen. Die werden aan de vooravond van de race in de fik gestoken. Op die ellende zitten we nu echt niet te wachten. Om een herhaling te voorkomen plaatsen we de strobalen nu zaterdagochtend in alle vroegte. Als we dat vrijdagavond zouden doen, moet er iemand een hele nacht bij staan waken. Dat is geen doen. Hoe dan ook, het publiek krijgt in ieder geval iets moois voorgeschoteld. De wedstrijdrijders komen in verschillende klassenuit. Van 200 cc tot 390 cc. Het merendeel komt uit Twente, maar we hebben bijvoorbeeld ook al een deelnemer uit Tilburg en dat is natuurlijk mooi meegenomen.'
De wedstrijden van de MotoPortRace 2001 beginnen zaterdagochtend om 11.20 uur, maar 's morgens vanaf 9.30 uur wordt het circuit opengesteld. Belangstellenden kunnen zich ter plekke aanmelden of vooraf contact opnemen met Koen van Kooij, tel: 053-4617306 of 06-51507372.
Pentarace van Sportraad
De Sportraad op de UT houdt woensdag 12 september voor de derde achtereenvolgende keer de Pentarace. Bedoeling is dat individuen vijf sporten voor hun rekening nemen. Daarbij gaat het om zwemmen, skeeleren, spurten (op de step), kanoën en lopen. Ook groepen kunnen zich hiervoor inschrijven, al moeten alle vijf disciplines individueel worden uitgevoerd. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden bij de Sportraad (1144).
Van Delden/ Ubbink in actie op het beachvolleybalveld op de campus.