Het kan geen kwaad om je als instelling te profileren. Het helpt in de markt - die van de derde geldstroom en die van nieuwe studenten - en het helpt om je positie in 3TU-verband ten opzichte van de andere instellingen af te bakenen. Samenwerking tussen bèta en gamma - de insteek van de tête-à-tête-bijeenkomst - ligt dan voor de hand. Zelfs op het NatLab van Philips is daar inmiddels belangstelling voor. De markt lijkt er rijp voor.
De vraag is dan: hoe realiseer je dat? En hoe zorg je dat je je daarmee duurzaam maar wel vruchtbaar onderscheidt? Kennelijk handhaaft de UT zijn profiel als technische universiteit, ondanks een redelijk zware gamma-poot. De vraag wordt dan ook een beetje: wat kan `gamma' hebben aan `bèta'? Nog liever: hoe kunnen ze elkaar versterken?
Een technische universiteit onderscheidt zich naar mijn idee van een `normale' universiteit doordat een technische universiteit opleidt voor wetenschappelijk gefundeerd ontwerpen. Het gaat om kennis waarmee je iets concreets kunt doen. Dat ontwerpen, kunnen toepassen van kennis, is onderscheidend. Ontwerpen is niet iets wat typisch in de gammawereld gebeurt. Als je ziet wat de kwaliteit is van bij voorbeeld `bestuurlijke constructies' dan is daar veel te winnen. Ik denk dat gamma er veel aan kan hebben te leren ontwerpen. En de bèta's kunnen profijt hebben (zie het voorbeeld Philips) van het systematisch incorporeren van gammakennis in hun ontwerpen.
Nu wordt er op de UT ook veel basisonderzoek gedaan. Ik pleit er niet voor om dat af te schaffen, integendeel. Het kenmerkende van ontwerpen op academisch niveau is dat het uitgaat van een probleem en daar - als dat nodig is - nieuwe kennis en inzicht bij zoekt. Het gaat op een technische universiteit om technologie, om principes die toegepast kunnen worden. Onderzoek om te (kunnen) komen tot toepasbare kennis en inzicht hoort er dus zeker bij.
In hoeverre het `kunnen toepassen' (en op zichzelf zal daar ook kennis voor nodig zijn) van technologie om op een efficiënte manier tot een robuust en werkzaam resultaat te komen onderwerp van onderzoek en onderdeel van het curriculum moeten zijn, daarover kunnen keuzes worden gemaakt. Een opleiding tot ontwerper - en dan kun je ook denken aan sociale systemen - lijkt mij echter niet vergezocht.
Tijdens de tête-à-tête-bijeenkomst werd gesuggereerd dat de UT op termijn misschien een nieuw logo nodig heeft, naast een nieuwe slogan. Wat de nieuwe slogan moet worden, weet ik niet. Het logo kan mijns inziens gehandhaafd worden. Als symbool voor de vruchtbare samenwerking tussen bèta en gamma.