Onmeunig goeie tips

| Redactie

Nieuwe studie, nieuwe stad, nieuwe huisgenoten, nieuwe taal. Je kunt als verse eerstejaars wel wat hulp gebruiken. Op deze pagina's kooktips, Twents voor dummies, campusjargon en suggesties om te stappen en te happen in Enschede. Twents voor dummies Het is als beginnende Tukker niet altijd even gemakkelijk om jezelf enigszins verstaanbaar te maken of zelfs een simpele conversatie te begrijpen in d

Nieuwe studie, nieuwe stad, nieuwe huisgenoten, nieuwe taal. Je kunt als verse eerstejaars wel wat hulp gebruiken. Op deze pagina's kooktips, Twents voor dummies, campusjargon en suggesties om te stappen en te happen in Enschede.

Twents voor dummies

Het is als beginnende Tukker niet altijd even gemakkelijk om jezelf enigszins verstaanbaar te maken of zelfs een simpele conversatie te begrijpen in de jungle die Twente heet. Wees gerust, na verloop van tijd spreek je het dialect alsof oe zelf uut Henglóóó weg kom.

Onmeunig
Onmeunig is een veelgebruikt woord, in zeer veel zinsverbanden te gebruiken als versterking van de gehele zin.
Ik heb zin om onmeunig veel te drinken.
Ik heb een onmeunige kater.

Los
Waar de meeste westerlingen, zuiderlingen en noorderlingen het over `open' hebben, vindt de Twentse medemens dat de kroeg, de kraan en de deur los gaan. Zeker bij een deur, die tevens los kan zijn als hij niet op slot is, kan dit tot verwarrende situaties leiden.
Gooi die tap maar los. Vannacht toen ik thuis kwam, heb ik het raam los gezet om de kamer te luchten.

Waar kom je weg dááán?
Een veelgehoorde uitspraak als men doorheeft dat iemand hier niet uit de buurt komt. Het klassieke `waar kom je weg dááán' (let vooral op de kenmerkende uitspraak van het laatste woord), betekent: `waar kom je vandaan?' en kan over het algemeen eenvoudigweg beantwoord worden met: `de beschaafde wereld'.

Da wordt nie wat
De eerste keer dat je dit hoort, zul je even met de wenkbrauwen fronsen. Het is de Twentse manier om aan te geven dat het niks wordt, dat de missie kansloos is en dat je beter ergens een biertje kunt gaan drinken.

Hééén
Tukkers hebben ook de vreemde gewoonte om overal maar hééén achter te zetten. Dit waarschijnlijk om extra nadruk te leggen op het feit dat ze wel degelijk in beweging zijn of misschien zelfs onderweg naar iets belangrijks.
Ik ga naar huis hééén.

UT-jargon
Naast typisch Twentse woorden en zegswijzen zijn er ook behoorlijk wat vaktermen die je alleen hier op de campus hoort. Een klein overzicht.

Bastille
Het kloppend hart van het Twentse studenten- en verenigingsleven, waar onder andere de Student Union, de blauwe en rode balie, de centrale bewonersraad, Union Bar, Unionshop en eetcafé de Stek te vinden zijn.

Batavierenrace
De jaarlijkse, zeer gezellige estafette van Nijmegen naar Enschede met als afsluiter een van de grootste feesten van het jaar op de campus. Met achtduizend studenten. Meestal de voorlaatste zaterdag in april. Een must voor iedere UT-student.

Batavierenrace: een must voor iedere student.
Batavierenrace: een must voor iedere student.

Campusganzen
De naam zegt het al: de vaste dierlijke bezoekers van de campus. Favoriete verblijfplaatsen: de rotonde bij Checkpoint Charlie (ingang van de campus), het Ganzenveld (hoe kan het ook anders), of langs de Drienerlolaan.

Casper
Hiermee wordt in de volksmond de campussupermarkt aangeduid. Voor al je last-minute benodigdheden en meer.

De Muur
Hoe meer je gedronken hebt, hoe beter de gefrituurde verrukkelijkheden uit De Muur doorgaans smaken. Voor als je echt niet meer kan wachten op je ontbijt, te vinden op de Oude Markt.

Pakkerij
Als je de intro hebt meegemaakt, ben je hier waarschijnlijk al beland, maar de Pakkerij is het gebouw aan de Oude Markt waar de grote studentenverenigingen Taste, Audentis, Alpha en Aegee hun sociëteit hebben.

Nightrider
Ook wel nachtbus. De bus die elke donderdagnacht rijdt om de meeste beroerde studenten van de stad naar de campus te brengen.

VB
Trek in een biertje? De Vestingbar, of VB, is bijna altijd geopend voor de dorstige medemens. Te vinden in de Bastille aan de kant van de voetbalvelden.

De eerste weken alleen

Het zal niet altijd eenvoudig zijn, zo zonder vader en moeder op een eigen kamertje. Om te voorkomen dat je in de problemen raakt, hier enkele praktische tips.

Leer je fietsband plakken

Je kunt natuurlijk wachten totdat je vader weer eens op bezoek komt of die handige werktuigbouwkundestudent tijd voor je heeft, maar misschien is dit een mooi moment om een Samson-bandenplaksetje aan te schaffen en je spaken eens te inspecteren. Niets is vervelender dan keer op keer de Nightrider te missen omdat je weer net iets te lang bij `De Muur' bent blijven hangen, zonder dat je terug kunt vallen op je eigen stalen ros.

Hou het netjes

Hoewel voor veel studenten properheid een vies woord is, kan het soms echt verstandig zijn om na twee weken zweten je bed eens te verschonen, de half leeggegeten borden macaroni op te ruimen of je was van de afgelopen weken te doen. Dit voorkomt dat een karakteristieke zure lucht bezit neemt van de huiselijke atmosfeer.

Hou het netjes…
Hou het netjes…

Je huisgenoten

Waarschijnlijk kom je dit jaar voor het eerst in aanraking met huisgenoten, die niet je broer, zus, vader of moeder zijn. Dit kan leiden tot frustrerende, vervelende, maar natuurlijk ook onmeunig gezellige situaties. Het is niet voor niets dat je tijdens je studententijd de meeste sociale vaardigheden opdoet. Sluit jezelf in ieder geval niet de hele week op met die vette game die je speciaal voor je nieuwe computer aangeschaft hebt, behalve als je in een sociaal isolement wilt geraken. Stel je sociaal op. Hoewel veel huizen een kookpuntensysteem hebben, wordt het vaak op prijs gesteld als je uit jezelf eens achter de potten en pannen kruipt. Algemene tips voor een betere sfeer: stel eens voor om lekker een biertje in de stad te gaan drinken, nodig je flatgenoten uit voor een lekkere tompouce op je kamer en wees, zo mogelijk, tactvol.

Stel je sociaal op naar je huisgenoten, zoals deze studenten van landgoed Posjan in Twekkelo (archieffoto) illustreren
Stel je sociaal op naar je huisgenoten, zoals deze studenten van landgoed Posjan in Twekkelo (archieffoto) illustreren

Kookbeurt. Wat nu?

En dan is het zover. Net onder moeders vleugels vandaan: staat je naam bovenaan de kooklijst. Koken, tja dat deed je moeder altijd. Maar nu vertrouwen je huisgenoten erop dat jij ze een overheerlijke maaltijd voorzet, die ook nog eens student-budget-proof is. Omdat we willen voorkomen dat je al in week één huilend naar huis belt omdat het tosti-ijzer ontploft is, de aardappelen zwart zijn geworden en één van je huisgenoten gestikt is in het plastic dat jij niet van de worst had verwijderd, hier een spoedcursus om de eerste kookbeurt te overleven.

Je huisgenoten vertrouwen er op dat je ze een lekkere maaltijd voorzet.
Je huisgenoten vertrouwen er op dat je ze een lekkere maaltijd voorzet.

Goedkoop inkopen
Budgettair inkopen is niet zo moeilijk. Maak een boodschappenlijstje en winkel met een volle maag, dat voorkomt impulsaankopen. Speur in reclamefoldertjes naar aanbiedingen, neem de moeite om te bukken voor de onderste schappen (daar liggen de merkloze etenswaren) en deins niet terug voor de goedkopere supermarkten. Misschien moet je daarvoor iets verder fietsen, maar dat spaart meteen weer dure spinbike-lessen uit. Als je groenten inkoopt (je hebt het je moeder beloofd, dus doen!), kijk dan goed of die er fris uit ziet. Dus geen bruine broccoli of verschrompelde paprika's kopen, zonde van je geld. Koop je melk of yoghurt, let dan op de houdbaarheidsdatum, de oudste zuivel staat vooraan, even graven dus.

Bepalen wat te eten
Stem de maaltijd af op het aantal eters. Ook al ben je nog zo van de oer-Hollandse stamppot: je wordt echt niet vrolijk van piepers jassen voor twaalf personen. Ook andere arbeidsintensieve gerechten, die bijvoorbeeld boontjes doppen of spruitjes schillen behelzen, zijn niet aan te raden. Hoeveel je voor iedereen moet halen? Als vuistregel kun je het volgende hanteren: vlees: 110 gram p.p., groente: 200 gram p.p., aardappels: 200 gram (geldt ook voor rijst en pasta's).

De bereiding
Zorg ervoor dat je voldoende pannen hebt afgewassen zodat je niet tussentijds in de problemen komt. Zet kruiden klaar om de maaltijd op smaak te brengen. Wees voorzichtig, een uitgeschoten snuf zout kan het hele gerecht verpesten. Kijk goed op de verpakking van de producten die je koopt, hier staat meestal al op beschreven hoe de bereiding zou moeten verlopen. Koop desnoods een kookboek.

Gekookte aardappelen
Haal het velletje van de aardappel af door hem te schillen, en verwijder met een klein mesje de zwarte puntjes. Snijd de aardappelen door midden en was ze in water. Doe ze in een pan met een beetje water (zorg ervoor dat ze net onder water staan) en strooi er wat zout over. Wanneer het water kookt, zet dan een klokje. De aardappelen moeten ongeveer (afhankelijk van de soort) twintig minuten doorkoken. Om te controleren of ze klaar zijn, prik je even met een vork in een aardappel: nog even door laten koken wanneer hij nog hard is en anders het water afgieten. Dit doe je door met pannenlappen de pan met deksel op te tillen en voorzichtig het water in de gootsteen te laten lopen, zonder dat de aardappelen uit de pan vallen. Zet daarna de pan nog weer heel even terug op laag vuur zodat het meeste vocht verdampt, kleffe piepers vindt niemand lekker. Maar pas op, laat ze niet te lang staan: van zwarte randjes en een aangekoekte bodem word je ook niet blij.

Macaroni
Zet een pan met flink wat water op het vuur en breng het aan de kook. Strooi dan de macaroni erbij en meteen een klein beetje zout. Laten koken zolang als er op de verpakking staat, het verschilt per pastasoort. Daarna afgieten en weer terug op het vuur zetten. Doe er dan meteen een beetje olijfolie doorheen en blijf roeren zodat de macaroni niet aan elkaar en aan de bodem blijft plakken. Bij macaroni hoort natuurlijk een saus. Doe olijfolie in een pan en bak gehakt rul aan (oftewel: zorg ervoor dat het kleine stukjes vlees worden door constant te roeren totdat ze bruin zijn). Voeg in stukjes gesneden tomaten en ui toe en een pasta-, of tomatensaus. Met Italiaanse kruiden, zout en peper kun je het geheel op smaak brengen. Serveren met Parmezaanse kaas.

Happen in Enschede

Atrium
Leuk, stijlvol ingericht restaurant vlakbij de Oude Markt waar je voor weinig (ongeveer zes euro) kunt kiezen uit een vegetarische, vlees-, of visdaghap.

De Fusting
Heeft twee vestigingen waarvan één in het centrum. Zeer populair, dus reserveren is aan te raden. Een daghap heb je hier voor ongeveer zeven euro.

De Geus
In dit biercafé, gelegen aan de Oude Markt, kun je een drankje nuttigen en voor acht euro ook prima daghappen. Bovendien biedt De Geus onderdak aan een aantal disputen en jaarclubs.

De Stek
Dit restaurantje is te vinden in de Bastille op de campus, en alleen doordeweeks geopend. De Hap aan de Tap kost ongeveer 6 euro.

Le Monde
In dit modieus aandoende restaurant kun je na het diner (de prijs ligt hier tussen de acht en tien euro) doorfeesten tot in de late uurtjes in `Klub Koel'.

Turqouise
In dit restaurant, gelegen in het centrum, kun je voor ongeveer zeven euro lekker eten. Veel vlees en pittig, want de keuken is Turks.

Rhodos
Gyros en bifteki, alle typisch Griekse gerechten komen in dit gezellige restaurant met zeer vriendelijke bediening voorbij. Voor ongeveer 7 euro heb je het weekmenu. En vergeet de Ouzo niet!

Stappen in Enschede:

De Geus
Op zondagavond flesjesavond, waarbij je zeer goedkoop allerlei soorten bier kunt uitproberen.

Atak
Van hip hop, tot alternatief en van dance tot drum 'n base: dit poppodium biedt onderdak aan regionale grootheden, maar ook (inter)nationale artiesten geven hier optredens.

Paddy's
's Avonds, als de stoelen en tafels aan de kant geschoven zijn, kun je hier dansen op de begane grond en mensen kijken vanaf het balkon en de bar op de eerste verdieping.

Lunatic
Deze discotheek is leuk voor de donderdagavond, maar in het weekend bevolken `locals' van ongeveer vijftien jaar de tent.

Aspen Valley
In dit danscafé word je bediend door dames en heren in lederhosen, en kun je dansen op top 40 nummers.

De Beiaard
In dit eetcafé onder de Pakkerij kun je nog een goed gesprek voeren: gezellige sfeer, niet te duur en de muziek overstemt niet al het andere geluid.

Stappen op de Oude Markt.
Stappen op de Oude Markt.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.