CURSOR. De TU/e, de Technische Universität München en de Danmarks Tekniske Universitet zijn een alliantie aangegaan die vooral gericht is op uitwisseling van studenten en promovendi. De voorzitters van de drie universiteiten tekenden vorige week in Eindhoven de overeenkomst. De universiteiten trekken er ieder een ton per jaar voor uit. Dat zal hoofdzakelijk besteed worden aan reis- en verblijfskosten van de studenten en promovendi. Daarnaast komen er extra middelen voor promovendi en postdocs. De TUM en de DTU hebben de TU/e gevraagd om toe te treden tot de alliantie. De goede citatiescores, de industriële omgeving van de TU/e en het hoogstaande onderzoek waren de redenen om de TU/e als derde partner te vragen.
UBLAD. Op YouTubu is een parodie verschenen op Wilders' Fitna. De makers zijn lid van de Utrechtse studentenvereniging Veritas. De vorm waarin de Veritijnen hun filmpje Lidna gegoten hebben, mag dan vele overeenkomsten met Fitna vertonen, de inhoud verschilt. Er wordt namelijk niet voor islamisering gewaarschuwd, maar voor studentenverenigingen. Zo is te zien hoe een `feut' in een wit t-shirt tijdens een ontgroening op agressieve wijze een hoek wordt ingeschreeuwd. Lidna, the movie is inmiddels duizenden keren bekeken. `Geweldig', reageert initiator Dimitri Muylaert, `en dat terwijl ik dacht dat alleen mijn vrienden het te zien zouden krijgen.'
MARE. Het waterhoentje van het geïsoleerde eiland Tristan da Cunha is toch echt al meer dan honderd jaar uitgestorven. Dat dachten de inwoners al jaren, totdat in de jaren zeventig er ineens weer nieuwe hoentjes opdoken. De inwoners zaten ermee in hun maag: was het nou dezelfde? Nederlandse onderzoekers peuterden wat DNA uit opgezette exemplaren van het oude Tristan-waterhoen en vergeleken dat met de huidige vogels. Het zijn twee verschillende soorten, schreven ze vorige week in het vooraanstaande blad PloS ONE.
RESOURCE. De senaat van het Wageningse Ceres heeft op maandag 31 maart de eerste bloesem van de magnolia uit de voortuin van de studentenvereniging aangeboden aan rector Martin Kropff. Die reageerde verheugd, maar `eigenlijk is de rector een surrogaat ontvanger', zegt Gerco Niezing, praeses van Ceres. De overhandiging van de bloem stamt uit de tijd dat vrouwelijke en mannelijke studenten nog gescheiden verenigingen hadden en dat de meisjes niet naar de jongens mochten kijken. Behalve in de lente. Dan gaf het louter mannelijke Wageningsch Studenten Corps een magnoliabloem aan de Wageningse Vrouwelijke Studenten Vereniging, het teken dat de vrouwen hun blik mochten verruimen. De fusie van de verenigingen maakte de traditie in 1970 overbodig.