Over en sluiten

| Redactie

Sport verbroedert. Ook op de werkvloer. Wij collega's vlogen elkaar dinsdagmorgen emotioneel om de hals, na die magistrale overwinning op Italië. De nacht was kort geweest, we waren flink brak, maar fluitend en met een grote grijns op ons gezicht sleepten we elkander de dag door. Af en toe een joviaal klopje op de schouder (`man, die Van Nistelrooij is goud waard!), een amicale knipoog (`Van Persie heeft de mooiste techniek') of een vriendelijk kneepje in de wang (`Sneijder, he's our man!').

EK

Zelfs voor de doorgaans minder-voetballustigen onder ons was het gezellig vertoeven op de werkvloer. Die hadden weer volop gespreksstof over de dames van Oranje. Opper-spelersvrouw Sylvie van der Vaart (`Wat is ze nep, hé?') had speciaal voor het EK een nieuwe garderobe aangeschaft, van oranje Hermes-riem (`tss, wat een geld voor zo'n ding'), tot oranje Louis Vuitton-tas (`het leek wel een C&A-modelletje!').

Ja, het was een fijne werkdag. Of het zo blijft, is nog maar de vraag. Eén nachtje doortrekken is geen punt, maar er volgen nog heel wat wedstrijden. En nu de EK-titel lonkt, hebben wij collega's nog een lange vermoeiende weg met elkaar te gaan. Om nog maar te zwijgen over eventuele nederlagen van onze jongens. Met wat voor humeur verschijn je dan 's ochtends op kantoor? Stefano Stramigioli, de van oorsprong Italiaanse UT-professor, heeft een geniale oplossing. Hij ontwikkelde een robothoofd, dat op korte termijn ook kan worden gebruikt voor telepresence, het vergaderen op afstand. We hebben een spoedopdracht uitgedaan om, heel snel, heel veel robothoofdjes te produceren. Nu Italië er zo goed als uit ligt, heeft Stramigioli toch alle tijd, dachten wij zo.

Traditie

Een traditie dreigt verloren te gaan. De opleiding chemische technologie draagt zijn naam al sinds de eerste colleges in 1964, maar heet vanaf nu scheikundige technologie. De namen van zes andere UT-opleidingen veranderen eveneens en daar is niet iedereen even blij mee. We hoorden wiskunde-opleidingsdirecteur Stephan van Gils al mopperen dat `toegepast' iets compleets anders is dan `technisch'. En de communicatieafdeling van onderwijskunde barstte bijna in tranen uit, want ze hadden net een paar jaar geleden het lekker bekkende EDMM bedacht.

We vragen ons af of deze naamswijzigingen wel zo verstandig zijn. Elders in de krant lezen we dat over een paar jaar een vloedgolf aan Duitse studenten wordt verwacht in Nederland. Het Duitse gymnasium wordt met een jaar verkort en dat betekent dat straks twee lichtingen tegelijk eindexamen doen en richting universiteiten gaan. Ook de UT krijgt met die vloedgolf te maken. Afgelopen september kwam nog `slechts' iets meer dan een kwart van de nieuwe eerstejaars bij onze oosterburen vandaan. Een simpel rekensommetje leert ons dat straks veertig procent van de nieuwe eerstejaars Duits is.

Kun je de opleidingen meteen weer een nieuwe naam geven. Is onderwijskunde net heringeburgerd, moeten we allemaal wennen aan Unterrichtskunde. En net op het moment dat Stephan van Gils zich heeft neergelegd bij technische wiskunde, moet hij zijn promotiemateriaal aanpassen in technische Mathematik. Er is echter één man die zal staan te juichen: opleidingsdirecteur Ben Betlem. Laat die Duitsers maar komen! Zijn opleiding krijgt straks gewoon weer de naam waaronder de studie in 1964 is begonnen: chemische technologie. Een traditie in ere hersteld.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.