Aantal nieuwe inschrijvingen nog onzeker

| Redactie

De ene universiteit groeit spectaculair, terwijl de andere dramatisch krimpt. Tenminste, als de verdeling van eerstejaars studenten inderdaad zo uitpakt als de vooraanmeldingscijfers suggereren. Wageningen, de Vrije Universiteit en Delft zijn sterker in trek dan vorig jaar. De UT en Eindhoven verliezen juist terrein, net als Maastricht, Leiden en Utrecht.

Maar het blijft nattevingerwerk. De vooraanmeldingscijfers van de Informatie Beheer Groep geven alleen maar een indicatie van de keuzes die aankomende studenten maken. De uiteindelijke verdeling over de instellingen en opleidingen is nog allerminst zeker.

Dat is meer dan de gebruikelijke slag om de arm. Dit jaar melden scholieren zich namelijk aan via een nieuw systeem: ‘Studielink’. Ze kunnen zich niet meer rechtstreeks bij de universiteiten zelf inschrijven, zoals voorheen. Buitenlandse studenten komen pas met enkele weken vertraging in het systeem terecht.

Daardoor valt de vergelijking met de getallen van vorig jaar moeilijk te maken. Maastricht staat bijvoorbeeld op een verlies van negen procent, maar die instelling heeft erg veel buitenlandse studenten. Dat zal dus wel bijtrekken.

De Universiteit van Amsterdam staat daarentegen op een enorme winst van acht procent. Nu is de UvA de laatste jaren stevig gegroeid, maar dit lijkt toch wat stug. Enkele procenten vallen te verklaren door de studenten die zich voorheen rechtstreeks inschreven (en dus buiten de vooraanmeldingscijfers vielen) bij de gebruikelijke groei op te tellen. Landelijk zou het aantal eerstejaars met 4,4 procent toenemen en dat is waarschijnlijk ook ietsje overdreven.

Wageningen boekte vorig jaar een enorme winst van twintig procent extra eerstejaars. Ook Delft deed het erg goed met een groei van veertien procent. Er is daarom weinig reden om te twijfelen aan de positieve tendens die uit de jongste cijfers spreekt, maar precieze getallen? Daarvoor moeten we wachten tot de definitieve instroomcijfers bekend worden gemaakt. Dat gebeurt meestal in februari, waarna iedereen alweer met een scheef oog naar de nieuwe vooraanmeldingen kijkt.

In het hbo nemen de percentages zelfs lachwekkende proporties aan. Zo zou de Hogeschool Inholland opeens 38 procent meer eerstejaars trekken, terwijl de hbo-instelling zelf slechts een groei van vier à vijf procent voorspelt. Een extra reden om de universitaire cijfers met enige scepsis te benaderen.

HOP, Bas Belleman

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.