Buitenland belt over straatsteen

| Redactie

De kranten hadden deze zomer volop aandacht voor een proef die de UT gaat doen met luchtzuiverende straatstenen in Hengelo. Maar niet alleen de Nederlandse media doken op dit nieuwtje. Martin Hunger, promovendus bij de faculteit CTW, werd zelfs geïnterviewd door de Braziliaanse televisie.

`Al die media-aandacht kwam echt als een verrassing', vertelt Hunger. `De gemeente Hengelo heeft een persbericht de deur uitgedaan en een paar uur later stond de telefoon roodgloeiend van de kranten die belden en dezelfde dag hadden we al Nederlandse tv-stations op bezoek. Een paar dagen later kwamen er zelfs reacties uit de rest van de wereld. Zelfs Braziliaanse en Argentijnse kranten hadden belangstelling. Er is bovendien een tv-zender uit Brazilië geweest om opnames te maken.'

De luchtzuiverende straatsteen zet stikstofoxiden om in nitraat.
De luchtzuiverende straatsteen zet stikstofoxiden om in nitraat.

`Ik vond dat eigenlijk wel grappig, we hadden het niet verwacht, en daardoor was het ook wel lastig. We waren helemaal niet voorbereid op het houden van interviews en het geven van rondleidingen door het lab. Maar ik begrijp het wel. Het milieu is overal een hot topic en als deze toepassing blijkt te werken, wordt het voor veel landen interessant', aldus Hunger.

Inmiddels is de aandacht van de pers geluwd en heeft Hunger weer tijd om te schrijven aan zijn proefschrift. Nog eens uitleggen hoe de bijzondere straatstenen werken, vindt hij echter helemaal niet erg. `Al een jaar of tien bestaat er een straatsteen die schadelijke stoffen uit de lucht zuivert. Het is een Japanse uitvinding, maar wij hebben die verder ontwikkeld en de werking ervan aangetoond in ons lab', aldus de promovendus.

De luchtzuiverende straatsteen is volgens Hunger in niets van een normale klinker te onderscheiden. `De kleur, het gewicht, de omvang en de sterkte zijn allemaal hetzelfde. Op deze steen zit alleen een speciale toplaag van acht tot tien millimeter titaandioxide. Deze laag zet in combinatie met zonlicht de stikstofoxides uit uitlaatgassen om in nitraat, dat niet schadelijk is voor het milieu.' Stikstofoxides veroorzaken zure regen en smog.

De stenen slijten weliswaar doordat er verkeer overheen rijdt, maar dit tast de werking niet aan, vertelt Hunger over de duurzaamheid. `De toplaag is dik genoeg om een beetje slijtage aan te kunnen. Het effect is dus blijvend.' In het lab lukte het Hunger en zijn collega's om hele hoge concentraties stikstof uit de lucht te zuiveren, tot ruim 90 procent. Hoe hoog het rendement op straat zal zijn, moet eind dit jaar blijken als in Hengelo een deel van de Castorweg wordt geplaveid met de nieuwe stenen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.