Verantwoord bewegen en eten

| Redactie

Gezondheidstesten, een mountainbike clinic en een zeskamp. Dat zijn de ingrediënten van de Gezonde Week die van 8 tot en met 12 september op de UT plaatsvindt. UT-medewerkers kunnen kennismaken met verschillende soorten sport en ontspanning en informatie krijgen over gezonde leefgewoonten.

Een medewerkster van de Arbodienst prikt bloed voor een cholesterol- en glucosemeting.
Een medewerkster van de Arbodienst prikt bloed voor een cholesterol- en glucosemeting.
(Foto: Arjan Reef)

Volgende week staan er allerlei kraampjes in de UT-gebouwen, waar belangstellenden gratis hun lichamelijke gesteldheid kunnen laten onderzoeken door bloeddrukmetingen, vetmetingen en fitheidtesten. Ook is het mogelijk voedingsadvies te krijgen. Volgens projectcoördinator Mariëlle Winkler voldoet de Gezonde Week aan een behoefte. `Deze week is vooral bedoeld om mensen even te laten nadenken over hoe ze eigenlijk leven. Bewegen ze wel genoeg en eten ze wel goed.' Dat blijkt niet altijd het geval te zijn en voor wie er iets aan wil doen, zijn een diëtiste en een fysiotherapeut aanwezig voor voedings- of bewegingsadvies.

Tijdens de metingen komen ook serieuze zaken aan het licht. `Elk jaar zien we wel een paar mensen, met wie iets aan de hand is en wat ze zelf niet in de gaten hebben. Die mensen verwijzen we door naar een bedrijfsarts', vertelt Winkler.

Andere activiteiten tijdens de Gezonde Week zijn stoelmassages, tokkelen vanaf de Horsttoren, het culturele evenement Broodje Cultuur en een mountainbike clinic door nationaal kampioen marathonmountainbiken Axel Bult.

Het hoogtepunt van de week is de zeskamp op donderdag. Daarvoor hebben zich 349 medewerkers opgegeven, die in vijftig teams verschillende sportieve activiteiten gaan doen, zoals oogkleppenvoetbal, reuzebal en dansspelletjes. `De belangstelling voor de aparte onderdelen is wat minder groot. Er zijn maar tien aanmeldingen voor het bridgen en vijftien voor jeu de boules. Die activiteiten trekken vooral de minder sportief ingestelde medewerkers', vertelt Jelmer van Straalen van evenementenmanagement.

Voor de barbecue na afloop hebben zich tot nu toe 450 medewerkers ingeschreven. Deze barbecue wordt verzorgd door Sodexo, de nieuwe cateraar van de UT. In het kader van de Gezonde Week liggen er niet alleen hamburgers, speklappen en worsten op de barbecue, maar zijn er ook magere producten en salades verkrijgbaar. Ook het assortiment in de kantines van de UT zijn volgende week aangepast met gezonde broodjes, salades en sapjes.

De Gezonde Week wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden. Deze week is volgens de organisatoren zo'n groot succes dat de UT ook aandacht krijgt van andere universiteiten. Volgende week komt een delegatie van de Radbouw Universiteit Nijmegen in Enschede kijken en in navolging van Twente houdt de Universiteit Utrecht dit najaar voor het eerst een Gezonde Week.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.