Russen in de race met chemische reactor

| Redactie

Het uit de UT voortgekomen bedrijf Econtech is een van de acht genomineerde bedrijven voor de Overijssel Innovation Award. Het bedrijf is gevestigd in een container bij de Horst en wordt gerund door twee Russische onderzoekers: Maxim Glushenkov en Alexander Kronberg.

Alexander Kronberg (met snor) en Maxim Glouchenkov. Foto: Gijs van Ouwerkerk.
Alexander Kronberg (met snor) en Maxim Glouchenkov. Foto: Gijs van Ouwerkerk.

De Russen hebben in samenwerking met de UT en Shell een reactor ontwikkeld, de zogenoemde Pulsed Compression Reactor. Het gaat om een chemische reactor van een halve meter hoog met cilinders en zuigers, die in een container is geplaatst en met dikke kabels is verbonden met een laboratorium in de Horst. `De proefopstelling staat sinds januari op de UT. Die is hier met container en al neergezet. Daar was een grote kraan voor nodig, want het geheel weegt tien ton in totaal', vertelt de ontwerper Maxim Glushenkov. Het systeem is ondergebracht in een container, zodat het over een jaar of twee gemakkelijk weer verplaatst kan worden.

De onderzoekers testen in de reactor hoe de productie van chemische bulkproducten efficiënter en goedkoper kan verlopen. Het grootste probleem daarbij is het vloeibaar maken van aardgas. `Ons doel is synthesegas te produceren van aardgas. Synthesegas is grondstof voor onder meer benzine en diesel. Dat maken we bij zeer hoge temperaturen van drie- tot vierduizend graden Celcius en zeer hoge druk omstandigheden. Normaal gesproken zijn daar grote fabrieken voor nodig, maar wij doen het in het klein', legt Alexander Kronberg uit. Ze denken met hun systeem energie te besparen en minder kooldioxide uit te stoten. En dat is interessant voor bedrijven als Shell, die het onderzoekt financieel ondersteunt. Uiteindelijk moet de reactor geschikt worden gemaakt voor de industrie.

Glushenkov en Kronberg werken bijna acht jaar samen. Glushenkov is de ontwerper en techneut, Kronberg de wetenschapper en de financiële man. Kronberg kwam in 1993 voor het eerst naar de UT op uitnodiging van professor Westerterp. Vier jaar later promoveerde de Russische fysicus in Enschede met een onderzoek naar de chemische reactor en sindsdien werkt hij bij de faculteit CTW. Glushenkov werkt sinds 2000 bij de faculteit.

Dat ze beiden Russisch zijn, is puur toeval. `Het maakt het gemakkelijk om met elkaar te communiceren, want ik sprak geen Engels of Nederlands, toen ik naar Enschede kwam', aldus Glushenkov. Volgens hem is de mentaliteit van Nederlanders niet echt anders dan die van zijn landgenoten. `Hoe langer ik hier ben, hoe minder verschillen er zijn', merkt hij op. `Alleen Nederlanders denken dat Russen anders zijn. Ze hebben het idee dat de helft van de Russen crimineel is en de andere helft alcoholist', lacht Kronberg.

De onderzoekers zijn verrast door hun nominatie voor de Overijssel Innovation Award. `Vijf jaar geleden was het behoorlijk lastig bedrijven en organisaties over te halen om in ons bedrijf te investeren. We hadden toen niet kunnen dromen dat we nu ons eigen laboratorium hebben. We zijn er trots op dat we dit hebben bereikt', zegt Kronberg. Hij vindt het lastig in te schatten of hun uitvinding kans maakt om te winnen. `Dat hangt van de leden van de commissie af en welke criteria zij hanteren. Ons zwakke punt is dat we ver van het bedrijfsleven afstaan, maar aan de andere kant is onze impact erg groot. Andere genomineerden realiseren op relatief kleine schaal verbeteringen. Wij kunnen grote veranderingen in de chemische industrie realiseren. De commissie moet afwegen wat meer potentie heeft en wat belangrijker is.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.