anet van Delden (links) en Josine Reijnhoudt. Foto: Gijs van Ouwerkerk. |
Navigatiesystemen in auto's gaan vaak uit van de snelste route. Soms kan ook gekozen worden voor de kortste weg of een toeristische route. Josine Reijnhoudt en Janet van Delden ontwikkelden een navigatiesysteem dat straks ook de schoonste route aangeeft. Ze denken dat daar behoefte aan is, want uit een enquête die ze hielden onder honderd automobilisten, bleek dat tachtig procent bereid is een omweg te maken als het milieu daarmee geholpen wordt.
`Met deze Clean Air Navigation kun je het verkeer langs een andere route leiden wanneer op een bepaald traject de fijnstof- en stikstofdioxidenormen worden overschreden', legt Janet uit. Ze benadrukt dat het systeem de totale uitstoot van schadelijke gassen niet kan verminderen. `Het globale luchtprobleem los je niet op, maar wel het lokale, want je verspreidt de uitstoot.' Daarbij gaan de studenten ervan uit dat je beter overal een gemiddelde vervuiling kunt hebben, dan op een paar wegdelen pieken die de norm overschrijden.
`Uiteraard willen mensen niet onbeperkt extra kilometers maken', vertelt Josine. `Als mensen een ritje van tien minuten maken, zijn ze bereid ongeveer drie minuten extra te rijden. Is de reistijd echter een uur, dan wil men maximaal twaalf minuten omrijden. Ook de extra brandstofkosten die automobilisten bereid zijn te maken, nemen procentueel af als de reistijd langer wordt.' Clean Air Navigatie is vooral handig in stedelijk gebied. Daar is veel vervuiling, maar er zijn ook veel alternatieve routes.
Een groen navigatiesysteem heeft volgens de beide studentes bestaansrecht, maar hoe weet een dergelijk systeem eigenlijk waar de milieunormen worden overschreden? Janet: `De uitstoot van de industrie beschouwen wij als een vast gegeven, dat is dus al in het navigatiesysteem opgeslagen. Daarnaast ontvangt het systeem gegevens over de hoeveelheid verkeer op een bepaald wegdeel en de gemiddelde snelheid van die auto's. Het systeem rekent met die data de schadelijke uitstoot uit en zoekt meteen of er een schoner alternatief is.'
Praktijkproeven moeten volgens Josine en Janet de vervolgstap zijn op hun onderzoek. Zelf gaan ze er echter niet mee verder. `Wij hebben alleen modelstudies gedaan, nu is het aan het bedrijfsleven om het op te pakken en uit te werken', denkt Josine. `Toepassing is niet heel ingewikkeld, want je kunt bestaande technologie gebruiken. Een termijn durf ik niet te noemen, maar een groen navigatiesysteem zit er zeker aan te komen.'