![]() |
Het Media Art Café, maandagavond. De lezingen van UT-wetenschappers riepen allerlei ethische vragen op bij het publiek. (Foto: Gijs van Ouwerkerk) |
Thema van de avond is `De maakbare mens', oftewel hoe ver kan je gaan met de mens en waar ligt de grens? Twee UT-ers, neurotechnoloog Wim Rutten en weefseldeskundige Jan de Boer, vertellen over hun onderzoek dat grote impact heeft op de gezondheidszorg. `Maken we van mensen robots of laten we robots op mensen lijken?', vraagt Rutten zich af, nadat hij twee filmpjes heeft laten zien. Het eerste filmpje toont een militaire robot die zich op armen en benen voortbeweegt op dezelfde manier als een mens. Dan volgen beelden van een Amerikaanse man die tot zijn nek verlamd is, maar met behulp van elektroden in zijn zenuwcellen signalen kan versturen om een computer te bedienen.
Het laatste voorbeeld roept de vraag op of het mogelijk is de mens beter te maken door bepaalde functies te herstellen of te verbeteren. `Het geheugen bijvoorbeeld of het zicht of gehoor. En kun je ook stemmingen beïnvloeden? Met niet-behandelbare patiënten wordt al op grote schaal geëxperimenteerd', vertelt Rutten.
De tweede spreker doet onderzoek naar het herstellen van bot met stamcellen. Daarbij gaat het om stamcellen die het lichaam zelf gebruikt om bot te herstellen en die in een laboratorium worden gekweekt tot botcellen. `Bij een gebroken ruggenwervel of versleten heupen werken we nu nog met metalen pinnen, maar dat is niet ideaal. We zoeken naar een manier waarop het lichaam zichzelf kan herstellen', licht Jan de Boer zijn onderzoek toe.
Doel van het Science Café is in een informele omgeving wetenschap onder de aanbracht te brengen en een debat los te weken. Dat doel is afgelopen maandag zeker bereikt. De lezingen van de UT-wetenschappers roepen allerlei ethische vragen op bij het publiek. Die mogen ze opschrijven op een bierviltje, waarna een levendige discussie ontstaat over de risico's en hoe ver je kunt gaan om de natuur te beïnvloeden. Dit onderwerp spreekt blijkbaar veel mensen aan. Of dat bij het volgende Science Café in december ook het geval is, is afwachten. Dat gaat het over één van de nog niet aangetoonde elementaire bouwstenen van het universum, het Higgs-deeltje.